Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής γράφει για τον «Ερωτόκριτο» - Free Sunday
Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής γράφει για τον «Ερωτόκριτο»

Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής γράφει για τον «Ερωτόκριτο»

H μουσική σύνθεση του Ερωτόκριτου από τον Δηµήτρη Μαραµή έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα διθυραμβικές κριτικές. Όπως σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης πρόκειται για «ένα εκκωφαντικά αντικαταθλιπτικό σύγχρονο έργο. Ένα έργο πάθους, ορμής, ζωντάνιας, δυνατών εφηβικών αισθημάτων και στιγμών, συγκινησιακών απογειώσεων».

Ο Ερωτόκριτος για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στη νέα συναυλιακή προσέγγιση από το μουσικό σύνολο Vamos Ensemble την Παρασκευή 12 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη».

Η μουσική του Ερωτόκριτου του Δημήτρη Μαραμή ξεκίνησε το ταξίδι της από θεατρική μουσική το 2011 στο Ακροπόλ, σύγχρονο ελληνικό μιούζικαλ ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ το 2017, φτάνοντας στην πλήρη συναυλιακή του μορφή με τους Vamos Ensemble από την Κρήτη, το 2019.

Το νέο ενορχηστρωτικά και ειδικά διασκευασμένο κρητικό έργο του Δημήτρη Μαραμή από τον Θανάση Παπαθανασίου για το μουσικό σχήμα των Vamos Ensemble, πλαισιώνεται από τους καταξιωμένους ερμηνευτές Θοδωρή Βουτσικάκη (Ερωτόκριτος), Ελένη Δημοπούλου (Αρετούσα), Ιωάννα Φόρτη (Παραμάνα), Gautier Βελισσάρη (Πολύδωρος) και Κωστή Μαυρογένη (Ρήγας).

Voutsikakis Dimopoulou Kriti

Με αφορμή την παρουσίαση του κρητικού έπους στην Αθήνα – άλλωστε το 2019 έχει κηρυχθεί Έτος Ερωτόκριτου - ο συνθέτης αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δελφών Δημήτρης Μαραμής σημειώνει στο Freesunday.gr:

«Ερωτόκριτος, αυτός που κρίνεται από τον έρωτα, δηλαδή αυτός που υποφέρει από έρωτα, που έχει πειραχτεί από την αρρώστια του πόθου.

Vamos Ensemble, ένα μουσικό σχήμα, μία μικρογραφία συμφωνικής ορχήστρας δεκαέξι μουσικών με όνομα από ένα ιστορικό χωριό, το Βάμο, μεταξύ Χανίων και Ρεθύμνου. Το μουσικό αυτό σχήμα, με μουσικούς οι οποίοι ζουν κι εργάζονται στην Κρήτη, έχουν ως βάση για τις μουσικές τους πρόβες και τις συναντήσεις τους το Βάμο Αποκορώνου.

Έσκυψα πάνω στο αθάνατο ποιητικό κείμενο, προσπαθώντας να κρυφακούσω τις μουσικές της κρητικής διαλέκτου έτσι όπως τις έχει κεντήσει ο Βιτσέντζος Κορνάρος και να τις μεταφράσω σε μία σύγχρονη μουσική, οικεία και άμεση εκφραστικά, μία μουσική σύνθεση πολύχρωμη, πολυρυθμική, θεατρική και γεμάτη αντιθέσεις.

Ο Θανάσης Παπαθανασίου μέλος των Vamos πήρε τις αρχικές ενορχηστρώσεις και τις μετέπλασε σε νέες ειδικά διασκευασμένες για το ensemble από την Κρήτη. Ερωτόκριτος και Αρετούσα οι Θοδωρής Βουτσικάκης, με μεταξένια, ζεστή και στιβαρή φωνή και η Ελένη Δημοπούλου με καθαρή φωνή με όμορφο ηχόχρωμα, ενώ και οι δύο κατέχουν άξια τεχνική για να δαμάσουν τις πιο περίτεχνες μελωδικές γραμμές».

Σημειώνεται ότι μετά την μεγάλη επιτυχία που είχε η πρεμιέρα του Ερωτόκριτου με τους Vamos Ensemble στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» τον Μάΐο στα Χανιά, το έργο ξαναζητήθηκε να παιχτεί σε απόσταση ενός μήνα μόνο, στην Ανατολική Τάφρο Χανίων, όπου κατακλύστηκε από κόσμο.

Erotokritos D.Maramis Over

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Φεστιβάλ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΩΝ | Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019 | Ώρα έναρξης 21:30 | Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:15.

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό εισιτήριο:13 ευρώ προπώληση | 15 ευρώ ταμείο

Φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων: 10 ευρώ προπώληση | 12 ευρώ ταμείο

Ειδικές τιμές για Συλλόγους.

Προπώληση: Public, Πανεπιστημίου 39, ηλεκτρονικά στην ticketsevices.gr, τηλ. 210 7234567