Απόστολος Ρίζος: «Νιώθω ότι η ιστορία σε αυτή τη χώρα επαναλαμβάνεται» - Free Sunday
Απόστολος Ρίζος: «Νιώθω ότι η ιστορία σε αυτή τη χώρα επαναλαμβάνεται»

Απόστολος Ρίζος: «Νιώθω ότι η ιστορία σε αυτή τη χώρα επαναλαμβάνεται»

Με το επιτυχημένο του μουσικό project «minimals», ο Απόστολος Ρίζος θα βρεθεί για τρεις συναυλίες στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» την Παρασκευή 1, 8 και 15 Φεβρουαρίου.

Μαζί του θα βρίσκονται ο κoντραμπασίστας, Θοδωρής Κουέλης και το μουσικό σχήμα ΤέΤΡΙΣ, που αποτελείται από τον Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη, τον Ηλία Βαμβακούση και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Με αφορμή τις εμφανίσεις, ο Απόστολος Ρίζος μίλησε στο Freesunday.gr για το «minimals», την δισκογραφία, αλλά και το πώς βιώνει ο ίδιος τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Τρεις εμφανίσεις τον Φεβρουάριο στη Σφίγγα. Τι καινούργιο φέρνετε;

Το πολυταξιδεμένο προσωπικό project «minimals». Στις παραστάσεις μας στη Σφίγγα έχουμε καλεσμένους μας και τους ΤέΤΡΙΣ, το μουσικό σχήμα που δημιούργησαν τρεις αγαπημένοι τραγουδοποιοί, ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, ο Ηλίας Βαμβακούσης και ο Γιάννης Παπαγεωργίου. Επιπλέον, αυτή τη φορά το «minimals» διανθίζεται και με προβολές , που επιμελείται η Τάμμυ Τσέκου.

Τι ακριβώς είναι το μουσικό project «minimals»;

Μια κατάθεση ψυχής. Με το σταθερό συνοδοιπόρο μου τα τελευταία χρόνια, δεξιοτέχνη κοντραμπασίστα Θεόδωρο Κουέλη, συναντιόμαστε σε ένα «μουσικό σταυροδρόμι» Δύσης και Ανατολής, με τραγούδια αγαπημένα, που μες τα χρόνια με έχουν καθορίσει, τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Τραγούδια της προσωπικής μου διαδρομής και τραγούδια σταθμοί που όλοι αγαπάμε, βρίσκουν το καθένα μοναδικά τη θέση του σε ένα μουσικό πάζλ, μέσα από μια διαφορετική μουσική και αισθητική προσέγγιση. Μέσα από μια μινιμαλιστική οπτική με άξονα την ερμηνεία και τη θεατρικότητα, πειραματιζόμαστε ενορχηστρωτικά, συνδυάζοντας λούπες, κιθάρα, φυσαρμόνικα και ένα μπάσο, που στα χέρια του Θοδωρή μεταμορφώνεται σε τσέλο, σε λύρα, σε κρουστό και σε μια πανδαισία ήχων, έχοντας ως ζητούμενο το καθαρό συναίσθημα και τη μυσταγωγία. To ταξίδι μας αυτό, μετράει ήδη πολλά χιλιόμετρα και οι δυο μας λειτουργούμε επί σκηνής σαν ένα σώμα.

Αναφερθήκατε και στους ΤέΤΡΙΣ. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτήν την συνεργασία.

