Σταμάτης Κόκοτας: «Η φιλία είναι το ήμισυ του παντός» - Free Sunday
Σταμάτης Κόκοτας: «Η φιλία είναι το ήμισυ του παντός»

Σταμάτης Κόκοτας: «Η φιλία είναι το ήμισυ του παντός»

Ο Σταμάτης Κόκοτας έρχεται την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στη σκηνή του Ηρωδείου για μια μεγάλη αναδρομική συναυλία. Μας μιλάει για την πρώτη του εμφάνιση στο αττικό Ωδείο, τους επώνυμους φίλους του και τις εταιρείες που του πρόσφεραν χρήματα για να κόψει τις φαβορίτες του.

Τι θα ακούσουμε στο Ηρώδειο;

Θα παρουσιάσω ένα μέρος του ρεπερτορίου μου προσεκτικά επιλεγμένο, με όλες τις μεγάλες επιτυχίες μου, για να τραγουδήσει μαζί μου ο κόσμος και να περάσει όμορφα.

Ξεχωριστός χώρος το Ηρώδειο. Πρώτη φορά σάς φιλοξενεί. Τι συναισθήματα σας προκαλεί μια συναυλία εκεί;

Το Ηρώδειο είναι ίσως ο πιο σημαντικός χώρος στην Ελλάδα. Έχει την ικανότητα να ανεβάσει τον καλλιτέχνη πάρα πολύ ψηλά, πριν ακόμη αρχίσει η συναυλία. Σου μεταδίδει μεγάλη χαρά και δέος. Περιμένω την ώρα να μεταδώσω τη χαρά μου στον κόσμο.

Μεγάλη καριέρα. Μεγάλες συνεργασίες: Ξαρχάκος, Τσιτσάνης, Μούτσης, Καλδάρας, Σπανός, Χατζηνάσιος, Θεοδωράκης, Ζαμπέτας, Κατσαρός και δεκάδες άλλοι. Κλασική ερώτηση, αλλά πώς να την αποφύγεις: Ποια συνεργασία ξεχωρίζετε; Και, φυσικά, γιατί;

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν. Όλοι οι συνθέτες έχουν καλές στιγμές κι εγώ ήμουν πολύ τυχερός που τους συνάντησα και μου εμπιστεύτηκαν μερικές από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας τους. Ήμουν πολύ τυχερός που συνεργάστηκα με όλους. Ξεχωριστή ήταν η συνεργασία μου με τον Σταύρο Ξαρχάκο, γιατί ήταν ο πρώτος που με ανακάλυψε και με εμπιστεύτηκε, δίνοντάς μου σπουδαία τραγούδια του. Χάρη σε αυτόν υπέγραψα το δισκογραφικό μου συμβόλαιο.

Ενώ είχατε πάει στο Παρίσι για να σπουδάσετε, τελικά σας κέρδισε το τραγούδι, όταν πήρατε το πρώτο βραβείο σε έναν διαγωνισμό ταλέντων. Σήμερα τα τηλεοπτικά talent shows μπορούν να αναδείξουν σπουδαίες φωνές ή είναι αποκλειστικά τηλεοπτικά προϊόντα;

Να σας πω, δεν τα παρακολουθώ πολύ, αλλά είμαι αισιόδοξος όταν γίνονται εκπομπές με νέα παιδιά, νέους καλλιτέχνες. Είναι θετικό που ασχολούνται με τη μουσική. Χρειάζεται να βγουν νέοι καλοί καλλιτέχνες.

Είναι γνωστό πόσο σας αγαπούσε ο Αριστοτέλης Ωνάσης και πως σύχναζε στα κέντρα όπου εμφανιζόσασταν. Στις συνεντεύξεις σας έχετε αποκαλύψει πως πηγαίνατε συχνά στον Σκορπιό και τραγουδούσατε για τους 30-40 καλεσμένους του – βασιλιάδες, πρωθυπουργούς, επιχειρηματίες. Έχετε πει μάλιστα πως ήσασταν διασκεδαστής και φίλος του. Έχουν οι τόσο ισχυροί και πετυχημένοι άνθρωποι πραγματικούς φίλους; Και τι είναι τελικά φιλία (για εσάς);

Φυσικά και έχουν φίλους! Κάπου μιλάει και ο ανθρωπισμός μέσα τους. Δεν ασχολούνται μόνο με το χρήμα, ασχολούνται και με τον συνάνθρωπό τους. Εγώ, από αυτούς όλους τους «μεγάλους», έτυχε να γνωριστώ με τον Αρίστο, τη Μαρία Κάλλας, την κυρία Κένεντι και πολλούς άλλους. Ήταν μεγάλη τύχη που τους συνάντησα και τους συναναστράφηκα και λυπάμαι που δεν είναι εν ζωή. Η φιλία είναι το ήμισυ του παντός. Γιατί όταν έχεις έναν σοβαρό φίλο, θα έχεις μεγάλη εκτίμηση στον εαυτό σου και μετά στους γύρω σου. Ο καλός φίλος πάντα σου στέκεται, και στα καλά και στα κακά σου. Εγώ, δόξα τω Θεώ, είχα και έχω πολλούς φίλους και είμαι ευτυχισμένος.

Οι φαβορίτες σας είναι το σήμα κατατεθέν σας. Σας βοήθησε αυτή η χαρακτηριστική σας εμφάνιση να ξεχωρίσετε; Και είναι αυτός ο λόγος που ποτέ δεν τις ξυρίσατε;

Ασφαλώς και με βοήθησαν να ξεχωρίσω, αυτός ήταν ο σκοπός όταν αποφάσισα να τις αφήσω. Ήρθαν μεγάλες εταιρείες με ξυραφάκια που μου πρόσφεραν μεγάλα ποσά για να ξυριστώ, αλλά δεν δέχτηκα ποτέ, γιατί αυτή είναι η εικόνα μου.