Η Κορίνα Λεγάκη φιλοξενεί Γιοβάννα, Μουτσάτσου και Τσαλιγοπούλου στο Half Note Jazz Club - Free Sunday
Η Κορίνα Λεγάκη φιλοξενεί Γιοβάννα, Μουτσάτσου και Τσαλιγοπούλου στο Half Note Jazz Club

Η Κορίνα Λεγάκη φιλοξενεί Γιοβάννα, Μουτσάτσου και Τσαλιγοπούλου στο Half Note Jazz Club

Κάποτε, στις ρομαντικές περιόδους της δισκογραφίας, ελληνικής και ξένης, τα τραγούδια και οι δίσκοι «δοκιμάζονταν», δηλαδή κυκλοφορούσαν αφού είχαν πρώτα παρουσιαστεί σε συναυλίες μπροστά στο αληθινό τους ακροατήριο. Ακριβώς αυτή η ιδέα φιλοξενείται σε ένα μέρος της παράστασης της Κορίνας Λεγάκη στο Half Note Jazz Club. Μας μιλάει γι’ αυτές τις εμφανίσεις και τους εκλεκτούς καλεσμένους της, την ηχογράφηση του νέου της δίσκου και πώς είναι να έχει δύο πατρίδες.

Μιλήστε μας για τις εμφανίσεις στο Half Note

Στο Half Note θα βρεθούμε τρεις βραδιές, 12, 13 και 14 Απριλίου, όπου για πρώτη φορά θα παρουσιάσω κάποια τραγούδια από τον επερχόμενο δίσκο μου, τραγούδια από προηγούμενες δισκογραφικές μου εργασίες τα οποία έχει αγαπήσει το ακροατήριο, καθώς και τραγούδια της ελληνικής και διεθνούς σκηνής που αγαπώ και μου αρέσει να διασκευάζω και να συμπεριλαμβάνω στο ρεπερτόριό μου. Για τις συγκεκριμένες βραδιές έχω προσκαλέσει και με τιμούν με την παρουσία τους τρεις κυρίες του ελληνικού πενταγράμμου: η Γιοβάννα, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Αναστασία Μουτσάτσου. Μαζί μου, εντός και εκτός σκηνής, μια ομάδα σημαντικών και εξαίρετων συνεργατών: η Μαργαρίτα Μυτιληναίου στην καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος, ο Θωμάς Κοντογεώργης στο πιάνο και τις ενορχηστρώσεις, ο Βαγγέλης Καλαμάρας στα τύμπανα, ο Στέργιος Μητρούσης στο κοντραμπάσο, ο Παναγιώτης Πετρονικολός στον σχεδιασμό του ήχου, η Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου στον σχεδιασμό των φώτων, ο Ανδρέας Γεωργιάδης στο artwork, ο Yann Saint-Pé στις φωτογραφίες, καθώς και όλη η ομάδα παραγωγής που φροντίζει για τη σωστή οργάνωση των συναυλιών.

Γιατί μόνο γυναίκες; Γιοβάννα (12/4), Αναστασία Μουτσάτσου (13/4), Ελένη Τσαλιγοπούλου (14/4).

Η ιδέα μου ήταν να φιλοξενήσω σε αυτές τις παραστάσεις σημαντικές γυναίκες ερμηνεύτριες. Μακάρι να μπορούσα να φιλοξενήσω όλες όσες θαυμάζω και αγαπώ! Πιστεύω πως οι καλεσμένες μου εκπροσωπούν ιδανικά και όλες όσες «απουσιάζουν». Όπως έχω ξαναπεί, καθεμιά τους έχει γράψει τη δική της προσωπική ιστορία και έχει ακολουθήσει αυθεντική και πρωτότυπη πορεία στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Πολυσυλλεκτικές, δημιουργικά ανήσυχες, πολυσύνθετες, αφού εκτός από τη μεγάλη τους αγάπη, το τραγούδι, έχουν γράψει μουσικές, στίχους τραγουδιών και ποιήματα, πεζογραφήματα, έχουν παίξει στο θέατρο, έχουν διακριθεί για τον εθελοντισμό και την κοινωνική τους ευαισθησία. Να σημειώσω βέβαια πως το Σάββατο 13 Απριλίου θα είναι μαζί μας και ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου.

Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των τραγουδιών;

Για πρώτη φορά συνεργάζομαι με μια γυναίκα που εκτιμώ βαθιά, τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου. Γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός, στιχουργός και επιμελήτρια μουσικών προγραμμάτων πολλών αγαπημένων δημιουργών και ερμηνευτών, η Μαργαρίτα έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματός μας. «Βλέπω» τον καλλιτεχνικό μου εαυτό μέσα από το βλέμμα μιας πολύ έμπειρης και πολυτάλαντης προσωπικότητας, όπως εκείνη. Συνδυάζει ακούσματα και πολιτισμούς από τη Δύση και την Ανατολή και από τη λαϊκή έως την αστική μας παράδοση. Εδώ και αρκετούς μήνες συναντιόμαστε, γνωριζόμαστε, συνομιλούμε και εργαζόμαστε πάνω σε ιδέες και προτάσεις. Οι παρεμβάσεις και οι συμβουλές της είναι καίριες και ουσιαστικές και με βοηθούν να αποτυπώσω με τον καλύτερο τρόπο το πολύπλοκο μωσαϊκό όλων αυτών που αγαπώ και είμαι στη σκηνή.

Παράλληλα, βρίσκεστε στο στούντιο ηχογραφώντας τα τραγούδια ενός νέου δίσκου. Τι μπορείτε να μας πείτε γι’ αυτόν;

Πραγματικά νιώθω πολύ τυχερή που σε μια «αμήχανη» εποχή δημιουργοί όπως οι συνθέτες Νίκος Ξυδάκης και Γιώργος Ανδρέου, αλλά και άνθρωποι του λόγου όπως ο Μάνος Ελευθερίου, η Κική Δημουλά, ο Διονύσης Καψάλης και ο Θοδωρής Γκόνης, μου εμπιστεύονται πρωτότυπες δημιουργίες τους για να τις τραγουδήσω και εντέλει να τις κοινωνήσω στο ακροατήριο. Η χαρά, η ευθύνη και η ικανοποίηση είναι μεγάλη. Βρισκόμαστε στο στούντιο εδώ και αρκετό καιρό ηχογραφώντας τα τραγούδια με τη συμμετοχή σπουδαίων μουσικών εντός και εκτός της χώρας μας. Ένας συνεχής διάλογος που αποτυπώνεται και θα εκδοθεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Παράλληλα, ηχογραφούμε το νέο έργο του Γιώργου Ανδρέου «Ναυς μαγική, η Ναυς των ονείρων», με κύριο άξονα και αντικείμενο τον ποιητικό λόγο: Ευριπίδης, Αριστοφάνης, Μιχαήλ Άγγελος, Σαίξπηρ, Γιουρσενάρ, Παπαδιαμάντης, Παλαμάς, Σεφέρης, Εμπειρίκος, Ρίτσος, Καρέλλη, Σαχτούρης, Καρούζος, Δημουλά, Ελευθερίου, Γκανάς, Χρονάς, Καρατζάς. Ποιήματα, αλλά και αποσπάσματα από πεζά, μελοποιούνται ως τραγούδια και ως ρετσιτατίβι, ενώ χορικά αρχαίου δράματος συμπληρώνουν το σύνολο. Ένα πρώτο δείγμα από τη συγκεκριμένη εργασία, που θα κυκλοφορήσει τον Ιούνιο από τις εκδόσεις της Μικρής Άρκτου, είναι το τραγούδι «Τα πάθη της βροχής» σε ποίηση της Κικής Δημουλά, μουσική και ενορχήστρωση του Γιώργου Ανδρέου. Συμμετέχουν οι εξαίρετοι μουσικοί Amélia Muge (guitarra braguesa), Ricardo Parreira (guitarra portuguesa), Mark Nieuwenhuis (τρομπέτα), Θοδωρής Κουέλης (κοντραμπάσο), Βαγγέλης Καλαμάρας (κρουστά), Γιώργος Ανδρέου (πιάνο). Ενώ η οπτικοποίηση του τραγουδιού έχει γίνει από τον Πολωνό σκηνοθέτη και φωτογράφο Karol Jarek.

