Αγγελική Τουμπανάκη: Έχω μάθει να αναπνέω, να λειτουργώ και να ανθίζω μέσα από την ομάδα - Free Sunday
Αγγελική Τουμπανάκη: Έχω μάθει να αναπνέω, να λειτουργώ και να ανθίζω μέσα από την ομάδα

Αγγελική Τουμπανάκη: Έχω μάθει να αναπνέω, να λειτουργώ και να ανθίζω μέσα από την ομάδα

Χρησιμοποιεί την φωνή της για να αυτοσχεδιάσει, να πειραματιστεί και επικοινωνήσει.

Η βοκαλίστα-ερμηνεύτρια Αγγελική Τουμπανάκη με αφορμή την συναυλία της Τετάρτη 15 Μαΐου στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», μιλάει στο Freesunday.gr για τον αυτοσχεδιασμό, τον πειραματισμό και την σημασία της ομάδας για την ίδια.

Η Αγγελική Τουμπανάκη- αριστούχος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Μοριακή Βιολογία. ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Παραρτήματος Νέου Ψυχικού της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ».

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την συναυλία σας «Toubanaki Music Projects» στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός». Τι θα παρουσιάσετε;

Ιδιαίτερη χαρά και τιμή νοιώθω, που συμμετέχουμε σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση της ιστορικής Ένωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» του Παραρτήματος Ν. Ψυχικού και στηρίζουμε τον Σύλλογο «Εστία», το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση. Μας δίνεται η δυνατότητα μέσα από την αγάπη μας για τη μουσική να δημιουργηθεί γέφυρα χαράς και προσφοράς.
Μαζί με τους εκλεκτούς συνεργάτες μου Βασίλη Κετεντζόγλου στην κιθάρα, Στάθη Άννινο στο πιάνο, Απόστολο Καλτσά στο μπάσο, Ηλία Δουμάνη στα τύμπανα δημιουργούμε μια πολυδιάστατη πολυσυλλεκτική παράσταση, με φυσικούς και ηλεκτρονικούς ήχους, σε συνθέσεις από τα διαφορετικά μου projects.
Διαφορετικά είδη κομματιών όπως το τσιγγάνικο Gelem, η θρυλική μεξικάνα Llorona, η Φάτα Μοργκάνα, το τραγικό Strange Fruit συνδέονται μέσα από την κοινή ερμηνευτική αισθητική και ενορχηστρωτική προσέγγιση που έχουμε θέσει με τους συνεργάτες μου πια στις παραστάσεις μας και την μοιραζόμαστε με τους ακροατές.

Από το 2005 φτιάχνετε διάφορα projects με κοινό παρανομαστή την ομάδα. Τι «λαμβάνετε» μέσα από αυτό;

Έχω μάθει να αναπνέω, να λειτουργώ και να ανθίζω μέσα από την ομάδα. Με κάνει ευτυχισμένη να συναντιέμαι με ανθρώπους στις μουσικές, στις ιστορίες, στους τόπους. Με αυτό τον τρόπο ξεπερνάω τις λογικές του μικρόκοσμου μου. Προσπαθώ να αναγνωρίζω, να σέβομαι και να αποκωδικοποιώ την διαφορετικότητα των ανθρώπων. Επικοινωνώ και ενώνομαι. Από το 2005 στήνω διαφορετικά projects ως vocal leader και παραγωγός μαζί με εκλεκτούς μουσικούς, έχοντας World, Folk, Contemporary Vocal και Nu Jazz θεματολογία (Toubanaki & the Buzz Bastardz, Drums Voice Jazztronica duet, Jazz Plus, Ουλαλούμ, Συνδέσεις).Δημιουργούμε μουσική, βιωματικά και διαδραστικά, έτσι όπως εμένα με κάνει ευτυχισμένη, πέρα από ταμπέλες και νόρμες.

Έχοντας ως αφετηρία τη jazz, μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας καλλιτέχνης;

Η jazz σαν είδος μουσικής είναι μουσικοκεντρικό και αποτέλεσμα ομαδικής δημιουργίας . Η εκπαίδευση σου πρέπει να είναι βαθιά, να έχεις μεγεθύνει τα αυτιά σου και το κυριότερο η ψυχή σου να είναι ορθάνοικτη, για να μπορείς να υπάρξεις και να υποστηρίξεις τη μουσική στη στιγμή που συμβαίνει. Η jazz σε μαθαίνει να είσαι παρών με ισχυρά μουσικά εφόδια για να συνομιλήσεις και να εκφράζεσαι αβίαστα και ελεύθερα.

Παράλληλα, συμμετέχετε στο Artventure Camp του Πέτρου Κούρτη. Φύση και μουσική πώς συνδυάζονται;

Έχω τη μεγάλη χαρά και τιμή να ανήκω στην διδακτική ομάδα του Artventure campus, μαζί με τον βραζιλιάνο body percussionist και βοκαλίστα Pedro Consorte και με τον οραματιστή, κορυφαίο κρουστό και leader της ομάδας Πέτρο Κούρτη.
Εφέτος θα πραγματοποιηθεί το 6ο Artventure Camp και προσωπικά ανυπομονώ να ξαναζήσω αυτή την εμπειρία. Αξίζει να αναφέρω ότι το Artventure Camp και ο Πέτρος Κούρτης κατέκτησαν το Χρυσό βραβείο στα Ελληνικά Βραβεία Τουρισμού 2019.
Το Artventure Camp είναι ένα εναλλακτικό επταήμερο ιστιοπλοϊκό ταξίδι, γεμάτο μουσική, που εστιάζει στην εκπαίδευση, στην ανάπτυξη καλλιτεχνικών δεξιοτήτων, με επιμορφωτικές και περιβαλλοντολογικές δραστηριότητες. Τα μαθήματα γίνονται πάνω στα σκάφη, σε παραλίες, προαύλια σχολείων και γραφικά χωριά! Παίζουμε μουσική με τις φωνές μας, το σώμα μας και με φυσικά υλικά.
Ένα βιωματικό συμμετοχικό camp που δεν βασίζεται στην ξενάγηση, αλλά στην ανθρώπινη επαφή και την ομαδική πολύχρωμη δημιουργία. Κοντά στη γη και στη θάλασσα που σε αποσυμπιέζει και σου υπενθυμίζει την καθάρια ομορφιά της απλότητας.

Η ζωή μας είναι αυτοσχεδιασμός;

Ναι! Όσο και να θέλεις να προγραμματίσεις τη δομή της, η ζωή κάνει τα δικά της κόλπα. Εάν φιλτράρουμε τα σημαντικά και είμαστε ήμεροι, νομίζω ότι θα μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με αισθητική και ήθος και να γευτούμε το ανεκτίμητο μεγαλείο της.

Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»
Τετάρτη 15 Μαΐου, 20:30
Αγγελική Τουμπανάκη: φωνή, loops, Fx
Βασίλης Κετεντζόγλου: κιθάρα
Απόστολος Καλτσάς: μπάσο, loops
Στάθης Άννινος: πιάνο, Fx
Ηλίας Δουμάνης: τύμπανα, pads, music design programming
Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στην «Εστία. Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Νοητική Υστέρηση. (Νικολασκοπούλου 13, Ν. Ψυχικό, http://www.eseepa.gr/ )».
Εισιτήρια: 20 ευρώ, 15 ευρώ, 10 ευρώ
Προπώληση στα Public και Ticket Services, τηλ. 210 7234567.