Πέθανε ο Ένιο Μορικόνε - Free Sunday
Πέθανε ο Ένιο Μορικόνε

Πέθανε ο Ένιο Μορικόνε

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Ιταλός συνθέτης Ένιο Μορικόνε σε ηλικία 93 ετών, όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Σύμφωνα με το πρακτορείο ο Μορικόνε πέθανε τη νύχτα, σε μια κλινική στη Ρώμη, όπου νοσηλευόταν μετά από πρόσφατη πτώση, κατά την οποία είχε σπάσει το μηριαίο οστό του.Η κηδεία του σπουδαίου συνθέτη θα λάβει χώρα ιδιωτικά, «από σεβασμό στην ταπεινότητα που πάντα ενέπνεε τις πράξεις και την ύπαρξή του».

Η οικογένεια του Μορικόνε ανακοίνωσε τον θάνατο του βραβευμένου με Όσκαρ συνθέτη μέσω του φίλου και δικηγόρου τους, Τζόρτζιο Ασούμα. Στην ανακοίνωση του Ασούμα επισημαίνεται ότι ο Μορικόνε πεθανε «τα ξημερώματα της 6ης Ιουλίου στη Ρώμη έχοντας την παρηγοριά της πίστης του». Ο Ασούμα προσθέτει ότι ο συνθέτης διατήρησε μέχρι τέλους απόλυτη διαύγεια σκέψης και αξιοπρέπεια.

Ο Μορικόνε αποχαιρέτησε την αγαπημένη του σύζυγο Μαρία που τον συντρόφευσε με αφοσίωση κάθε στιγμή της προσωπικής και επαγγελματικής του ζωής και ήταν στο πλευρό του μέχρι την τελευταία του ανάσα, ενώ ευχαρίστησε και τα παιδιά και τα εγγόνια του για όλη την αγάπη που του χάρισαν.Ο Ένιο Μορικόνε ήταν διάσημος συνθέτης, ενορχηστρωτής, μαέστρος και πρώην τρομπετίστας, ο οποίος έγραψε μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σύγχρονα έργα κλασσικής μουσικής. Η καριέρα του περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής σύνθεσης, καθιστώντας τον έναν από τους πιο πολύπλευρους, παραγωγικούς και με επιρροή συνθέτες μουσικής για ταινίες όλων των εποχών. Η μουσική του Μορικόνε έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από 60 βραβευμένες ταινίες.