Τους θαυμάζω, είναι αγαπημένοι και σημαντικοί τραγουδοποιοί ο καθένας τους ξεχωριστά. Στο παρελθόν είχαμε βρεθεί επί σκηνής με τον Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη και η φιλία μας μετράει χρόνια. Με τον Ηλία Βαμβακούση είχαμε συνεργαστεί σε παραστάσεις του Νίκου Ξυδάκη. Με τον Γιάννη Παπαγεωργίου συναντιόμαστε μουσικά πρώτη φορά. Οι τρεις τους, δημιούργησαν το σχήμα ΤέΤΡΙΣ από την αγάπη τους για το ρεμπέτικο και τους μεγάλους λαϊκούς συνθέτες και αυτή συναντήθηκε με τη δική μου. Η ιδέα να συνεργαστούμε μού γεννήθηκε αυθόρμητα όταν παρακολούθησα μια συναυλία τους, όπου γοητεύτηκα από την μεταξύ τους «κιθαριστική» συνομιλία σε τραγούδια σταθμούς και το ταίριασμα των φωνών τους. Ένιωσα ότι θα είχε ενδιαφέρον να τους καλέσουμε στις παραστάσεις μας στη Σφίγγα, ώστε η «ανοιχτή αγκαλιά» των τραγουδιών του «minimals» να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Χαίρομαι και ανυπομονώ να βρεθούμε επί σκηνής.

Το 2017 κυκλοφορήσατε ένα ψηφιακό 45αρι με δύο τραγούδια ενώ και αρκετοί συνάδελφοί σας επιλέγουν την ψηφιακή οδό. Θεωρείτε ότι αυτή είναι μια μεταβατική περίοδος στη δισκογραφία;

Όχι μόνο στη δισκογραφία, αλλά γενικότερα είναι μια μεταβατική περίοδος. Ο ψηφιακός χαρακτήρας της εποχής μας έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς. Οι δομές όπως τις ξέραμε αλλάζουν και μας επηρεάζουν όλους. Όπως άλλαξε κι ο φορέας του ήχου, από το γραμμόφωνο κάποτε των 78 στροφών, στα 45άρια και τα LP των 33 στροφών, στην κασέτα και το cd και από εκεί στις σημερινές ψηφιακές πλατφόρμες. Όμως το μήνυμα και η μουσική, ο λόγος, το αίσθημα και το συναίσθημα παραμένουν ίδια.

Με αφορμή τα δύο τραγούδια από το «ΈΛΛΗΣ ΑΗ ΛΑΝΤ», εσείς πώς βιώνετε την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα;

Κάποιες φορές νιώθω πολύ έντονα ότι η ιστορία σε αυτή τη χώρα επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα, χωρίς να αλλάζει στην πραγματικότητα τίποτα, όπως όταν ακούει κανείς το ποίημα του Σουρή «Δυστυχία σου Ελλάς», που γράφτηκε πάνω από έναν αιώνα πριν και παραμένει τόσο επίκαιρο. Άλλες φορές πάλι νιώθω ότι τα πάντα γύρω μου είναι μια φασαρία, ένα «ντούρου-ντούρου», σαν να βρίσκομαι κι εγώ σε ξένη χώρα. Αυτό είναι και το νήμα που συνδέει τα δύο τραγούδια από το ψηφιακό 45άρι «ΈΛΛΗΣ ΑΗ ΛΑΝΤ» που παρουσιάσαμε πέρυσι.

Τι θέλετε να παίρνουν μαζί τους οι θεατές μετά το τέλος των παραστάσεων σας;

Να φεύγουν με ψυχική ανάταση.

Με ποιο στίχο θα θέλατε να κλείσουμε;

«Με χίλια κόλπα μ’ έσπρωχνες
να μπαίνω σε πολέμους
μα σκόρπαγα τις νίκες μου
κόσμε, στους ηττημένους»

rizos press photo 2018

Παίζουν:
Απόστολος Ρίζος: κιθάρα, φυσαρμόνικα, loops
Θοδωρής Κουέλης: κοντραμπάσο - bass effects -μαντόλα
ΤέΤΡΙΣ: Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Ηλίας Βαμβακούσης,
Γιάννης Παπαγεωργίου: κιθάρες
Προβολές video: Τάμμυ Τσέκου
Μουσική σκηνή Σφίγγα, Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845
Ώρα έναρξης: 22.30
Τιμή εισόδου στο μπαρ: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί