Γιώργος Αβραμίδης: Το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και της ελευθερίας είναι αυτό που με γοητεύει στην Τζαζ - Free Sunday
Γιώργος Αβραμίδης: Το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και της ελευθερίας είναι αυτό που με γοητεύει στην Τζαζ

Γιώργος Αβραμίδης: Το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και της ελευθερίας είναι αυτό που με γοητεύει στην Τζαζ

Ο τρομπετίστας Γιώργος Αβραμίδης είναι γνωστός για την συνεργασία του με τον Γιάννη Αγγελάκα, τους Polkar και τους Εκμέκ. Τον περασμένο Νοέμβριο κυκλοφόρησε ο τρίτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο «Invented Memories»- το 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο του cd με τίτλο «Protocol» και το 2015 το δεύτερο με τίτλο «Voyager.

sieti avramidis

Το album συνδυάζει jazz ακούσματα με παραδοσιακά στοιχεία Κέλτικης μουσικής με την τρομπέτα του Γιώργου Αβραμίδη και τα φωνητικά της Αλεξάνδρας Σιετή να εναλλάσσονται δημιουργώντας μία μοναδική ατμόσφαιρα. Με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου ο Γιώργος Αβραμίδης μίλησε στο Freesunday.gr.

cover

Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσής σας για το «Invented Memories»;

Πηγή έμπνευσης για το «Invented Memories», ήταν κάποιες προσωπικές εμπειρίες των τελευταίων τριών ετών. Πολλές από αυτές ήταν δυσάρεστες και κάποιες άλλες πιο ευχάριστες. Οι περισσότερες μουσικές ιδέες γεννήθηκαν όταν επέστρεφα αργά το βράδυ στο σπίτι ύστερα από κάποια συνήθως συναισθηματική φόρτιση. Πρώτα τις έπαιζα στην κιθάρα, τις ηχογραφούσα και όταν μαζεύτηκε το υλικό αρχίσαμε να τις δουλεύουμε με όλη την μπάντα και να τις ενορχηστρώνουμε. Πρόκειται λοιπόν για την εκπλήρωση της ανάγκης για επικοινωνία των προσωπικών μου συναισθημάτων.

Πιστεύετε ότι ο νέος σας δίσκος διαφοροποιείται από τους προηγούμενους ή ότι αποτελεί συνέχεια;

Πιστεύω πως αυτός ο δίσκος είναι πιο κοντά στον εαυτό μου και στα ακούσματα που είχα από μικρό παιδί και ως τώρα. Οι προηγούμενοι δίσκοι είχαν μια πιο κλασική τρομπετίστικη ατμόσφαιρα ενώ ο «Invented Memories» περιλαμβάνει πολλά μουσικά ιδιώματα όπως ροκ, ποπ, τζαζ, φολκ… Η εμπειρία επίσης από την παραγωγή των προηγούμενων δίσκων βοήθησε στο να βγει ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, πώς άρχισε η ενασχόλησή σας με την μουσική;

Ξεκίνησα ως μέλος της φιλαρμονικής της πόλης μου έχοντας σαν πρότυπο τον μεγάλο μου αδερφό ο οποίος και αυτός έπαιζε τρομπέτα. Από μικρός είχα το όνειρο να γίνω επαγγελματίας μουσικός. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ τίποτα διαφορετικό σε αυτό το κομμάτι. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και ο δάσκαλός μου ο οποίος που με έκανε να πιστέψω ακόμη πιο πολύ πως αυτός ήταν ο προορισμός μου και σιγά σιγά με προωθούσε και σε δουλειές και έτσι πήρα τον δρόμο μου.

avramidis 1

Είστε μέλος της μπάντας του Γιάννη Αγγελάκα καθώς επίσης στους Polkar, στους ΕΚΜΕΚ και δημιουργός των Tuflon. Το να ανήκει κάποιος σε μια ομάδα, παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια;

Εννοείται πως ο μοναχικός δρόμος είναι πολύ δύσκολος. Είσαι υπεύθυνος για όλα. Από την άλλη όμως έχεις την ελευθερία να κάνεις αυτό που ακριβώς θέλεις χωρίς συμβιβασμούς.

Θεωρείτε εαυτόν μουσικό της jazz;

Για να είμαι ειλικρινής δεν θεωρώ τον εαυτό μου τζαζίστα. Απλά σίγουρα έχω επηρεαστεί από αυτό το είδος. Το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και της ελευθερίας είναι αυτό που με γοητεύει στην Τζαζ.

Πώς είναι η ζωή ενός τρομπετίστα στην Ελλάδα του 2019;

Δεν είναι εύκολη. Για να επιβιώσεις πρέπει να κάνεις πολλά διαφορετικά πράγματα και πολλές φορές πράγματα που δεν σου είναι και πολύ αρεστά. Υπάρχουν νέοι τρομπετίστες πολύ καλοί οι οποίοι είναι άνεργοι και αναγκάζονται να φεύγουν στο εξωτερικό για να ψάξουν εκεί την τύχη τους. Το σημαντικό όμως είναι ότι κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Να παίζουμε μουσική και να εκφραζόμαστε μέσω της τρομπέτας.