Γιώργος Μυζάλης: «Γράφω όποτε «πνίγομαι» από αυτά που μου συμβαίνουν» - Free Sunday
Γιώργος Μυζάλης: «Γράφω όποτε «πνίγομαι» από αυτά που μου συμβαίνουν»

Γιώργος Μυζάλης: «Γράφω όποτε «πνίγομαι» από αυτά που μου συμβαίνουν»

Ο Γιώργος Μυζάλης (μουσικολόγος, μουσικοκριτικός, δημοσιογράφος) μας παρουσιάζει ένα υπέροχο τραγούδι για το πιο ιερό πρόσωπο της ζωής και της ύπαρξής μας, τη μάνα. 

Ιδανικός συνοδοιπόρος ο Γιώργος Νταλάρας, αποδίδει με ξεχωριστή ευαισθησία τους στίχους και τη μελωδία του τραγουδιού. Την εξαιρετική ενορχήστρωση υπογράφει ο Κώστας Παρίσσης.

Το τραγούδι κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή 10 Μαΐου, στη γιορτή της μητέρας, εκφράζει και επικοινωνεί, την καθημερινή αγάπη προς το πιο σημαντικό πρόσωπο στις ζωές όλων μας.

Ο δημιουργός μάς εξηγεί είναι ένα τραγούδι για όλες τις μάνες.

  

Εκμυστηρευτείτε μας το παρασκήνιο της «Μάνας», το τραγούδι σε δική σας μουσική και στίχους που ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας.

Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο παρασκήνιο. Έχασα τη μητέρα μου πριν από εφτά χρόνια. Δυο χρόνια μετά το χαμό της έπρεπε να «κλείσω την πληγή». Έτσι, ένα άυπνο βράδυ, το Μάιο του 2015, έγραψα αυτό το τραγούδι. Για πέντε χρόνια πότε «ταξίδευε» μεταξύ φίλων, πότε ξαπόσταινε στο συρτάρι. Ο γενναιόδωρος Γιώργος Νταλάρας το αγάπησε από την πρώτη στιγμή και θέλησε να το πει, όταν θα αποφάσιζα να το κυκλοφορήσω. Αυτό πήρε περίπου τρία χρόνια. Και να. Δεν είναι φοβερό; Έχετε αναλογιστεί την πορεία που έχουν τα τραγούδια πριν από την ημερομηνία κυκλοφορίας τους για το ευρύ κοινό;

 

Το τραγούδι μιλάει για τη δική σας μάνα, επομένως;

Το τραγούδι μιλάει για όλες τις μανάδες του κόσμου. Μπορεί να έχει κάποια «μυστικά συστατικά» που να ακουμπούν τη δική μου προσωπική ιστορία και σχέση με τη Μαρίνα, τη μάνα μου, ωστόσο οι ιστορίες των ανθρώπων όλων μπλέκονται και μοιάζουν. Η δική μου μητέρα δε ζει πια, αλλά το τραγούδι δεν είναι μόνο τραγούδι θρηνητικό ή του αποχαιρετισμού. Λαμβάνω μηνύματα ανθρώπων που αναφέρουν ότι κινητοποιήθηκαν στο άκουσμά του: πήγαν, αγκάλιασαν τη μάνα τους που την έχουν ακόμα, της έδωσαν ένα φιλί, εκτίμησαν την παρουσία της, της έκαναν παρέα. Και αυτό είναι οπωσδήποτε το καλύτερο κομπλιμέντο. Το πιο συγκινητικό.

 

Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα;

Στο περιθώριο μιας συνέντευξης, ζήτησα την άδειά του να του στείλω ένα τραγούδι. Το έκανα. Το άκουσε και του άρεσε. Δέχτηκε. Τόσο απλά. Ήταν, άλλωστε, δίχως να το ξέρει ο αγαπημένος τραγουδιστής της μητέρας μου. Και ήταν εκείνη που με έκανε να τον αγαπήσω τόσο πολύ κι εγώ.

 

Είστε μουσικολόγος. Η στιχουργία πως προέκυψε στη ζωή σας;

Η στιχουργία ήρθε σαν ανάγκη έκφρασης. Δεν γράφω για να μελοποιηθώ, παρότι συνήθως γράφω έμμετρα. Γράφω όποτε «πνίγομαι» από αυτά που μου συμβαίνουν. Όταν νιώθω ότι όλοι οι άλλοι τρόποι έκφρασης είναι αναποτελεσματικοί.

 

Οι στίχοι ή η μουσική έχουν μεγαλύτερη «δύναμη»;

Όποτε δέχομαι αυτή την ερώτηση απαντώ με μια φράση του Οδυσσέα Ιωάννου που θεωρώ ολόσωστη: «το τραγούδι δεν επιμερίζεται». Την ίδια σπουδαιότητα έχουν όλα τα συστατικά του.

 

Πείτε μας τον στίχο που σας αντιπροσωπεύει;

Πολλοί είναι αυτοί οι στίχοι. Θα σας πω τον πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό και θα πάρω και πάλι βοήθεια από τον Οδυσσέα: «Όσοι δεν τα παράτησαν στη μέση με ένα μόνο πέταξαν φτερό».

 

Κατά τη διάρκεια της μαζικής καραντίνας ο κόσμος κατάφερε να συμμορφωθεί με τις οδηγίες βλέποντας ταινίες, σειρές και ακούγοντας μουσική. Ωστόσο, οι άνθρωποι της τέχνης αρχικά είχαν εξαιρεθεί από το έκτακτο επίδομα. Ένα σχόλιο;

Η τέχνη είναι λόγος να υπάρχεις. Τι να την κάνεις μια ζωή χωρίς τέχνη; Εκείνη δίνει νόημα, παρηγοριά, συμπαράσταση, παρέα, φροντίδα, νοιάξη, θεραπεία και κίνητρο για κάθε απόμενη μέρα. Χωρίς την τέχνη είμαστε χαμένοι.

Ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας

Μουσική - στίχοι: Γιώργος Μυζάλης

Βιολί: Μάριος Παπούλιας

Ενορχήστρωση, μπάσο, κρουστά, ηλεκτρικές και ακουστικές κιθάρες: Κώστας Παρίσσης

Ηχοληψία - μίξη: Κώστας Παρίσσης

Master: Κώστας Παρίσσης

Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Studio Praxis τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο 2020.

Η επιμέλεια παραγωγής είναι του Κώστα Παρίσση.

Παραγωγή: Γιώργος Μυζάλης

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος του Θανάση Συλιβού.

Link στο youtube: