Ο νέος δίσκος των Planet of Zeus συνοδεύεται από δύο εικαστικά έργα (Photos) - Free Sunday
Ο νέος δίσκος των Planet of Zeus συνοδεύεται από δύο εικαστικά έργα (Photos)

Ο νέος δίσκος των Planet of Zeus συνοδεύεται από δύο εικαστικά έργα (Photos)

Οι Planet of Zeus ένα συγκρότημα - φαινόμενο στην ελληνική heavy rock σκηνή, κυκλοφόρησαν πριν λίγες ημέρες το «Faith in Physics» το πέμπτο studio album τους.

Αυτό το album συνοδεύεται από δύο έργα από τον εικαστικό Αριστοτέλη Ρουφάνη. Τα δύο έργα του χρησιμοποιήθηκαν για το εξώφυλλο και το εσώφυλλο του δίσκου «επικοινωνούν τις παγίδες της κοινωνικής απομόνωσης και της δυστοπικής πραγματικότητας της σύγχρονης ζωής, ειδικά όπως αυτές εκδηλώνονται στις πιο πολυπληθείς πόλεις του κόσμου. Και τα δύο έργα είναι ψηφιακά δημιουργήματα: το εξώφυλλο αποτελεί μια απόδοση της πόλης ως “προσχέδιο" (wireframe), και το εσώφυλλο δείχνει μια φωτορεαλιστική απεικόνιση ενός φανταστικού αθηναϊκού διαμερίσματος, του οποίου η μία πλευρά έχει ανοίξει βίαια».

Τα έργα χρειάστηκαν πάνω από 600 ώρες εργασίας στο στούντιο (4 μήνες) για να παραχθούν, καθώς περιέχουν κρυμμένο έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό πληροφοριών. Αυτό δεν είναι κάτι πρωτοφανές για τον Αριστοτέλη Ρουφάνη, ο οποίος δημιουργεί εικόνες υπερυψηλής ανάλυσης με αστικά τοπία, οι οποίες μπορεί να χρειαστούν και μήνες για να ολοκληρωθούν.

FaithInPhysics Spread

Ποιοι είναι οι Planet of Zeus

Παίζουν από το 2000 εκτενώς, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, και έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα studio albums (2008, 2011, 2014, 2016) και ένα live album (2018). Ο ήχος τους συνδυάζει αναφορές από ολόκληρο το φάσμα της σκληρής μουσικής, από Lynyrd Skynyrd μέχρι Mastodon, από Allman Brothers Band ως Queens of the Stone Age, και από AC/DC μέχρι τους Clutch. Μετά από πέντε συνεχείς ευρωπαϊκές περιοδείες και εμφανίσεις σε αρκετά high-profile φεστιβάλ, οι Planet of Zeus ήταν το main support στην περιοδεία Psychic Warfare European Tour των Clutch το 2015.

Το Faith in Physics αποτελεί το πιο κοινωνικοπολιτικά συνειδητοποιημένο άλμπουμ των Planet of Zeus μέχρι σήμερα, αφού εμπλέκεται με σύγχρονα ζητήματα όπως η ψηφιοποίηση, η θρησκεία, τα online κοινωνικά δίκτυα, η επανάσταση, ο εθισμός και η απομόνωση. Η επιλογή του Αριστοτέλη Ρουφάνη για τη δημιουργία των εικαστικών του νέου τους άλμπουμ ήταν επομένως κάθε άλλο παρά τυχαία, αφού πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που ως γνωστόν καταπιάνεται με αυτά τα καίρια ζητήματα στη δουλειά του.

O Αριστοτέλης Ρουφάνης δημιουργεί εμβυθιστικά εικαστικά έργα που σχολιάζουν το ζήτημα της κοινωνικής απομόνωσης, μια αποκαλούμενη επιδημία της εποχής μας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Για να το πετύχει αυτό, ο καλλιτέχνης υπονομεύει την αποξενωτική δύναμη της τεχνολογίας για να επηρεάσει άμεσα τον θεατή και να τον φέρει πιο κοντά στο τί σημαίνει να είναι κανείς απομονωμένος μέσα στο πλήθος. Ταυτόχρονα, τα έργα του επισημαίνουν το γεγονός ότι, αν και μπορεί να νιώθουμε μόνοι (κάποιοι ίσως πιο συχνά από τους υπόλοιπους), υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι κοντά μας που νιώθουν το ίδιο.

