Μαίρη -Έλεν Νέζη: Η πρόκληση είναι να βρεις τις ισορροπίες μεταξύ μουσικής ερμηνείας και δράματος - Free Sunday
Μαίρη -Έλεν Νέζη: Η πρόκληση είναι να βρεις τις ισορροπίες μεταξύ μουσικής ερμηνείας και δράματος

Μαίρη -Έλεν Νέζη: Η πρόκληση είναι να βρεις τις ισορροπίες μεταξύ μουσικής ερμηνείας και δράματος

Στον κόσμο της Μπαρόκ όπερας θα μας ταξιδέψουν οι Μουσικοί της Καμεράτας και ο Γιώργος Πέτρου, στις 6 και 12 Ιουλίου από την σκηνή του Ηρωδείου με την Αλτσίνα (Alcina) του Χαίντελ. Η Αλτσίνα πρωτοπαρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία στο Λονδίνο το 1735.

Στους ρόλους της μάγισσας Alcina και του εραστή της Ρουτζέρο θα είναι δύο Ελληνίδες διεθνούς φήμης, η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και η μέτζο σοπράνο Μαίρη-Έλεν Νέζη, που έχουν ερμηνεύσει τους ρόλους σε μεγάλες σκηνές του εξωτερικού.
Με αφορμή τον ρόλο του Ρουτζέρο, η Μαίρη-Έλεν Νέζη μίλησε στο freesunday.gr.

alcina photo

Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που έχει χαρακτηρίσει την Alcina ως μία από τις πιο δημοφιλείς όπερες της Μπαρόκ εποχής;

Η Αλτσίνα , χωρίς αμφιβολία μια από τις σπουδαιότερες όπερες του Χαίντελ, συνδυάζει αριστουργηματικά δύο στοιχεία: Την ιδιοφυή μουσική του Χαίντελ με μια συναρπαστική ιστορία -βασισμένη στο έπος Μαινόμενος Ορλάνδος του Αριόστο, με σαφή επιρροή από την Οδύσσεια του Ομήρου- που είναι γεμάτη ποίηση, μαγεία, μεταμορφώσεις, έρωτα, ζήλεια, προδοσία, εκδίκηση. Ένα καλειδοσκόπιο συναισθημάτων αλλά και η σκοτεινή τους πλευρά, μια τέλεια έκφραση της ψευδαίσθησης του έρωτα. Η ιστορία της αγάπης που αναζητείται, της αγάπης που κερδίζεται και της αγάπης που χάνεται είναι ένα ιδανικό πλαίσιο για την έκφραση της μουσικής του Χαίντελ, μουσική που εκφράζει εγκάρδια συναισθήματα. Ο Χαίντελ έγραψε την Αλτσίνα για σπουδαίες φωνές της εποχής του και οι άριες είναι γεμάτες μακριές φράσεις που απαιτούν εξαιρετικό έλεγχο της αναπνοής, του χρώματος και μεγάλη φωνητική δεξιοτεχνία.

Στην Ελλάδα, θεωρείτε ότι έχει την αναγνωρισιμότητα που της αξίζει;

Στην Ελλάδα η όπερα Αλτσίνα είχε παρουσιαστεί πριν αρκετά χρόνια στη Λυρική Σκηνή με μεγάλη επιτυχία. Δυστυχώς όμως από τότε δεν δόθηκε χώρος στην μπαρόκ όπερα εν γένει και έτσι δεν είχαμε ευκαιρίες να απολαύσουμε άλλα αριστουργήματα του 18ου αιώνα στη σκηνή της. Αυτό το κενό ευτυχώς το αναπλήρωσε η υπέροχη Καμεράτα και ο Γιώργος Πέτρου με τις εξαιρετικές τους παραγωγές αλλά και άλλα μουσικά σχήματα. Η Αλτσίνα όμως, απ’όσο ξέρω, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Ελλάδα μετά από 14 χρόνια. Οι λάτρεις της μπαρόκ όπερας γνωρίζουν πολύ καλά αυτό το έργο. Αυτοί που δεν το γνωρίζουν, είναι σίγουρο ότι θα το λατρέψουν, θα ταυτιστούν με τους χαρακτήρες και θα μαγευτούν με την μουσική του Χαίντελ!

Στην παράσταση υποδύεστε τον Ρουτζέρο, έναν ρόλο που έχετε ερμηνεύσει αρκετές φορές. Ποια πιστεύετε ότι είναι η μουσική πρόκληση του ρόλου;

Ο Ρουτζέρο, ένας ρόλος γραμμένος για τον καστράτο, σταρ της εποχής, Τζιοβάννι Καρεστίνι, είναι ένας γενναίος ιππότης που, όπως ο Οδυσσέας, ναυαγεί στο νησί της μάγισσας Αλτσίνα (Κίρκη;), πιάνεται στα δίκτυα της και γίνεται το αντικείμενο του πόθου της, ο μοναδικός άντρας που πραγματικά ερωτεύεται. Εκείνος, μαγεμένος καθώς είναι, ξεχνάει την αγαπημένη του, την μνηστή του Μπρανταμάντε και δίνεται με πάθος στην μάγισσα, την εξιδανικεύει, νιώθει δυνατός αλλά και ανασφαλής-όπως κάθε ερωτευμένος! Όταν η μνηστή, του και ο δάσκαλός της, Μελίσσο, φθάσουν στο νησί αναζητώντας τον, θα καταφέρουν να τον αφυπνίσουν και να δει καθαρά την πραγματικότητα. Τότε εκείνος θα γίνει πάλι ήρωας, θα καταστρέψει τη μάγισσα και θα λύσει τα μάγια, ελευθερώνοντας όλα τα θύματά της. Η μουσική του Χαίντελ εντοπίζει την εσωτερική ανάπτυξη του ήρωα και εκφράζει μοναδικά όλη τη συναισθηματική του διαδρομή. Είναι ένας εξαιρετικά απαιτητικός ρόλος και από υποκριτικής και από μουσικής άποψης, γεμάτος λυρισμό αλλά και με μεγάλες δεξιοτεχνικές απαιτήσεις. Η πρόκληση είναι να κατορθώσει κανείς αποδώσει όλη αυτή την γκάμα των συναισθημάτων του ήρωα, και να κάνει το κοινό να ταυτιστεί μαζί του.

Από τους ρόλους που έχετε ερμηνεύσει, κρατάτε κάποιους;

Αγαπώ κάθε ρόλο που ερμηνεύω. Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιον, αν και μπορώ να πω ότι ο Ρουτζέρο, ένας ρόλος που έχω ερμηνεύσει αρκετές φορές, είναι από τους ρόλους που με έχουν σημαδέψει!

Ποια είναι η σοβαρότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ένας καλλιτέχνης της όπερας;

Η διαχρονική πρόκληση για έναν καλλιτέχνη είναι να κατορθώσει να εμβαθύνει σε αυτά τα κλασικά μουσικά αριστουργήματα και να μπορέσει, με την ερμηνεία του, να μεταδώσει τη δύναμή τους στο κοινό. Σήμερα, που οι σκηνοθεσίες είναι πολύ πιο απαιτητικές, ο καλλιτέχνης της όπερας καλείται πολλές φορές να έχει και… αθλητικές επιδόσεις επάνω στη σκηνή! Η πρόκληση είναι λοιπόν να βρεις τις ισορροπίες μεταξύ μουσικής ερμηνείας και δράματος.

George Frideric Handel: «ALCINΑ»
Όπερα σε τρεις πράξεις
Σκηνοθεσία-Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Σκηνικά/κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Alcina: Μυρτώ Παπαθανασίου
Ruggiero: Μαίρη 'Ελεν Νέζη
Morgana: Μυρσίνη Μαργαρίτη
Bradamante: Angelique Noldus
Oronte: Γιάννης Καλύβας
Oberto: Δώρα Μπάκα
Melisso: Πέτρος Μαγουλάς
Οι Μουσικοί της Καμεράτας-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής (σε όργανα εποχής)
Χορωδία: Armonia Atenea (διδασκαλια: Αθανασία Κυριακίδου)
ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ, 6 και 7 Ιουλίου