Σπύρος Γραμμένος: «Η τέχνη είναι επαναστατική πράξη» - Free Sunday
Σπύρος Γραμμένος: «Η τέχνη είναι επαναστατική πράξη»

Σπύρος Γραμμένος: «Η τέχνη είναι επαναστατική πράξη»

Ο Σπύρος Γραμμένος, γνωστός από τα τραγούδια και το ιδιαίτερο ύφος του, έχοντας συνθέσει μουσική για αρκετές θεατρικές παραστάσεις, γράφει και πρωταγωνιστεί για πρώτη φορά, με τη συνοδεία ενός μουσικού επί σκηνής, σε ένα παραμύθι που απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Πώς αποφάσισες να γράψεις ένα θεατρικό έργο;

Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφω κάτι σε τέτοια μορφή. Είναι όμως η πρώτη φορά που το αφήνω να φύγει από τα χέρια μου, να το πιάσει κάποιος άλλος άνθρωπος, να του δώσει μορφή και να παιχτεί μπροστά σε κόσμο. Είχα τρία-τέσσερα χρόνια που είχα γράψει το «Φανταστικό Χωριό» και πέρυσι, σε μια κουβέντα με τη σκηνοθέτρια Ζωή Ξανθοπούλου, της το ανέφερα, το διάβασε και αποφασίσαμε να του δώσουμε ζωή.

Τι ρόλο παίζει η μουσική σε αυτό;

Στο «Φανταστικό Χωριό» όλοι χορεύουν και τραγουδάνε. Δεν θα μπορούσε να λείπει η μουσική από ένα τέτοιο χωριό. Εκτός βέβαια από αυτό υπάρχει και η στιγμή που κάποιος παίρνει την κιθάρα, τον κυνηγάνε όλοι, αυτός ανεβαίνει στο ψηλότερο σημείο της πλατείας και είναι υποχρεωμένος να φτιάξει ένα τραγούδι με λέξεις που του δίνουν οι συχωριανοί του. Κάτι που κάνουμε κι εμείς στο θέατρο με το κοινό.

Γιατί πιστεύεις ότι η παράσταση απευθύνεται και σε παιδιά και σε ενήλικες;

Είναι ένα έργο που μιλάει για την αγάπη, την ισότητα και την αλληλεγγύη. Είναι ένα μέρος που κινδυνεύει να καταστραφεί όταν προσπαθούν να του δώσουν τη μορφή της δικής μας κοινωνίας. Φανταζόμασταν από την αρχή πως θα ενδιέφερε όλες τις ηλικίες και αποδείχθηκε με τους συνοδούς των παιδιών που ήρθαν να μας παρακολουθήσουν.

Θα μπορούσε να υπάρξει ένα τέτοιο «φανταστικό χωριό» σήμερα ή είναι μια ουτοπία;

Υπάρχουν πολλές τέτοιες προσπάθειες. Κάποιες κρατάνε από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, όπως π.χ. η Μαριναλέδα στην Ισπανία. Γίνονται συνεχώς τέτοιες προσπάθειες για υγιείς και ανθρώπινες κοινωνίες, αλλά έχουν πείσει τον κόσμο πως ο μόνος δρόμος είναι η δουλεία και η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο. Έχω βρεθεί πολλές φορές σε τέτοιες συζητήσεις, λόγω και του «Φανταστικού Χωριού», και συνήθως είναι άβολα τα πράγματα. Δεν μπορούμε εύκολα να φανταστούμε κάτι όμορφο ή κάτι ελεύθερο. Μας φαίνεται ουτοπικό.

Ποια είναι η σχέση που πρέπει να διέπει τις έννοιες της εξουσίας και της τέχνης;

Η τέχνη είναι επαναστατική πράξη. Πάντα ήταν απέναντι από την εξουσία, γιατί η εξουσία είναι κάτι άρρωστο. Η τέχνη είναι ελευθερία, ενώ η εξουσία χτίζει τοίχους. Και όσες φορές είδαμε καλλιτέχνες δίπλα στην εξουσία, οι ίδιοι εκείνες τις στιγμές δεν ήταν καλλιτέχνες.

Πώς βλέπεις τα πράγματα στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία; Υπάρχουν… φανταστικά στοιχεία που θα κρατούσες;

Πάντα υπάρχουν όμορφα πράγματα που σου δίνουν κουράγιο να προχωράς. Υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν το χέρι στον συνάνθρωπο που το έχει ανάγκη, που βουτάνε στα παγωμένα νερά του Αιγαίου για να σώσουν οικογένειες, που δίνουν την ψυχή τους. Φυσικά υπάρχουν και τα αρνητικά στοιχεία, οι αρρωστημένοι άνθρωποι, που, μετά απ’ όσα είδαν όλα αυτά τα χρόνια με την οικονομική κρίση, προσπαθούν ακόμα να καβαντζωθούν οι ίδιοι και στην προσπάθεια αυτή χάνουν κάθε ιερό.

Τι άλλο ετοιμάζεις μέσα στον χειμώνα; Υπάρχουν μουσικά σχέδια;

Κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες το δεύτερο τραγούδι του καινούργιου δίσκου που ετοιμάσαμε. Λέγεται «Ενενηντάρα TDK» και μιλάει για όλα όσα συνέβαιναν όσο ζούσαμε παρέα με τις κασέτες. Το βρίσκετε στο YouTube και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. Σύντομα θα κυκλοφορήσει και ολόκληρη η δουλειά. Επίσης, τα Σάββατα του Οκτώβρη θα είμαι στο καφέ «Ορφέας» στη Φωκίωνος Νέγρη.

INFO

Το φανταστικό χωριό

Κείμενο-τραγούδια: Σπύρος Γραμμένος

Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου

Ερμηνεύει ο Σπύρος Γραμμένος

Μαζί του ο μουσικός Χάρης Παρασκευάς

Θέατρο 104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Tηλ.: 210 3455020

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

http://www.104.gr/

Το βιβλίο και το CD της παράστασης κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΚΨΜ.