Θανάσης Πολυκανδριώτης: Ο ήχος του μπουζουκιού στις μέρες μας, είναι στη λειτουργία του αθόρυβου - Free Sunday
Θανάσης Πολυκανδριώτης:  Ο ήχος του μπουζουκιού στις μέρες μας, είναι στη λειτουργία του αθόρυβου

Θανάσης Πολυκανδριώτης: Ο ήχος του μπουζουκιού στις μέρες μας, είναι στη λειτουργία του αθόρυβου

Το Μουσικό Δωμάτιο, στη μουσική σκηνή Ρίζες στον Κεραμεικό, υποδέχεται αυτό το χειμώνα τον συνθέτη και σολίστ στο μπουζούκι Θανάση Πολυκανδριώτη.

Ο Θανάσης Πολυκανδριώτης θα παρουσιάζει κάθε Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι το δικό του Ποτ Πουρί. Μετά από 55 χρόνια καλλιτεχνικής εμπειρίας σε δισκογραφία, συναυλίες και εκπαίδευση, ο συνθέτης επιλέγει να παρουσιάσει ένα λαϊκό πρόγραμμα εφ’ όλης της ύλης, με πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο.

Με αφορμή τις εμφανίσεις του, ο Θανάσης Πολυκανδριώτης μίλησε στο freesunday.gr.

polykandriotis 2

Η επαφή σας με το μπουζούκι πότε έγινε για πρώτη φορά;

Εν έτη 1963 το καλοκαίρι στον Πύργο της Ηλείας σε κέντρο διασκέδασης.

Έχετε συνθέσει πάνω από 1000 τραγούδια. Ποια θεωρείτε τα καλύτερα σας;

Δεν έχει καμία σημασία και καμία αξία να σας πω εγώ ποια είναι τα αγαπημένα μου τραγούδια. Όσα τραγούδια μου γειωθήκανε στη συνείδηση του ελληνικού λαού μέσα στο χρόνο, αυτά είναι τα καλύτερα. Γιατί δεν είμαι εγώ ο κριτής, είναι ο χρόνος.

Τα τελευταία χρόνια διδάσκετε μουσική σε νέους. Βλέπετε το ίδιο ενδιαφέρον για το μπουζούκι όπως παλιά;

Βλέπω απλά τη λαχτάρα των νέων να μάθουν με τάξη και συνέπεια το όργανο, πράγμα που δεν υπήρχε παλιά. Το μόνο που ήθελαν ήταν κάνα τραγουδάκι για να πίνουν κρασάκι οι γονείς την Κυριακή το μεσημέρι.

Στην καριέρα σας συναντηθήκατε με σπουδαίους καλλιτέχνες. Υπάρχουν κάποιοι που θα θέλατε να συνεργαστείτε αλλά δεν τα καταφέρατε;

Βέβαια και υπάρχουν. Δεν έτυχε ποτέ να συνεργαστώ με τη Βίκυ Μοσχολιού και με το Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Δυο τραγουδιστές τους οποίους θα ήθελα να είχα πολύ στη δισκογραφία μου.

Το λαϊκό τραγούδι σήμερα δεν είναι συνυφασμένο με το μπουζούκι, όπως παλαιά. Θεωρείτε ότι θα επιστρέψει στον ήχο του;

Το μπουζούκι δεν έφυγε από τον ήχο του για να επιστρέψει. Απλά, ο ήχος του μπουζουκιού στις μέρες μας, είναι στη λειτουργία του αθόρυβου. Το θέμα είναι πότε και αν αποφασίσουν κάποιοι - σχετικοί, άσχετοι - που έχουν στα χέρια τους την τύχη του ελληνικού τραγουδιού σήμερα, να ενεργοποιήσουν τον ήχο του.

Πειραματιστήκατε με ευφάνταστο τρόπο στην απόδοση κλασικής μουσικής με μπουζούκια. Είναι κάτι που θα δοκιμάσετε και με άλλα είδη μουσικής;

Είναι ανάγκη κάθε σολίστα να συνδυάζει με το όργανο του και άλλα ακούσματα. Προσωπικά θα το ξανακάνω και με άλλα είδη μουσικής όπως τζαζ, καθώς ετοιμάζω μια τριλογία για μπουζούκι, Τζουρά, Μπαγλαμά.

Με ποιο σκεπτικό φτιάξατε το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε στις εμφανίσεις σας στη μουσική σκηνή Ρίζες στον Κεραμεικό;

Το πρώτο ερέθισμα είναι ο χώρος. Βλέποντας αυτό το χώρο, τον παρείστικο, ο οποίος είναι πρόσφορος στην ζεστασιά και την αμεσότητα, αποφάσισα να κάνω ένα πρόγραμμα με τραγούδια και σκοπούς που μας κάνουν περισσότερο να θυμόμαστε παρά να ξεχνάμε. Γιατί στις παρέες μαζευόμαστε για να θυμηθούμε. Και αυτό είναι οι Ρίζες φέτος. Ένας χώρος που μας δίνει την ευκαιρία να γίνουμε μια παρέα και να θυμηθούμε.

polykandriotis 3

Μουσικό Δωμάτιο - Ρίζες

Σάββατα βράδυ: 23:00
Κυριακή μεσημέρι: 14:30 προσέλευση για το φαγητό, 15:30 έναρξη προγράμματος

Αγησιλάου 88 & Σαλαμίνος, Κεραμεικός, 104 35