Βερόνικα Δαβάκη: Για μένα θέατρο και μουσική λειτουργούν συμπληρωματικά - Free Sunday
Βερόνικα Δαβάκη: Για μένα θέατρο και μουσική λειτουργούν συμπληρωματικά

Βερόνικα Δαβάκη: Για μένα θέατρο και μουσική λειτουργούν συμπληρωματικά

Μια άκρως ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση είναι η συνεργασία της τραγουδίστριας Βερόνικας Δαβάκη με τον Νίκο Ξυδάκη και την στιχουργό Μαρίτα Αλημίση.

Η Βερόνικα Δαβάκη εμφανίστηκε στο μουσικό προσκήνιο διαδικτυακά με το “Σκανταλιάρικο”, ένα αρμενικό τραγούδι σε ελληνικούς στίχους του Γιώργου Μπλάνα. Το τραγούδι με τίτλο «Στα μικρά μας μυστικά», είναι η αρχή μιας συνεργασίας που θα ολοκληρωθεί με άλλα έξι τραγούδια.

Με αφορμή τη συνεργασία της με τον Νίκο Ξυδάκη, η Βερόνικα Δαβάκη, μιλάει στο Freesunday.gr.

Αρχικά, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς και για το πώς άρχισε η ενασχόλησή σας με τον χώρο της μουσικής.

Την εποχή που ήμουν φοιτήτρια στο θέατρο και παράλληλα σπούδαζα κλασικό τραγούδι πήγαινα πολύ συχνά σε ρεμπετάδικα και μικρά μαγαζάκια με ζωντανή μουσική, ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά. Τη μια στιγμή θυμάμαι τον εαυτό μου να κοιτάει με δέος το πάλκο από κάτω και την αμέσως επόμενη να βρίσκομαι εγώ εκεί.

Έχετε ασχοληθεί όμως και με τον χώρο της υποκριτικής…

Σπούδασα στο Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν και από τότε που αποφοίτησα δεν έχω σταματήσει να δουλεύω στο θέατρο. Για μένα θέατρο και μουσική λειτουργούν συμπληρωματικά. Η μουσικότητα είναι πολύτιμη στην υποκριτική, αλλά και η ερμηνεία στην μουσική.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Νίκο Ξυδάκη;

Αναπάντεχα όπως τα περισσότερα ευτυχή γεγονότα..!Προσέγγισα εγώ τον κύριο Ξυδάκη για να του προτείνω κάτι εντελώς διαφορετικό. Δεν με είχε ακούσει ως τότε, δεν γνωριζόμασταν. Του έστειλα μερικές διασκευές και επανεκτελέσεις που είχα ηχογραφήσει για να ακούσει τη φωνή μου. Λίγες μέρες αργότερα, μου απάντησε πως δεν τον ενδιέφερε καθόλου αυτό που του πρότεινα, θα ήθελε όμως να μου γράψει τραγούδια.

Ήδη έχουμε πάρει ένα δείγμα από αυτή τη συνεργασία. Τι άλλο να περιμένουμε;

Θα είναι ένας δίσκος πλουραλιστικός αλλά και με ουσιαστική εσωτερική συνάφεια. Τα τραγούδια του Νίκου Ξυδάκη στον δίσκο αυτόν ενώ είναι πολύ ξεχωριστά, κρατάει το καθένα έναν δικό του κόσμο, με έναν τρόπο ανήκουν όλα στην ίδια «ήπειρο».

Στην παράσταση «Νίκη» στην οποία συμμετείχατε αλλά και στη συνέχεια μέσω του διαδικτύου, ακούσαμε να τραγουδάτε ένα αρμένικο τραγούδι. Θα υπάρξει και συνέχεια;

Στη «Νίκη» συναντήθηκα για πρώτη φορά με τον κόσμο της αρμένικης μουσικής και μαγεύτηκα! Τότε ξεκίνησα έναν κύκλο διασκευών αρμένικων τραγουδιών σε στίχους του σπουδαίου Γιώργου Μπλάνα. Από τον κύκλο αυτόν κυκλοφόρησε μόνο το πρώτο τραγούδι, το «Σκανταλιάρικο». Υπάρχουν μερικά ακόμα που λόγω συγκυριών δεν τα βγάλαμε. Είναι όμως πολύ ωραία δουλειά και θα έρθει η στιγμή της να ολοκληρωθεί.

Σας έχουν χαρακτηρίσει ως το «κορίτσι με τη χαμογελαστή φωνή». Πώς «εισπράττετε» αυτόν τον χαρακτηρισμό;

Ομολογώ ότι με κολακεύει. Είμαι σε γενικές γραμμές θετικός άνθρωπος. Έχω ανάγκη να εισπράττω αλλά και να μεταφέρω φως, αισιοδοξία, χαρά. Το τραγούδι είναι ένας ιδανικός δρόμος για αυτό. Χωρίς όμως επιφανειακότητα ή αδιαφορία. Με συνείδηση, επίγνωση και ευθύνη.

Σε επίπεδο ζωντανών εμφανίσεων, τι έχετε προγραμματίσει για τον χειμώνα;

Στις 22 και 23 Νοέμβρη θα συμμετέχω στον «Μεγάλο Αιρετικό 2» στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Πρόκειται για έναν κύκλο μελοποίησης αιρετικών ποιητών από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Είναι η συνέχεια του πρώτου κύκλου που έγινε πέρυσι με τεράστια επιτυχία. Λίγο αργότερα, θα βρεθώ επί σκηνής με τους φοβερούς Μπάμπη Βελισσάριο και Πάνο Παπαϊωάννου με αφορμή την συμμετοχή μας στα τραγούδια της σειράς «Λόγω Τιμής». Έπειτα μόλις βγουν μερικά ακόμα singles από το δίσκο μας με τον Νίκο Ξυδάκη θα συναντηθούμε για την παρουσίαση αυτής της δουλειάς.