Δαμιανός Πάντας: Η ψυχή κρύβεται στην σιωπή και φανερώνεται στα λόγια - Free Sunday
Δαμιανός Πάντας: Η ψυχή κρύβεται στην σιωπή και φανερώνεται στα λόγια

Δαμιανός Πάντας: Η ψυχή κρύβεται στην σιωπή και φανερώνεται στα λόγια

«Στα λόγια η ψυχή» είναι η δεύτερη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά για τον συνθέτη Δαμιανό Πάντα και ερμηνεύτρια την Ερωφίλη.

Μπαλάντες, βαλς, και ζεϊμπέκικα, συνυπάρχουν στο album μαζί με ηλεκτρικές κιθάρες ακορντεόν και έγχορδα.

Με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου, ο συνθέτης μίλησε στο freesunday.gr.

pantas cover

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για το καινούριο σου album «Στα λόγια η ψυχή».

Η δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Στα λόγια η ψυχή» είναι ένας κύκλος εννέα τραγουδιών με άξονα την γυναίκα. Την γυναίκα, που ερωτεύεται, που συλλογίζεται την ζωή της, που ορίζει την θέση της στην κοινωνία και που εν τέλει επαναστατεί. Επίσης, σε δεύτερη ανάγνωση, ο δίσκος φέρνει στο προσκήνιο ένα σημαντικό ζήτημα της εποχής μας. Την έλλειψη ανθρώπινης επικοινωνίας. Μας είναι πιο εύκολο να γράφουμε μηνύματα στα κινητά μας ή να γράφουμε στα social media κι έχουμε αμελήσει να μιλάμε μεταξύ μας. Να μοιραζόμαστε, να συζητάμε για όσα μας απασχολούν, όσα μας προβληματίζουν, να ακούμε την διαφορετική γνώμη με σεβασμό, να εκφράζουμε όσα μας συγκινούν ή μας δυσαρεστούν. Τα λόγια είναι ο πρωταρχικός αγωγός που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, οι λέξεις ενώνουν άνθρωπο με άνθρωπο, ψυχή με ψυχή.

Γιατί θελήσατε να ασχοληθείτε με την γυναικεία πραγματικότητα και ψυχοσύνθεση;

Ως φυσική συνέχεια της πρώτης δισκογραφικής μου δουλειάς με τίτλο «Της ημέρας τα σκοτάδια» κι ερμηνευτή τον Βασίλη Γισδάκη. Τότε ασχολήθηκα με την θέση του άντρα απέναντι στην ζωή. Η Γυναίκα είναι ιερή. Εμείς οι άντρες την υποβαθμίσαμε ανά τους αιώνες, την καταπιέσαμε, της στερήσαμε τα ίσα προς εμάς δικαιώματα της, την ταπεινώσαμε. Αυτή η αδικία πρέπει να τελειώσει. Ακόμα κι ο Θεός είναι αντρικό πρότυπο. Εάν ο Θεός ήταν γυναίκα ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος.

Η επιλογή της Ερωφίλης ως ερμηνεύτριας πώς προέκυψε;

Η Ερωφίλη είναι μια ερμηνεύτρια που πάντα εκτιμούσα, έχει ένα τεράστιο εύρος σε διαφορετικά είδη τραγουδιών που μπορεί να υπηρετήσει με την ίδια ευκολία κι αναδεικνύει θαυμαστά βιωματικά τις λέξεις των στίχων. Θεωρώ πως αυτή την εποχή βρίσκεται στην πιο ώριμη ερμηνευτική της περίοδο.

Θα κατατάσσατε την μουσική σας σε κάποιο είδος;

Για εμένα το τραγούδι πρέπει να έχει ένα νοηματικό πυρήνα. Να έχει κάτι ξεκάθαρο κι ουσιαστικό να καταθέσει, να αφηγηθεί ή ακόμα και να υπονοήσει. Με μια προσωπική οπτική γωνία η οποία προέρχεται από μια σύλληψη, μια ιδέα. Για τον άνθρωπο, για την κοινωνία ή για τον έρωτα. Γιατί ο Έρωτας είναι πρωτίστως πνευματικός. Την ιδέα ερωτευόμαστε. Στη μουσική μου και στα τραγούδια μου εμπεριέχεται πάντα η ιδέα.

Αναφερθήκατε στα social media. Ποια είναι η άποψή σας γενικότερα για το διαδίκτυο;

Το διαδίκτυο είναι ένας ωκεανός πληροφοριών. Αλλά στις θάλασσες υπάρχουν κι απόβλητα. Με ενοχλούν τα ανυπόγραφα άρθρα και κείμενα. Δεν είναι τυχαίο που όλα τα «fake news» προέρχονται από το διαδίκτυο. Έχει αρχίσει να χάνεται η εγκυρότητα του γράφοντος και του γραπτού. Μέσα σε λίγες ανυπόγραφες αράδες κάποιος μπορεί να ασκήσει «δημοσιογραφία» μέχρι και να δημοσιεύσει ψυχολογικά άρθρα, όπως κανόνες και συμβουλές συμπεριφοράς μέσα από παιδιάστικα γνωμικά. Αυτό είναι τουλάχιστον ανεύθυνο. Επίσης, με το διαδίκτυο μπορείς ανά πάσα στιγμή να βρεις όποια πληροφορία θέλεις, να κάνεις απλές μαθηματικές πράξεις ή να ανακαλέσεις κάτι που ξέχασες. Είναι τόσο εύκολο κι αυτόματο που με τρομάζει. Γιατί αυτή η διαδικασία αποδυναμώνει σημαντικές λειτουργίες του εγκεφάλου μας. Όπως η μνήμη. Κι αν στερήσεις την μνήμη από έναν άνθρωπο, τον χειραγωγείς ευκολότερα. Είμαι σαφώς υπέρ της τεχνολογίας και της επιστημονικής εξέλιξης αλλά αντίθετος της ανεξέλεγκτης αυτοματοποίησης.

«Στα λόγια η ψυχή»… Τελικά η ψυχή μας κρύβεται στα λόγια μας ή στη σιωπή μας;

Η ψυχή κρύβεται στην σιωπή και φανερώνεται στα λόγια.

Το album «Στα λόγια η ψυχή», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μετρονόμος.