Σημαντικοί άνθρωποι όλοι. Σας γεμίζει επιπλέον βάρος μια τέτοια συνεργασία;

Δημιουργική αγωνία, ναι. Και πολύτιμη εμπειρία για την τέχνη μου και την προσωπικότητά μου.

Και τα επόμενα σχέδια ή κινήσεις σας μετά την κυκλοφορία του δίσκου;

Θα συνεχίσω τις συναυλίες με την ομάδα των ανθρώπων που θα έρθουμε στο Half Note και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Παράλληλα, το καλοκαίρι θα περιοδεύσουμε μαζί με τον Γιώργο Ανδρέου παρουσιάζοντας το έργο του «Ναυς μαγική, η Ναυς των ονείρων», ενώ στις 10 Ιουλίου έχω τη μεγάλη τιμή να συμμετέχω στη συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στα πλαίσια του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Οι μουσικές σας σπουδές είναι εντυπωσιακές, όπως και το γεγονός ότι μιλάτε πέντε γλώσσες. Συνυπολογίζοντας πως η μητέρα σας είναι Σουηδέζα, σκεφτήκατε ποτέ το ενδεχόμενο καριέρας εκτός Ελλάδας;

Η συνομιλία μου με καλλιτέχνες εκτός Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει συνειδητά και από τον δίσκο που ετοιμάζουμε. Ούτως ή άλλως, πάντα πατώ με το ένα μου πόδι στη δεύτερη πατρίδα μου, τη Σουηδία. Άλλωστε στον προηγούμενο δίσκο μου, το «Mosaic», είχα συμπεριλάβει ένα σουηδικό παραδοσιακό τραγούδι, το «Vem kan segla förutan vind», σε διασκευή του συγκροτήματος Occasional Dream και σε ελληνικούς στίχους της Φωτεινής Λαμπρίδη, τραγουδώντας και στις δύο γλώσσες, με μεγάλη απήχηση στο ελληνικό και σουηδικό ακροατήριο. Τον περασμένο Δεκέμβρη παρουσιάσαμε με σημαντικούς συνεργάτες ένα ειδικό αφιέρωμα στον Σουηδό σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του. Επιθυμία μου είναι να προχωρήσω στη μουσική έχοντας ως αφετηρία τις δύο γλώσσες και τους δύο πολιτισμούς που με καθόρισαν.

Τι χρειάζεται για να ξεχωρίσει ένας νέος καλλιτέχνης σήμερα; Ένα talent show είναι καλή επιλογή;

Ταλέντο και όχι talent show. Εργασία, επιμονή και αφοσίωση. Εξερεύνηση του βαθύτερου εαυτού μέσα από την τέχνη. Να διαλέγεις τι υπηρετείς και σε τι κλείνεις συνειδητά την πόρτα. Να κάνεις «πρωταθλητισμό» σε μαραθώνιο και όχι σε δρόμο 100 μέτρων. Να ξεκινάς από τον τόπο σου, αλλά στην πραγματικότητα να απευθύνεσαι παντού. Ειδικά σε αυτή την εποχή όπου τα σύνορα και οι αποστάσεις έχουν γίνει πολύ λιγότερο καθοριστικά για την καλλιτεχνική επικοινωνία των ανθρώπων. Και πρέπει όλοι οι νέοι καλλιτέχνες να ασχολούμαστε λιγότερο με τα social media και περισσότερο με τις αληθινές ανάγκες των συνανθρώπων και ακροατών μας.

INFO

Κορίνα Λεγάκη Live!

Επιμέλεια προγράμματος: Μαργαρίτα Μυτιληναίου

Συμμετέχουν:

Γιοβάννα (12/4)

Αναστασία Μουτσάτσου (13/4)

Ελένη Τσαλιγοπούλου (14/4)

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς