Νίκος Πορτοκάλογλου - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας «Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά» - Free Sunday
Νίκος Πορτοκάλογλου - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας «Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά»

Νίκος Πορτοκάλογλου - Λαυρέντης Μαχαιρίτσας «Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά»

Δύο τραγουδοποιοί με παράλληλες διαδρομές σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Νίκος Πορτοκάλογλου, συναντήθηκαν τον χειμώνα που μας πέρασε για πρώτη φορά στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, διαγράφοντας μια θριαμβευτική τροχιά εμφανίσεων από τον Νοέμβριο μέχρι το Πάσχα. Μια παράσταση που ήταν ταυτόχρονα απολογισμός και γιορτή, φόρος τιμής στις ετερόκλητες επιρροές τους και αναδρομή στις μεγάλες στιγμές της πορείας τους.

Έχοντας και οι δύο την αφετηρία τους στις αρχές της δεκαετίας του ’80, άφησαν το στίγμα τους στη δεκαετία με τα δύο ιστορικά τους συγκροτήματα, τους Φατμέ και τους Τερμίτες. Από τη δεκαετία του ’90 –που συνεχίζουν πια μόνοι τους– μέχρι και σήμερα δεν έχουν πάψει ποτέ να είναι ανήσυχοι και δημιουργικοί τόσο δισκογραφικά όσο και συναυλιακά και έχουν συνεργαστεί με μια ευρύτατη γκάμα παλιότερων και νέων καλλιτεχνών.

Μετά την εντυπωσιακή επιτυχία της χειμερινής σεζόν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και σε τρεις ευρωπαϊκούς συναυλιακούς σταθμούς, τη Βιέννη, το Άμστερνταμ και τις Βρυξέλλες, οι δύο καλλιτέχνες ετοιμάζουν μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Κυριότερο γεγονός στην αρχή της περιοδείας η κεντρική αθηναϊκή συναυλία στο πάρκο Γουδή την Πέμπτη 4 Ιουλίου.

Λίγο πριν συναντηθούν και πάλι επί σκηνής, «ανακρίνει» ο ένας τον άλλον…

Νίκος Πορτοκάλογλου: Λαυρέντη, πες μου, γιατί πιστεύεις πως είχε τόση επιτυχία η συνεργασία μέχρι τώρα;

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Διότι, φίλε μου, τουλάχιστον τα μισά τραγούδια απ’ όσα έχεις γράψει και παίζονται στην παράσταση με ακουμπούν τόσο πολύ, που αισθάνομαι λες και τα έχω γράψει εγώ. Όταν, λοιπόν, είναι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό τραγουδιών που αγαπάω τόσο πολύ, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Κι αν συμβαίνει και σ’ εσένα το ίδιο, είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία μιας συνεργασίας.

Ν.Π.: Τι σου λέει το ερώτημα «τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά;» και γιατί το πρότεινες για τίτλο των παραστάσεων;

Λ.Μ.: Αυτός ο τίτλος και αυτός ο στίχος του τραγουδιού, από την πρώτη φορά που τον άκουσα, μπήκε στο μυαλό μου. Σφήνωσε. Είναι κάτι που κι εγώ πίστευα. Πάντα έλεγα, μετά από τόσα χρόνια και τόσες συνεργασίες, «έχει μείνει κάτι;». Έτσι, όταν κληθήκαμε να απαντήσουμε μέσα από μια παράσταση, αισθάνθηκα πλήρης.

Ν.Π.: Πού αισθάνεσαι ότι μοιάζουμε και πού διαφέρουμε;

Λ.Μ.: Μοιάζουμε στην αισθητική. Μοιάζουμε στην ηθική σχετικά με τη μουσική και τους συνεργάτες μας. Τώρα, σε κάτι ευγένειες, στην εργατικότητα και στην προσοχή στις λεπτομέρειες διαφέρουμε εντελώς. Χωρίς να λέω πως είμαι αγενής, λέω πως εσύ είσαι ένας πολύ ευγενικός άνθρωπος.

Ν.Π.: Ποιο είναι για σένα το καλύτερο στιγμιότυπο της παράστασής μας;

Λ.Μ.: Δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Είναι πολλά τα δυνατά σημεία στην παράστασή μας. Η εισαγωγή είναι πολύ δυνατή. Το σημείο από το «Να με προσέχεις» και τον «Τιτανικό» μέχρι και το «Πάνω από τα κύματα» είναι εξίσου πολύ ενδιαφέρον. Τα λαϊκά μας είναι πολύ ενδιαφέροντα. Ίσως το πιο δυνατό μας σημείο τελικά είναι το σημείο που τελειώνει με το «Πεθαίνω για σένα» και ξεκινάει με τη «Δίψα», με τα νταούλια και τα κρουστά, που κρατάει μέχρι το τέλος. Ίσως αυτή η κορύφωση είναι το καλύτερο στιγμιότυπο απ’ όλα.

Ν.Π.: Γιατί δεν ασπρίζουν και δεν πέφτουν τα μαλλιά σου, όπως τα δικά μου; Πώς διατηρείσαι αναλλοίωτος μες στον χρόνο; Πες μας επιτέλους το μυστικό σου…

Λ.Μ.: Είναι θέμα γονιδίου μάλλον. Δεν ξέρω. Ίσως έχει παίξει ρόλο και η Άσλαν, που την επισκεπτόμουν χρόνια (αστειευόμενος αναφέρεται στη Ρουμάνα βιολόγο Άνα Άσλαν που πρωτοπόρησε με αντιγηραντικά καλλυντικά). Ποιος ξέρει, μπορεί. Εξάλλου δεν μπορώ να σ’ τα πω αυτά τα μυστικά, δεν κάνει…

λαυερ minΛαυρέντης Μαχαιρίτσας: Νίκο, πες μου τις εντυπώσεις σου από τη συνεργασία μας. Περνάς καλύτερα απ’ ό,τι περίμενες;

Νίκος Πορτοκάλογλου: Ε, ναι, το ομολογώ! Είναι μια συνεργασία που τη συζητούσαμε χρόνια και πάντα κάποιο εμπόδιο εμφανιζόταν και δεν προέκυπτε. Και πάντα αναρωτιόμουν πώς θα ήταν τελικά αυτή η συνάντηση. Δεν είχα καμία αμφιβολία πως καλλιτεχνικά θα φτιάχναμε κάτι δυνατό, αλλά, όπως ξέρεις κι εσύ, η επιτυχία μιας συνεργασίας είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Παίζουν ρόλο ένα σωρό φανερά και κρυφά πράγματα, οι χαρακτήρες, η χημεία, η φάση που περνάει ο καθένας. Σπάνια, πολύ σπάνια, ταιριάζουν όλα αυτά μαζί και βγαίνει ένα αποτέλεσμα ισορροπημένο και αρμονικό, γι’ αυτό κρατάω πάντα μικρό καλάθι. Εδώ, όμως, αποδείχθηκε πως χρειαζόταν καλάθι τεράστιο.

Λ.Μ.: Πώς βλέπεις μέχρι στιγμής τις καλοκαιρινές μας συναυλίες; Πιστεύεις ότι θα είναι το ίδιο καλές με τις παραστάσεις που κάναμε τον χειμώνα;

Ν.Π.: Ακόμα καλύτερες, γιατί το καλοκαίρι βοηθάει και το ντεκόρ. Παραλίες, ποτάμια, λίμνες, αρχαία θέατρα, φεγγάρια, ξαστεριές και άλλα πολλά. Επίσης, κι εμείς και η μπάντα έχουμε άλλη σιγουριά και χαλαρότητα λόγω των πολλών εμφανίσεων.

