Κώστας Τριανταφυλλίδης: «Μ’ ένα όνειρο τρελό» – Ο τραγουδιστής της «Ευτυχίας» αποκαλύπτεται - Free Sunday
Κώστας Τριανταφυλλίδης: «Μ’ ένα όνειρο τρελό» – Ο τραγουδιστής της «Ευτυχίας» αποκαλύπτεται

Κώστας Τριανταφυλλίδης: «Μ’ ένα όνειρο τρελό» – Ο τραγουδιστής της «Ευτυχίας» αποκαλύπτεται

Μας συγκίνησε όλους με τις ερμηνείες του στην ταινία «Ευτυχία». Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, ίσως ο καλύτερος λαϊκός τραγουδιστής της γενιάς του, με ρίζες βαθιές στην πηγή της λαϊκής ερμηνείας και με το βλέμμα στο μέλλον, παρουσιάζει τις Παρασκευές του Μαρτίου στο Γυάλινο Upstage εμβληματικά τραγούδια, με τον Μίνω Μάτσα να επιμελείται το πρόγραμμά του.

Τραγουδήσατε τα τραγούδια της ταινίας «Ευτυχία», που γνώρισε τεράστια επιτυχία. Περιμένατε την απήχησή της, δεδομένου ότι ήταν εν πολλοίς ένα γνωστό-άγνωστο πρόσωπο;

«Πολλοί γνωρίζουν τα τραγούδια μου, λίγοι το όνομά μου», όπως είχε πει η ίδια η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Το γεγονός πως ο κόσμος γνωρίζει τα τραγούδια της από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν μέχρι και σήμερα είναι πολύ σημαντικό για την αρχή μιας βιογραφικής ταινίας. Την επιτυχία και το μέγεθός της δεν μπορεί να τα προβλέψει κανείς. Δουλέψαμε με συνέπεια, αγάπη και σεβασμό απέναντι στο έργο της Ευτυχίας με τον Μίνω Μάτσα. Το ίδιο συνέβη και με τους υπόλοιπους συντελεστές, από τον παραγωγό Διονύση Σαμιώτη, τον σκηνοθέτη Άγγελο Φραντζή, τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς που συμμετείχαν σε αυτή τη σπουδαία παραγωγή. Το μέγεθος της επιτυχίας μάς δίνει μεγάλη χαρά. Σ’ εμένα προσωπικά ακόμη μεγαλύτερη το «Όνειρο Απατηλό».

Δηλώνετε λαϊκός τραγουδιστής. Τι σημαίνει αυτό σήμερα; Ένας τραγουδιστής που τραγουδάει παλιά λαϊκά ή που έχει ένα συγκεκριμένο ύφος;

Δηλώνω και είμαι λαϊκός τραγουδιστής. Κάποια στιγμή μού είχε πει ο Μητροπάνος «ο τίτλος “λαϊκός τραγουδιστής” είναι τίτλος τιμής, δεν χαρίζεται, κατακτιέται». Καμαρώνω γι’ αυτό κατά κάποιον τρόπο, γιατί ούτε σ’ εμένα χαρίστηκε. Ο λαϊκός τραγουδιστής εκφράζει το λαϊκό αίσθημα, τα προβλήματα, τις αγωνίες, τους καημούς, τις χαρές και τις λύπες του λαού. Το λαϊκό τραγούδι έχει βαθιές ρίζες στη λαϊκή παράδοση, στο δημοτικό τραγούδι, και έχουμε χρέος να το υπηρετούμε με σεβασμό. Το ύφος είναι αποτέλεσμα μελέτης της λαϊκής παράδοσης, της λαϊκής μουσικής. Ζυμώνεται μέσα από αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να δημιουργείς χαρακτήρα.

Είστε αρκετά χρόνια στο τραγούδι. Σε αυτή την πορεία τι επιθετικούς προσδιορισμούς βάζετε;

Τραγουδάω αρκετά χρόνια επαγγελματικά. Μου είναι λίγο δύσκολο και άβολο, θα έλεγα, να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου, θα προτιμούσα να το έκανε κάποιος που με γνωρίζει μέσα από τη δουλειά ή κάποιος φίλος μου ενδεχομένως. Θα τολμήσω να πω πως είμαι υπομονετικός, συνεπής και αρκετά εργατικός.

