Σταμάτης Κραουνάκης: «Απλά, δεν είμαστε μόνοι» - Free Sunday
Σταμάτης Κραουνάκης: «Απλά, δεν είμαστε μόνοι»

Σταμάτης Κραουνάκης: «Απλά, δεν είμαστε μόνοι»

Πάντα δημιουργικός, πάντα ανήσυχος, ο Σταμάτης Κραουνάκης κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown με ένα πιάνο και το iPad του άρχισε να μοιράζεται μουσικές και στίχους. Σχεδόν εννέα μήνες μετά «γέννησε» τον νέο του δίσκο, με τίτλο «Γιορτή στα σπίτια», που αποτελείται από 14 ολοκαίνουρια τραγούδια που ερμηνεύουν ο ίδιος και οι φίλοι του Ελένη Βιτάλη, Μανώλης Μητσιάς, Σάκης Καραθανάσης, Φοίβος Δεληβοριάς, Κώστας Μπουγιώτης και Χρήστος Γεροντίδης.

Μιλήστε μας για τον νέο σας δίσκο. Πώς δημιουργήθηκε;

Χωρίς προγραμματισμό, χωρίς επιδίωξη. Και καμαρώνω που όλοι τον λέτε «δίσκο». Είναι δίσκος πραγματικά. Ξεκινώντας η καραντίνα, με ρώτησε η Σύλβα Ακρίτα σ’ εκείνες τις πρώτες μας συνομιλίες: «Γιατί δεν γράφεις;». Έτσι έγραψα το πρώτο. Το «Γράφουμε Ησυχία», στις 13 Μαρτίου. Έβαλα το iPad πάνω στο πιάνο και το τραγούδησα. Σε τρεις ώρες το είχαν δει 100.000 άνθρωποι. Έτσι μπήκα στη χαρά να δίνω κάθε δυο μέρες κάτι. Μετά έγραψα το «Με τρολάρουν τα πουλιά». Βούταγα σκέψεις από τη συνθήκη και φώτιζα τον έρωτα ή την έλλειψή του. Δεν υπήρχε κανένας σκοπός. Απλά, δεν είμαστε μόνοι. Εδώ είμαστε και μιλάμε. Αυτό. Ό,τι έβγαζε η καρδιά, άφοβα. Εγώ, το πιάνο, τα στιχάκια κολλημένα με ταινία δίπλα. Σχεδόν πρίμα βίστα. Έφευγαν σαν νεράκι όλα, ενώ ταυτόχρονα μίλαγα με φίλους, έβλεπα Netflix. Στο βάθος, σκέψη, «ρε φίλε μπορεί να ’ναι και τα τελευταία μου, ας βάλω τα δυνατά μου». Αυτό. Είχα χαρά. Και συγκίνηση. Κάπως έτσι γράφτηκαν καμιά εικοσαριά.

Η διαδικτυακή επικοινωνία των τραγουδιών σας τον καιρό της καραντίνας ήταν η δική σας ανάγκη για επικοινωνία ή μια συνεισφορά σας σε όλους εμάς τους αμπαρωμένους;

Αυθόρμητα. Ήμουν ο πομπός και όλοι εσείς το κοινό.

COVER 2 min

 

Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε κι ένα site, το https://kraounakis.gr/spiti/. Τι θα βρούμε εκεί;

