Μάρκελλος Χρυσικόπουλος: Το μελόδραμα «Μήδεια» αποτελεί ιδανικό έργο για την συνάντηση ενός ηθοποιού με μια ορχήστρα - Free Sunday
Μάρκελλος Χρυσικόπουλος: Το μελόδραμα «Μήδεια» αποτελεί ιδανικό έργο για την συνάντηση ενός ηθοποιού με μια ορχήστρα

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος: Το μελόδραμα «Μήδεια» αποτελεί ιδανικό έργο για την συνάντηση ενός ηθοποιού με μια ορχήστρα

Δύο εμβληματικά έργα που σημάδεψαν την κλασική περίοδο της μουσικής παρουσιάζει η Καμεράτα την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Το κοινό θα ανακαλύψει το μονόπρακτο μελόδραμα «Μήδεια» του Τσέχου συνθέτη Georg Benda που έζησε στα χρόνια του Μότσαρτ, στο οποίο πρωταγωνιστεί η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Την ίδια βραδιά οι φίλοι της κλασικής μουσικής θα απολαύσουν το τελευταίο συμφωνικό έργο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Συμφωνία αρ. 41 («του Διός»).

Στο πόντιουμ, ο τσεμπαλίστας και διεθνώς αναγνωρισμένος μαέστρος Μάρκελλος Χρυσικόπουλος ο οποίος μίλησε στο Freesunday.gr.

KARABETI

Στις 8 Μαΐου θα παρουσιάσετε με την Καμεράτα δύο εμβληματικά έργα. Γιατί επιλέξατε τα συγκεκριμένα;

Θέλαμε, ως ορχήστρα να ξαναβρεθούμε με την κ. Καραμπέτη με την οποία είχαμε αρχίσει μια συνεργασία το 2011. Είναι μια εξαιρετική ηθοποιός, δεν χρειάζεται βέβαια συστάσεις. Κλασική και σύγχρονη μαζί, ώριμη και ανήσυχη....Το μελόδραμα «Μήδεια» του Benda αποτελεί εξάλλου ιδανικό έργο για την συνάντηση ενός ηθοποιού με μια ορχήστρα καθώς το λιμπρέτο δεν είναι προσχηματικό. Λόγος και μουσική βαδίζουν στιβαρά μαζί. Η τελευταία συμφωνία του Μότσαρτ, η επονομαζόμενη του «Διός» είναι ένα έργο που κοιτάει ήδη προς τον Μπετόβεν και συμπληρώνει με μεγαλειώδη τρόπο τη βραδιά.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον Georg Benda;

Αρκεί ίσως να πούμε πως Μότσαρτ όταν είχε πρωτακούσει τη Μήδεια έγραψε ενθουσιασμένος στον πατέρα του λέγοντας μάλιστα πως έχει την παρτιτούρα μαζί του συνεχώς! Ο Benda είναι ένας από τους πολλούς λιγότερο γνωστούς συνθέτες που επηρέασαν τον νεαρό Μοτσαρτ.

Κατά την γνώμη σας, τι είναι αυτό που κάνει μια σύνθεση αιώνια;

Η αντοχή στον χρόνο είναι η εύκολη και προφανής απάντηση. Για να είμαι ειλικρινής νομίζω πως ούτε αυτή η συνθήκη είναι αρκετή.

Πριν αρκετά χρόνια ο Λόριν Μααζέλ σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι «τη διαφορά στην ορχήστρα την κάνει μόνο ο μαέστρος». Συμφωνείτε;

Διαφωνώ. Πολλές ορχήστρες φημίζονται για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους, τον προσωπικό τους ήχο, ανεξαρτήτως του εκάστοτε μαέστρου και των επιμέρους ποιοτήτων που μπορεί αυτός να αναδείξει. Η Φιλαρμονική της Βιέννης είναι ένα λαμπρό τέτοιο παράδειγμα.

Στην Ελλάδα, μπορεί να εξελιχθεί ένας διευθυντής ορχήστρας;

Το πρόβλημα είναι γενικότερο στη μουσική, όπως γνωρίζετε. Λίγες αίθουσες, λίγες ορχήστρες, λίγες συναυλίες, περιορισμένο κοινό, Ικανότατοι συνάδελφοι κάνουν καριέρα κυρίως στο εξωτερικό.

Τετάρτη 8 Μαΐου, 20:30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής σε όργανα εποχής

Wolfgang Amadeus Mozart: Συμφωνία αρ. 41 σε ντο μείζονα (του Διός), K. 551

Georg Benda: Μήδεια, μελόδραμα σε μία πράξη

Στον ρόλο της Μήδειας, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος

Τιμές εισιτηρίων: 9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ, 65+ ) ● 12 € ● 18 € ● 25 € ● 28 € ● 30 € ● 35 €