Έλλη Πασπαλά: «Δεν κατατάσσομαι εύκολα σε μια “κατηγορία”» - Free Sunday
Έλλη Πασπαλά: «Δεν κατατάσσομαι εύκολα σε μια “κατηγορία”»

Έλλη Πασπαλά: «Δεν κατατάσσομαι εύκολα σε μια “κατηγορία”»

Η Έλλη Πασπαλά φέτος το φθινόπωρο κάνει βουτιά στη μεγάλη μουσική παράδοση της τζαζ, της μουσικής που άνθησε στην καρδιά της Αμερικής – άλλωστε η ίδια έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη. Μια παράσταση που επιμελούνται οι Ευανθία Ρεμπούτσικα και Λίνα Νικολακοπούλου. Οι τρεις γυναίκες με αφετηρία την τζαζ προσεγγίζουν τη μουσική των βιρτουόζων των μουσικών οργάνων, που οδήγησε μεγάλους συνθέτες, όπως ο Cole Porter και ο George Gershwin, να γράψουν τραγούδια με τζαζ χροιά που παραμένουν εμβληματικά και αγαπημένα μέχρι σήμερα. Η κ. Πασπαλά μας μιλάει για την παράσταση και εξηγεί την αγάπη της στο είδος.

 

Κυρία Πασπαλά, τι ακριβώς θα παρουσιάσετε στην Πειραιώς 131;

Το πρόγραμμα, το οποίο λέγεται «Elly loves jazz», (είναι μια ιδέα της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με πινελιές της Λίνας Νικολακοπούλου ) αποτελείται από τραγούδια Αμερικανών δημιουργών, κυρίως των δεκαετιών του ’30 με ’60, που πλέον θεωρούνται jazz standards. Τραγούδια των George Gershwin, Cole Porter, Arthur Hamilton, Rodgers and Hart κ.ά. Σε αυτό το πρόγραμμα θα με συνοδεύσουν τέσσερις σπουδαίοι μουσικοί, από την αφρόκρεμα των μουσικών της χώρας μας, οι David Lynch στα σαξόφωνα και κρουστά, ο Τάκης Φαραζής στο πιάνο, ο Πέτρος Βαρθακούρης στο κοντραμπάσο και ο Βασίλης Ποδαράς στα τύμπανα. Μια πραγματική dream team!

Τι είναι εκείνο που αγαπάτε στην τζαζ;

Πάντα με γοήτευε ο «ανοιχτός ορίζοντας» που δημιουργεί η τζαζ. Οι αρμονίες της είναι πολύ πλούσιες και συχνά απρόσμενες, οι μελωδίες ασυνήθιστες και ευρηματικές, ο ρυθμός ελκυστικός και φυσικά το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού κάνει την κάθε επαφή με αυτή τη μουσική ένα μοναδικό ταξίδι.

Γιατί αυτό το μουσικό είδος αγγίζει τόσο πολύ το κοινό;

Νομίζω ότι η τζαζ προσφέρει στον ακροατή μια μοναδική ευκαιρία κάθε φορά να ταξιδέψει σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά όμως πάντα θα τον προσγειώσει σε κάποια στεριά, απλώς ίσως όχι εκεί απ’ όπου ξεκίνησε. Οι σπουδαίοι μουσικοί της τζαζ μαγεύουν. Συνυπάρχουν η αγνότητα και μια πηγαία πνευματικότητα που συγκινεί το κοινό.

Ποια είναι η αγαπημένη σας τζαζ φωνή;

Η Ella Fitzgerald! Και η Sarah Vaughan! Και ο Nat King Cole! Και ο Al Jarreau!

Έχετε γεννηθεί στην Αμερική. Το συγκεκριμένο γεγονός πώς έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της μουσικής σας ταυτότητας;

Απολύτως! Το μουσικό μου DNA αποτελείται από μεγάλη γκάμα ακουσμάτων, οπότε νιώθω μια συγγένεια με πολλά είδη μουσικής. Ίσως γι’ αυτό και οι επιλογές μου ως τραγουδίστριας –δηλαδή το ρεπερτόριο που έχω επιλέξει– διαφέρουν και δεν κατατάσσομαι εύκολα σε μια «κατηγορία».

Η ελληνική μουσική σκηνή σάς αρέσει;

Τον τελευταίο καιρό, όχι ιδιαίτερα. Περιμένω από τα νέα παιδιά, άγνωστα ακόμη στο κοινό, να σπάσουν αυτόν τον κάπως μίζερο κλοιό.

Θα μπορούσατε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς μουσική;

Αυτό είναι πέραν της φαντασίας μου.

Αν σας έλεγαν να διαλέξετε το σάουντρακ της ζωής σας, τι θα επιλέγατε;

Τα πουλιά, το κύμα και το αεράκι.

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια και όνειρα;

Ας παρουσιάσουμε το «Elly loves jazz» πρώτα και μετά βλέπουμε. Δεν είμαι καλή στο multitasking.

INFO

«Elly loves jazz»

David Lynch στα σαξόφωνα και κρουστά

Τάκης Φαραζής στο πιάνο

Πέτρος Βαρθακούρης στο κοντραμπάσο

Βασίλης Ποδαράς στα τύμπανα

Μουσική σκηνή Πειραιώς 131

Σάββατα 19 & 26 Οκτωβρίου και 2 & 9 Νοεμβρίου