12

Οι Planet of Zeus για τον Αριστοτέλη Ρουφάνη

«Γνωρίζαμε από καιρό τη δουλειά του Αριστοτέλη Ρουφάνη και τα θέματα, τα οποία τον ταλανίζουν εικαστικά. Έχει ένα μαγικό τρόπο να πηδάει από το εγώ στο εμείς, από την ομορφιά στη δυστοπία και από τη μοναχικότητα στο άπειρο. Όλα αυτά με τρόπο που σιγοβράζει και δε φωνάζει, δημιουργώντας μια αίσθηση μαγνητικού πεδίου, όταν βρίσκεσαι κοντά στα έργα του. Όταν μάλιστα, είδαμε από κοντά την τελευταία του έκθεση με τίτλο, "Alone Τogether" [στην γκαλερί Ιλεάνα Τούντα], αποφασίσαμε να αφεθούμε ολοκληρωτικά πάνω του, δίνοντάς του λευκό καμβά και να τον αφήσουμε, παντελώς ελεύθερο, να δημιουργήσει το οπτικό αποτύπωμα της μουσικής μας».

Για το εξώφυλλο του Faith in Physics, ο Αριστοτέλης Ρουφάνης και η ομάδα του δημιούργησαν ένα ολόγραμμα μιας πυκνοκτισμένης πόλης, όπου μεμονωμένες πολυκατοικίες φέγγουν απόκοσμα πάνω σε μαύρο φόντο. Μόνο ένα διαμέρισμα είναι τονισμένο με κόκκινο φως, λειτουργώντας ως το κεντρικό σημείο της σύνθεσης. Το έργο αποτελεί ένα σχόλιο για την ιδιωτικότητα σε μια κοινωνία που βρίσκεται συνεχώς υπό παρακολούθηση μέσα από τα social media και προηγμένες τεχνολογίες, όπως θερμικές κάμερες, καταγραφή με μικροκύματα και αναγνώριση προσώπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον εικαστικό «η ζωή σε μια μεγάλη πόλη είναι σαν ένα παράδοξο: από τη μια οι άνθρωποι νιώθουν μόνοι και απομονωμένοι, αλλά την ίδια στιγμή βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις εταιρείες Big Data, το κράτος κλπ. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι όσο προστατευμένοι, απομονωμένοι ή ξεκομμένοι κι αν νιώθουμε, είμαστε όλοι το ίδιο εκτεθειμένοι σε αυτή την δυστοπική πραγματικότητα, που είναι βγαλμένη σαν από επεισόδιο του Black Mirror. Η αντίθεση αυτή, είναι πιο έντονη τις ώρες της νύχτας, όταν αποζητούμε την ιδιωτικότητά μας όσο τίποτε άλλο».

11

Το εσώφυλλο του δίσκου απεικονίζει μια ρεαλιστική τομή του διαμερίσματος που φωτίζεται με κόκκινο στο εξώφυλλο. Πρόκειται για μια σύνθεση από πραγματικές οπτικές αναφορές και αντικείμενα που συλλέχθηκαν από τα σπίτια των μελών της μπάντας Planet of Zeus. Η πρόθεση του Αριστοτέλη Ρουφάνη ήταν να δημιουργήσει ένα «συλλογικό πορτρέτο» της μπάντας, μέσα από μια αμαλγαμάτωση των προσωπικών τους χώρων, βασιζόμενος στην ιδέα ότι οι χώροι που κατοικούμε αποκαλύπτουν πολλά για την προσωπικότητά μας και την ιδιωτική μας ζωή.

«Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας», σημειώνουν οι Planet of Zeus. «Το σπίτι και η πόλη των Planet of Zeus που δημιουργήθηκε, κατάφερε να περικλείσει τις πτυχές του χαρακτήρα και των τεσσάρων μας, αλλά και τις ανησυχίες και τους φόβους μας, με έναν τρόπο ο οποίος καταλήγει να είναι οικουμενικός, καλώντας κάθε προβληματισμένη, αλλά αδάμαστη ψυχή της εποχής μας, να βρει καταφύγιο σε αυτό».