Έργο συνεργασίας με τον Γιώργο Δομιανό - Faboulous, εξαιρετικό ποιητή και διαδικτυακό παίχτη. Έβαλα τους στίχους, τις σημειώσεις μου της καραντίνας, σκίτσα μου, ένα τραγούδι-μπόνους, φωτογραφίες από την ηχογράφηση και e-shop, απ’ όπου μπορεί κανείς να παραγγείλει και σε δυο μέρες να το ’χει. Πολλοί προτίμησαν το αντικείμενο CD, που παρέα με το site είναι μια κλασική έκδοση. Το εξώφυλλο είναι ζωγραφικό έργο του φίλου μου Νίκου Κανέλλου. Ήρθε κι αυτό απροειδοποίητα στην ώρα του. Η Αργυρώ Σύριγγα έκανε εξαιρετική δουλειά στο artwork. Ο Δημήτρης Κάππος έκανε το release, τη σειρά των τραγουδιών. Ως κλασικό δισκά, τον εμπιστεύτηκα. Η Δέσποινα έτρεξε τρυφερά την επικοινωνία. Έκατσα σιγά σιγά κι έφτιαχνα και τα βιντεάκια με ένα πρόγραμμα από το μαγικό μου iPadάκι. Χειροποίητα όλα. Βήμα βήμα. Όλα ήσυχα. Και οι ερμηνευτές ήρθαν σαν να ’ταν πάντα αυτοί. Και οι παίχτες. Κάναμε αρκετή δουλειά από τα σπίτια. Και τελικά στον Τάκη Αργυρίου - Στούντιο 111. Βρέθηκαν τρόποι. Αυτό είχε μια μαγεία.

Μιλήστε μας για το τραγούδι «Καλύτερα μιας ώρας» που ερμηνεύει η Ελένη Βιτάλη.

Ο αγαπημένος φίλος και δάσκαλος Ιωσήφ Βιβιλάκης μου ’χε δώσει μια επιλογή στίχων του Ρήγα Φεραίου όταν έκανα τον «Λόγο του Κολοκοτρώνη» στη Μικρή Επίδαυρο και είχα φτιάξει μερικά εμβόλιμα χορικά. Ένα πρωί το ’παιξα κι αυτό στο τσέμπαλο κι έκανε ένα σχόλιο η Βιτάλη. Ένιωσα ότι την περίμενε. Επίσης, ήταν μια κραυγή σε σχέση με τον εγκλεισμό-σκλαβιά. Το είπε συνταρακτικά.

Ποιο άλλο ξεχωρίζετε ή αγαπάτε ιδιαίτερα;

Δεν ξεχωρίζω. Είναι παιδί της καρδιάς μου όλο το έργο. Συμβολικά, ίσως λόγω βιογραφικών στοιχείων, με συγκινεί το ντουέτο μας με τον Φοίβο Δεληβοριά, σε στίχους δικούς του.

Ο δίσκος είναι αφιερωμένος στη Σύλβα Ακρίτα. Γιατί;

Γιατί την αγαπώ και γιατί ήταν ο φύλακας άγγελός μου και η έμπνευσή μου σε όλη αυτή την καραντίνα.

kolaz1 2 min

 

Το Σάββατο 7/11 παρακολουθήσαμε τη συναυλία σας –ένα πάρτι, όπως το περιγράψατε και όπως πράγματι ήταν– μαζί με εξαίρετους καλεσμένους στο Mega. Παρατηρήσαμε μεγάλη απήχηση στα social media. Πώς εξηγείτε αυτή την τόσο επιτυχημένη βραδιά; Τι άγγιξε τόσο δυνατά το τηλεοπτικό κοινό;

Η ένωσή μας. Όλων. Η ομοψυχία μας, μεταξύ μας, των καλλιτεχνών, και η απίθανη συνεργασία μας με το συνεργείο, που έγινε ένα μαζί μας. Έβαλα απέναντί μου όλη τη χώρα και ξέχασα τις κάμερες. Μάλλον αυτό ο κόσμος το ένιωσε. Μην ξεχνάμε ότι ήταν και το πρώτο Σάββατο μέσα. Ζήσαμε κατά τη μετάδοση κάτι πάρα πολύ συγκινητικό. Εγώ στο σπίτι έκλαιγα συνέχεια. Το έβλεπα μόνος μου και μπορούσα να κοιτάζω κι εγώ σαν τηλεθεατής. Έβλεπα τις αναρτήσεις, τα σχόλια, το πάρτι στα σπίτια. Πήρα μεγάλη συγκίνηση. Και ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους. Ενωθήκαμε.

INFO

Σταμάτης Κραουνάκης

«Γιορτή στα σπίτια»

Στίχους, σημειώσεις, φωτογραφίες, βίντεο, συνεργάτες και άλλα όμορφα τυπώνετε κατευθείαν από το site http://spiti.kraounakis.gr.

Επίσημη ιστοσελίδα: www.kraounakis.gr