Opera Chaotique: «Ας κρατήσουμε τη ζωντανή μουσική ζωντανή!» - Free Sunday
Opera Chaotique: «Ας κρατήσουμε τη ζωντανή μουσική ζωντανή!»

Opera Chaotique: «Ας κρατήσουμε τη ζωντανή μουσική ζωντανή!»

Οι Opera Chaotique παρουσιάζουν το νέο τους άλμπουμ, με τίτλο «Στων διακαμένων σας χειλιών την άκρη». Πρόκειται για τον πρώτο δίσκο του επιτυχημένου διδύμου στην ελληνική γλώσσα και τον τέταρτό του κατά σειρά.

Οι Opera Chaotique, αυτό το μοναδικό σχήμα που καταπατά επιδεικτικά τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην όπερα, την τζαζ, το καμπαρέ και την ποπ, δημιουργήθηκε το 2011 από τον Γιώργο Τζιουβάρα (φωνή/αφήγηση και πιάνο) και τον Χρήστο Κουτσογιάννη (ντραμς). Το σχήμα ξεχώρισε αμέσως για το ιδιαίτερο μουσικό στίγμα, τη μοναδική αισθητική και τη σαρωτική σκηνική παρουσία του.

Οι Opera Chaotique έχουν πετύχει στα γόνιμα χρόνια της παρουσίας τους στην ελληνική μουσική σκηνή να κατακτήσουν τον διακριτό, αναγνωρίσιμο ήχο τους, που χαρακτηρίζεται από την πρωτοτυπία και την τόλμη να δημιουργήσουν μια αντισυμβατική αλλά ταυτόχρονα ελκυστική για το κοινό δημιουργική αντίληψη που έχει καταφέρει να χαρτογραφηθεί ως ένα απολύτως μοναδικό φαινόμενο του μουσικού στερεώματος.

Σε ένα μουσικό τοπίο που η επανάληψη το καθιστά εν πολλοίς προβλέψιμο και ανιαρό, οι Opera Chaotique με τον δίσκο «Στων διακαμένων σας χειλιών την άκρη» έρχονται να ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα και να δείξουν ότι οι ιστορίες των τραγουδιών μπορούν να ειπωθούν, ανεξαρτήτως γλώσσας, συναρπαστικά.

Μετά την κυκλοφορία των δύο τραγουδιών-προάγγελων του δίσκου, με τίτλους «Άφησέ με να ’ρθω μαζί σου» και «Αποδoμητικά πουλιά», που συνοδεύτηκαν από βιντεοκλίπ και έγιναν δεκτά με εξαιρετικές κριτικές, ο δίσκος «Στων διακαμένων σας χειλιών την άκρη» είναι διαθέσιμος στο κοινό.

Ο νέος δίσκος αποτελεί ένα δημιουργικό συναρπαστικό ταξίδι, που περιλαμβάνει μελοποιήσεις ποιημάτων των μεγάλων μας ποιητών Γιάννη Ρίτσου, Ανδρέα Εμπειρίκου, Κώστα Βάρναλη, Μίλτου Σαχτούρη, Κώστα Καρυωτάκη και Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, τραγούδια που βασίζονται σε πρωτότυπους νέους στίχους, ορχηστρικά θέματα, καθώς και απρόβλεπτες διασκευές στα τραγούδια «Δε λες κουβέντα» των Δήμου Μούτση - Κώστα Τριπολίτη, «Στην Κ.» του Παύλου Σιδηρόπουλου και «Ταυτότητα», σε πρώτη ερμηνεία Γιώργου Μαρίνου, των Δημήτρη Ιατρόπουλου - Νίκου Δανίκα, με τις οποίες οι Opera Chaotique χαρίζουν σε αυτά τα εξαιρετικά τραγούδια του παρελθόντος μια δεύτερη, ενδιαφέρουσα ζωή.