Λ.Μ.: Είσαι έτοιμος ψυχολογικά για τη μεγάλη μας συναυλία στο πάρκο Γουδή στις 4/7/19;

Ν.Π.: Κοίτα τώρα, εδώ, στο Πήλιο, που ήρθα για μερικές μέρες μέχρι να αρχίσει η περιοδεία, κάνω όλη μέρα ασκήσεις ετοιμότητας. Ακόρντα, στίχους, χορευτικές φιγούρες κ.λπ. Και μερικά μπανάκια, βέβαια, για να κρατιέμαι σε φόρμα. Χαίρομαι πολύ που σε αυτή την πανηγυρική συναυλία θα ξαναζήσουμε περιληπτικά αυτόν τον μαγικό χειμώνα και θα συναντηθούμε ξανά με μερικούς από τους πιο αγαπητούς καλεσμένους του Γυάλινου. Να υπενθυμίσουμε στους φίλους που θα έρθουν πως η συναυλία έχει δωρεάν είσοδο, αλλά περιμένουμε τη συνεισφορά τους σε τρόφιμα και φάρμακα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο του Δήμου Ζωγράφου.

Λ.Μ.: Θα ήθελες να παίξουμε και τον επόμενο χειμώνα μαζί; Νομίζεις ότι έχουμε ακόμα πράγματα να πούμε και να παρουσιάσουμε;

Ν.Π.: Είναι επίσημη πρόταση; Και την κάνεις μόνο σ’ εμένα ή συζητάς και με άλλους; Αν είναι έτσι, τότε ναι, μετά χαράς. Κοίτα, χωρίς πλάκα, έχω κάνει πολλές σπουδαίες συνεργασίες κι εσύ ακόμα περισσότερες. Αλλά εδώ πέρα συνέβη κάτι μοναδικό. Θες επειδή είμαστε συνομήλικοι και συμπατριώτες –Βολιωτάκια και οι δυο–, θες επειδή είχαμε εντυπωσιακά παρόμοιες και παράλληλες διαδρομές από τις αρχές των ’80s με Φατμέ και Τερμίτες, θες επειδή μοιάζουμε πολύ και διαφέρουμε πολύ, πάντως αυτό που εισέπραξα τον χειμώνα από τον κόσμο δεν ήταν απλώς ο ενθουσιασμός για ένα καλό πρόγραμμα. Ήταν μια βαθιά συγκίνηση, σαν να έβλεπαν όλη τη ζωή τους σε replay, μαζί με μια χαρά που διαπίστωναν πως τελικά άξιζε τον κόπο. Το εισέπραξα απλόχερα από τον κόσμο που μας είδε και νομίζω το ίδιο κι εσύ. Οπότε, ναι, έχουμε ακόμα πολλά να πούμε, είμαστε ακόμη στην αρχή.

Λ.Μ.: Γιατί έχεις τόσο μεγάλη εμμονή με τις πρόβες; Εγώ, που δεν είμαι ιδιαίτερα της «πρόβας», άσχημη πορεία είχα στον χώρο;

Ν.Π.: Για να σε βλέπω πιο συχνά, βρε κουτό. Αλλά εσύ όλο νάζια μού κάνεις. Ακριβοθώρητος και μυστηριώδης. Και το χειρότερο είναι πως υπό την επήρειά σου αρχίζω να μεταλλάσσομαι. Να βαριέμαι τις πρόβες. Το κρίμα στον λαιμό σου. Ή θα σωθώ ή θα καταστραφώ. Πάντως, αυτή τη χρονιά έκανα τις λιγότερες πρόβες που έχω κάνει ποτέ για να στήσουμε μια νέα παράσταση και σκίσαμε!

INFO

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Νίκος Πορτοκάλογλου

«Τι έχει μείνει απ’ τη φωτιά»

 

Πέμπτη 4 Ιουλίου

Πάρκο Γουδή

Συμμετέχουν: Βαγγέλης Γερμανός, Νίκος Ζιώγαλας, Κίτρινα Ποδήλατα, Μπλε, Μιρέλα Πάχου, Διονύσης Τσακνής. Τη συναυλία ανοίγει ο Μανώλης Φάμελλος με το συγκρότημά του.

Η συναυλία, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ Πολιτισμού - Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου και την Περιφέρεια Αττικής, θα έχει ελεύθερη είσοδο, με προσφορά εκ μέρους των θεατών τροφίμων μακράς διαρκείας και φαρμάκων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ζωγράφου.