Μαρία Καλούδη: «Τραγουδώντας μπορώ να πω όλα όσα σκέφτομαι» - Free Sunday
Μαρία Καλούδη: «Τραγουδώντας μπορώ να πω όλα όσα σκέφτομαι»

Μαρία Καλούδη: «Τραγουδώντας μπορώ να πω όλα όσα σκέφτομαι»

Η ερμηνεύτρια, πριν λίγες ημέρες, παρουσίασε το νέο της τραγούδι σε στίχους και μουσική του Νικόλα Λειβαδίτη, με τίτλο «Για μένα θα μιλώ»! Μια καλοκαιρινή, up tempo, ρυθμική μπαλάντα ερμηνευμένη από την ιδιαίτερη φωνή της Μαρίας Καλούδη με την ενορχηστρωτική επιμέλεια του Νικόλα Λειβαδίτη.

 

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε η νέα σου δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Για μένα θα μιλώ». Μίλησε μας γι’ αυτό.

Πρόκειται για μια καλοκαιρινή, up tempo, ρυθμική μπαλάντα γραμμένη από τον μοναδικό Νικόλα Λειβαδίτη, ο οποίος επιμελήθηκε και την ενορχήστρωση του τραγουδιού. Μόλις έκανα την πρώτη ακρόαση, αισθάνθηκα ότι αυτό ακριβώς ήταν το τραγούδι που ήθελα να ερμηνεύσω τη δεδομένη στιγμή. Ένιωσα λες και το έχω γράψει εγώ η ίδια! Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Νικόλα που μου το εμπιστεύθηκε και εύχομαι να συνεχίσουμε να ακούμε τόσο όμορφα λόγια για το «Για μένα θα μιλώ». Είμαι πολύ ενθουσιασμένη και βαθιά ευγνώμων για αυτήν την κυκλοφορία και για όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωσή της με τον έναν τον άλλο τρόπο.

Τα τελευταία χρόνια, περιοδεύεις σε όλη την Ελλάδα μαζί με τον Νικόλα Λειβαδίτη. Πώς σας αντιμετωπίζει το κοινό στην επαρχία;

Με πολλή αγάπη και λαχτάρα! Το κοινό στις μικρότερες πόλεις είναι ιδιαίτερα ένθερμο και δοτικό. Μας τροφοδοτεί συνεχώς με ενέργεια την οποία θέλουμε με κάθε τρόπο να τους την ανταποδώσουμε. Όλες μας οι εμφανίσεις στην επαρχία μας δίνουν δύναμη και ώθηση. Έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε να περιοδεύουμε και να επικοινωνούμε τη μουσική μας όπου και όσο μπορούμε. Ανεξάρτητα με το πόσο μεγάλη ή μικρή είναι μια πόλη, όσο υπάρχουν άνθρωποι που θέλουνε να ακούνε μουσική, τόσο θα θέλουμε να τους τραγουδάμε!

Πόσο σημαντικές είναι για έναν καλλιτέχνη οι live εμφανίσεις;

Νομίζω ότι οι live εμφανίσεις είναι o καλύτερος τρόπος έκφρασης για έναν καλλιτέχνη. Είναι η στιγμή που έρχεσαι αντιμέτωπος με όλα όσα θέλεις να πεις και να επικοινωνήσεις. Προσωπικά, με το που ανεβαίνω στη σκηνή νιώθω την ενέργεια μου στα ύψη και τα συναισθήματά μου να εναλλάσσονται διαρκώς. Νιώθω ότι τραγουδώντας μπροστά στο κοινό μπορώ να πω όλα όσα σκέφτομαι και νιώθω.  Μπορώ να εκφραστώ.

Η τελευταία σου δισκογραφική δουλειά είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη. Τι είναι αυτό που σε ώθησε να επιλέξεις ένα up tempo τραγούδι;

Νομίζω ότι όλοι μας περάσαμε (κι ακόμα περνάμε) μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η ανάγκη για αισιοδοξία, για ελπίδα και για ένα καλύτερο αύριο, είναι που με έκαναν να «δεθώ» απόλυτα με το «Για μένα θα μιλώ». Εύχομαι να αντλήσουν και οι ακροατές την ίδια αισιοδοξία.

Τι είναι αυτό που σας ωθεί στο να δημιουργείτε τα δικά σας τραγούδια;

Η ίδια η ανάγκη της δημιουργίας. Σκοπός μας δεν είναι μόνο να ανα-παράγουμε τις μουσικές άλλων καλλιτεχνών αλλά και να παράγουμε τη δική μας. Προσωπικά, προτιμώ το κοινό να μαθαίνει τα τραγούδια μου ακόμα κι αν δεν γνωρίζει εμένα, παρά να μαθαίνει εμένα ως ερμηνεύτρια τραγουδιών άλλων καλλιτεχνών. Η μακροχρόνια συνεργασία μου με το Νικόλα Λειβαδίτη, ο οποίος είναι ένας καταπληκτικός τραγουδοποιός, έχει βοηθήσει στο να παράγουμε μουσικές που να ταιριάζουν απόλυτα και στους δύο. Νιώθω ότι ερμηνεύω τραγούδια που μου ταιριάζουν ολοκληρωτικά κι αυτό είναι ευλογία.