Στα περισσότερα τραγούδια συμμετέχει στο τσέλο ο Σταύρος Παργινός, ενώ ο ήχος εμπλουτίζεται με ιδιαίτερους καλεσμένους σε άρπα, θέρεμιν, σαξόφωνο, κλαρινέτο, περσικό βιολί, μαντολίνο και σοπράνο φωνητικά.

Ο δίσκος «Στων διακαμένων σας χειλιών την άκρη» είναι μια φωτεινή στιγμή της δισκογραφίας σε μια περίοδο που βάλλεται από παντού. Αγνοεί την πληκτική σοβαροφάνεια, «παίζει» δημιουργικά με τον ποιητικό αλλά και τον πεζό λόγο και μας προκαλεί να αποικήσουμε ένα νέο ηχητικό σύμπαν, όπου ο έρωτας ανθεί στις «παρυφές της ηθικής», η μουσική απαλύνει τους φόβους και τους δισταγμούς και μας προτρέπει, όπως προαιώνια είναι ο σκοπός της, να ζήσουμε ζωές ελεύθερες και ουσιαστικές.

Τον εξαιρετικό πίνακα που κοσμεί το εξώφυλλο του δίσκου τον έχει φιλοτεχνήσει ο εικαστικός Γιώργος Ρόρρης.

Πώς προέκυψε ο τίτλος του νέου σας δίσκου, που μόλις κυκλοφόρησε;

Είναι από το ποίημα του Κώστα Βάρναλη, που μελοποιήσαμε, με τίτλο «Μουουουουνάκια». Είναι το τελευταίο του, που έμεινε για χρόνια χωρίς κανείς να το γνωρίζει.

Πώς πήρατε την απόφαση να κυκλοφορήσετε υλικό στα ελληνικά για πρώτη φορά και πώς έγινε η επιλογή των τραγουδιών;

Ήρθε η ώρα να βγει το πρώτο ελληνόφωνο άλμπουμ μας. Για χρόνια είχαμε στις παραστάσεις μας ελληνόφωνα, ενώ το πρώτο τραγούδι κυκλοφόρησε το 2017. Επιλέξαμε ποιήματα που ξεχωρίζουμε από τους σπουδαίους μας ποιητές, διασκευάσαμε αγαπημένα μας τραγούδια και, τέλος, κάποια νέων ιδιαίτερων στιχουργών.

Τον πίνακα που κοσμεί το εξώφυλλο του δίσκου έχει φιλοτεχνήσει ο εικαστικός Γιώργος Ρόρρης. Γιατί επιλέξατε αυτό το έργο για τον δίσκο σας;

Ο Γιώργος Ρόρρης εκτός από σπουδαίος ζωγράφος είναι και αγαπημένος μας. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μας που μας έδωσε αυτό το έργο του, που επιλέξαμε για το εξώφυλλο. Δένει αρμονικά και με τον τίτλο του άλμπουμ.

Διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου της κυκλοφορίας πως «ο δίσκος είναι αφιερωμένος από το σχήμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα». Πείτε μας λίγα λόγια για τη σχέση που είχατε.

Ακόμη δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Ο Λαυρέντης ήταν συνεργάτης και φίλος από το 2012, που πρωτοσυνεργαστήκαμε. Κάθε χρονιά μάς τιμούσε με την παρουσία του στις παραστάσεις μας, πάνω και κάτω από τη σκηνή. Πάντα φιλικός και γενναιόδωρος.

Σας φόβισε η κυκλοφορία του δίσκου εν μέσω της κατάστασης που επικρατεί σε καλλιτεχνικό αλλά και σε γενικότερο επίπεδο;

Αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε το πρώτο μας ελληνόφωνο άλμπουμ σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Είναι ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσουμε την τέχνη μας για τώρα. Προσπαθούμε να μη λειτουργούμε με φόβο και να ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να το παρουσιάσουμε.

Πώς σας φαίνεται η ιδέα του live streaming;

Δεν το προτιμούμε. Υπάρχουν τόσα στο διαδίκτυο να δει κάποιος… Ας κρατήσουμε τη ζωντανή μουσική ζωντανή!