Γιώργος Μαργαρίτης: «Ήρθε η ώρα της παραγγελιάς ξανά» - Free Sunday
Γιώργος Μαργαρίτης: «Ήρθε η ώρα της παραγγελιάς ξανά»

Γιώργος Μαργαρίτης: «Ήρθε η ώρα της παραγγελιάς ξανά»

Ο Γιώργος Μαργαρίτης έρχεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων σήμερα 26 Αυγούστου ερμηνεύοντας μεγάλα τραγούδια κορυφαίων δημιουργών, παντοτινά διαμάντια της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, απ’ τον Τσιτσάνη στον Νικολόπουλο, απ’ τον Παγιουμτζή στον Καζαντζίδη. Μαζί με την προσωπική διαδρομή του, καταθέσεις που ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν χάρη στο μέταλλο της φωνής του, στην αλήθεια του, καθώς και στη βαθιά σχέση επικοινωνίας που έχει με τον κόσμο.

Επιχειρείτε μια παρουσίαση σπουδαίων τραγουδιών από το ευρύτερο ρεπερτόριο στη συναυλία σας στην Τεχνόπολη. Είναι δική σας ανάγκη να τα πείτε ή μια απαίτηση του κοινού;

Έχω υποχρέωση και ανάγκη, σαν ένας γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής που νιώθει τυχερός που έχει τραγουδήσει όλους τους μεγάλους συνθέτες, να παρουσιάζω τα τραγούδια μου στο κοινό που με αγάπησε και με κρατάει τόσα χρόνια σε ξεχωριστή θέση στην καρδιά του.

Πείτε μας μερικά από τα πιο αγαπημένα σας τραγούδια που θα μας παρουσιάσετε.

Είναι πολλά τα τραγούδια που αγαπώ, δεν μπορώ να διαλέξω κάποιο συγκεκριμένα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ακούσετε Άκη Πάνου, Τάκη Σούκα, Αντώνη Ρεπάνη, Χρήστο Νικολόπουλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Δημήτρη Παπαδημητρίου και φυσικά τραγούδια του ξακουστού Τσιτσάνη. Αλλά και πολλά ακόμη από τη δισκογραφία μου.

Έχετε μάθει σε ένθερμο κοινό στις εμφανίσεις σας. Σας προβληματίζει το ότι οι συνθήκες του κορονοϊού επιβάλλουν ένα κοινό καθήμενων που θα είναι δύσκολο να εκφραστεί χορεύοντας;

Ο Έλληνας, όταν θελήσει, καταφέρνει τα πάντα. Είμαστε μικρή χώρα, δεν περισσεύει κανένας και πρέπει να προσέχουμε. Όλα έχουν τη χάρη τους. Είτε χορεύοντας είτε καθήμενοι, οι Έλληνες εκφράζονται μέσα από την αγάπη τους. Μου φαίνεται πως ήρθε η ώρα της παραγγελιάς ξανά. Είναι η στιγμή να μάθουν οι νεότεροι πώς γλεντούσαν εκείνα τα χρόνια. Πώς ήταν να χορεύει ένας και να χτυπούν παλαμάκια 30. Βέβαια, αυτό δεν θα είναι για πάντα. Εύχομαι σύντομα να βρεθεί το φάρμακο και να ξεμπερδεύουμε και από αυτό.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία σας. Αν θα έπρεπε με λίγες λέξεις να μας περιγράψετε τη ζωή σας, ποιες θα χρησιμοποιούσατε;

Αυτό το βιβλίο είναι το βίωμά μου, η βαλίτσα μου. Από τη στιγμή που κατόρθωσα να βγάλω τον καημό που είχα από παιδί, όλα τα άλλα περισσεύουν. Διαβάζοντάς το κάποιος θα μάθει στιγμιότυπα και περιστατικά της ζωής μου που ραγίζουν την καρδιά μου και πολλές φορές βουρκώνουν τα μάτια μου. Όπως, π.χ., η στιγμή που πήγα, αφού απολύθηκα από φαντάρος, να συναντήσω τον Πρόδρομο Τσαουσάκη και τι συνέβη εκείνο το βράδυ.

Στα 40 και πλέον χρόνια της πορείας σας στο τραγούδι είχατε και άσχημες στιγμές πέρα από αυτές που σας ανέδειξαν…

Πολλές, αλλά και οι άσχημες στιγμές βοήθησαν και πρόσθεσαν στο να γίνω αυτό που είμαι σήμερα. Γιατί, αν δεν πάθεις, δεν θα καταλάβεις και τη ζωή. Όλα μέσα στο παιχνίδι είναι, παιδιά, μη μασάτε.