Ποιο είναι το ύφος που χαρακτηρίζει τη μουσική που παράγετε και που παρουσιάζετε στις εμφανίσεις σας;

Δεν μπορώ με τίποτα να χαρακτηρίσω τη μουσική μας με μια λέξη. Έχουμε απεγκλωβιστεί πλήρως από το να παράγουμε/παρουσιάζουμε μουσική που να ανήκει σε ένα συγκεκριμένο ύφος. Οι μουσικές μας έχουν ως κοινό την αισθητική μας. Όπως κι αν λέγονται, όπου κι αν ανήκουν, είναι σίγουρα μουσική που μας εκφράζει και «αγκαλιάζει» όλα όσα θέλουμε να επικοινωνήσουμε.

Που μπορούμε να σας βρούμε;

Εύχομαι να τα πούμε σύντομα από κοντά σε κάποια καλοκαιρινή συναυλία! Μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον πολιτισμό και όχι μόνο, έχουμε ξεκινήσει να οργανώνουμε τις καλοκαιρινές μας συναυλίες. Μέχρι τότε, μπορούμε να επικοινωνούμε μέσω των σελίδων μας στο Facebook (Μαρία Καλούδη-Maria Kaloudi & Nicolas Livaditis nL) και στο Instagram (maria__kaloudi & nicolaslivaditis) .

Λίγα λόγια για την Μαρία Καλούδη

 

Η Μαρία Καλούδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της. Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων.

Οι πρώτες τις εμφανίσεις πραγματοποιούνται το 2011 στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των σπουδών της, όπου και συνεχίζει να εμφανίζεται για τα επόμενα τρία χρόνια σε διάφορες μουσικές σκηνές της πόλης.

Από τον Ιανουάριο του 2014 συνεργάζεται με τον Νικόλα Λειβαδίτη(nL) και περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα μέχρι και σήμερα, μετρώντας πάνω από 200 εμφανίσεις στο ενεργητικό τους.

Η επιθυμία της για ενεργό δράση την ωθεί στην κυκλοφορία του πρώτου της τραγουδιού με τίτλο «Θα σου πω μια ιστορία», σε συνεργασία με τον Φώτη Ανδρικόπουλο (2015). 

Την ίδια χρονιά ο Ν. Λειβαδίτης(nL) και εκείνη ανοίγουν τη συναυλία της Τ. Τσανακλίδου, του Γ. Ανδρέου, της Ρ. Αντωνοπούλου και της Κ. Λεγάκη, στα πλαίσια του 5ου SEVEN Festival. 

Ένα χρόνο αργότερα (2016) ερμηνεύει το «Για πόσα ακόμα;», συνδυάζοντας αρμονικά ροκ και παραδοσιακά στοιχεία.

Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, έχει τη χαρά να συμμετέχει στην ολοκληρωμένη δισκογραφική εργασία του Νικόλα Λειβαδίτη(nL) («7 & Τρεις Ιστορίες Ενός Τρελού»), ερμηνεύοντας δυο ντουέτα με τον δημιουργό, το «Σεισμός μέσα μου» και το «Κι ήρθες εσύ».

Το τρίτο της single με τίτλο «Μία χάρη σου ζητώ» αποτελεί μια ξεχωριστή επιλογή για την ίδια (Cobalt, 2017). Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς εμφανίζεται ξανά στο 7ο SEVEN Festival παρέα με τον Νικόλα Λειβαδίτη(nL), σε μια βραδιά με τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία.

Το 2018 κυκλοφορεί ένα τρυφερό βαλς με τίτλο «Όλα όπως πρώτα» (Όγδοο, 2018), ενώ το 2019 επανέρχεται με μια δυναμική μπαλάντα με τίτλο «Του έρωτα λογαριασμοί» (Cobalt, 2019).

Η ερμηνεύτρια, πριν λίγες ημέρες, παρουσίασε το νέο της τραγούδι σε στίχους και μουσική του Νικόλα Λειβαδίτη, με τίτλο «Για μένα θα μιλώ»! Μια καλοκαιρινή, up tempo, ρυθμική μπαλάντα ερμηνευμένη από την ιδιαίτερη φωνή της Μαρίας Καλούδη με την ενορχηστρωτική επιμέλεια του Νικόλα Λειβαδίτη.