Ευτυχίσατε να συνεργαστείτε με μεγάλα ονόματα: Δημήτρη Μητροπάνο, Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Σπανό, Βίκυ Μοσχολιού κ.ά. Από δω και πέρα, με ποιους ονειρεύεστε μια συνεργασία και γιατί;

Είχα την τεράστια τιμή και τύχη να συνεργαστώ με όλους αυτούς που έχετε αναφέρει, να μορφωθώ δίπλα τους. Θα ήθελα να συνεργαστώ με τραγουδιστές και δημιουργούς της γενιάς μου των οποίων το έργο και την αισθητική θαυμάζω. Εύχομαι να συμβεί στο προσεχές μέλλον, πιστεύω πως υπάρχει μεγάλη και βαθιά ανάγκη να υπηρετήσουμε το λαϊκό τραγούδι, σύμφωνα πάντα με αυτά που έχουμε διδαχτεί.

Τι θα τραγουδήσετε στις παραστάσεις σας στο Γυάλινο Upstage;

Θα τραγουδήσω αυτά που αγαπώ και με εκφράζουν. Με τον Μίνω φτιάξαμε ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους δημιουργούς, από τον Μάρκο Βαμβακάρη μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν και εκπλήξεις στο πρόγραμμα και φυσικά τα τραγούδια του Μίνωα, ο οποίος επιμελείται το πρόγραμμα.

Τι θέλετε να βλέπουν και να ακούν οι ακροατές στις παραστάσεις σας;

Θέλω να ακούν καλά τραγούδια που προκαλούν βαθιά και αληθινά συναισθήματα, καλοπαιγμένα, προσεγμένα, με μεράκι και αγάπη. Να βλέπουν ανθρώπους με ταλέντο και αληθινή αγάπη γι’ αυτό που κάνουν.

Είστε παιδί επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων από την πρώην ΕΣΣΔ. Σε μια εποχή που το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα είναι σε έξαρση, νιώθετε μια συγγένεια με όσους το αντιμετωπίζουν;

Το προσφυγικό είναι αποτέλεσμα πολέμου. Ο πόλεμος είναι δίπλα μας τα τελευταία χρόνια διαρκώς. Οι ροές των προσφύγων αυξάνονται συνεχώς. Αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν από τον τόπο τους για να σώσουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους με κάθε τρόπο. Όσοι είναι τυχεροί καταφέρνουν να σωθούν. Κανένας άνθρωπος δεν θέλει να αφήσει την πατρίδα του, το σπίτι του, το χώμα όπου μεγάλωσε, τον αναγκάζουν να το κάνει με τον πιο βίαιο και βάρβαρο τρόπο. Όταν φεύγεις από τον τόπο σου, το μόνο που καρτεράς είναι να γυρίσεις πίσω. Αυτό θέλανε και οι παππούδες μου και οι γονείς μου και όλοι όσοι βρέθηκαν πρόσφυγες μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Ίσως να είμαστε κι εμείς στη θέση τους κάποια στιγμή, γιατί αυτοί που δημιουργούν τους πολέμους και σπέρνουν τον θάνατο δεν λογαριάζουν το αίμα των ανθρώπων. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κέρδος, το ατομικό τους κέρδος. Πρέπει με κάθε τρόπο να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτούς που σκοτώνουν ανθρώπους και παιδιά. Ο Μπρεχτ είχε πει «υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο. Μπορείς να τον μαχαιρώσεις στην κοιλιά, να του αρπάξεις το ψωμί από το στόμα, να μη θεραπεύσεις την αρρώστια του, να τον χώσεις σε μια τρώγλη, να τον εξοντώσεις βάζοντάς τον να δουλεύει μέχρι θανάτου, να τον οδηγήσεις στην αυτοκτονία, να τον σύρεις σε πόλεμο». Μερικοί από αυτούς απαγορεύονται στο κράτος μας.

Θα έρθουν και νέα τραγούδια κάποια στιγμή;

Θα έρθουν νέα τραγούδια και σύντομα μάλιστα. Βρίσκομαι σε μια πάρα πολύ καλή και παραγωγική φάση, και νέα τραγούδια θα έρθουν και νέες συνεργασίες, τις οποίες θα ανακοινώσουμε σύντομα.