Λίνα Ροδοπούλου: «Πρέπει να υπάρχει φειδώ στον πειραματισμό» - Free Sunday
Λίνα Ροδοπούλου: «Πρέπει να υπάρχει φειδώ στον πειραματισμό»

Λίνα Ροδοπούλου: «Πρέπει να υπάρχει φειδώ στον πειραματισμό»

Η Λίνα Ροδοπούλου παρουσιάζει το νέο της τραγούδι με τίτλο "Κόκκινη βροχή", σε δικούς της στίχους και μουσική του Αντώνη Καρατζίκη. 

Το τραγούδι οπτικοποίησε ο Χάρης Ξυδιάς και βασίζεται  στην  ιδέα  να υπάρχει από τη μία μια πιο ρομαντική αισθητική, που θα τονίζει τα λυρικά στοιχεία στη μουσική αλλά και στην ερμηνεία της Λίνας,  γι’ αυτό και έγιναν τα εξωτερικά γυρίσματα με την υπέροχη  θέα στο Πασαλιμάνι. Ενώ από την άλλη,  με την τελείως διαφορετική και πιο μοντέρνα αισθητική των εσωτερικών γυρισμάτων θέλει να δείξει και τον  δυναμισμό, που  συνυπάρχει στο τραγούδι  

Οι στίχοι μιλούν για τις δύο καρδιές που κρύβουμε μέσα μας, ή ακόμα  και τους δύο εαυτούς, πράγμα που τονίζεται έντονα στο βίντεο κλιπ. Υπάρχει παντού μια δυαδικότητα, από το περιβάλλον, τις δύο εκπληκτικές χορεύτριες, Αγγελική Ρέρρα και Στέλλα Τσικουρά που συμβολίζουν τις δύο καρδιές έως και  την ίδια την ερμηνεύτρια, που μοιάζει  σαν να έχει δύο εαυτούς… που διαφέρουν τόσο στην εμφάνιση όσο και στην κινησιολογία αλλά και στην έκφραση. 

 Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη μουσική; Ποια είναι η πορεία σας  μέχρι σήμερα;

Ένα και μόνο ήταν το κριτήριο που με ώθησε στην ενασχόληση μου με τη μουσική και αυτό ήταν η έντονη αγάπη μου ως προς αυτή, και το γεγονός ότι θέλω να είναι μέρος της καθημερινότητας μου. Τραγουδώ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, στην ηλικία των 15 χρονών μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ επί σκηνής τραγουδώντας και τότε πήρα το βάπτισμα του πυρός. Αφότου τελείωσα το σχολείο και κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο πολυτεχνείο ξεκίνησα κάνοντας κάποιες ζωντανές εμφανίσεις και μετά το πέρας αυτών αποφάσισα να σπουδάσω κλασσικό τραγούδι για να διευρύνω τους μουσικούς μου ορίζοντες. Μετά την απόκτηση του διπλώματος μου στη μονωδία ξεκίνησε για εμένα το συναρπαστικό αυτό ταξίδι που με φέρνει ως εδώ. Αρχικά με ζωντανές εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ οι οποίες συνεχίζονται όλα αυτά τα χρόνια. Έπειτα μυήθηκα στον υπέροχο κόσμο του χορωδιακού τραγουδιού όπου δίδαξα την τέχνη της φωνητικής σε χορωδίες ως βοηθός μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη. Λίγο ήρθε και η δισκογραφία, αρχικά με έναν Γαλλόφωνο δίσκο με τη συμμετοχή και υπό την επιμέλεια του σπουδαίου μουσικού Παναγιώτη Μάργαρη και τώρα με την κυκλοφορία του καινούργιου μου τραγουδιού «Κόκκινη βροχή».

 

Download Link του τραγουδιού σε wav και mp3 (320): https://we.tl/t-WBkdIKLbHJ

Έχετε πειραματιστεί με διάφορα μουσικά είδη ως τώρα. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να καταλήξετε στην «Κόκκινη βροχή», το πρώτο δηλαδή προσωπικό σας υλικό;

Είναι αλήθεια ότι έχω ασχοληθεί με πολλά και διαφορετικά ακούσματα, διότι υπάρχουν πολλά είδη που μου αρέσουν και πιστεύω μου ταιριάζουν τόσο από την Ελληνική σκηνή (όπου αγαπώ τα ρετρό τραγούδια διότι έχουν μια άλλη αισθητική και με ταξιδεύουν αλλά και τα πολύ πιο σύγχρονα) όσο και από τη διεθνή , όπου η προτίμηση μου στο Γαλλικό ρεπερτόριο αλλά και στις μελωδίες της μεσογείου δεν κρύβεται. Έχοντας λοιπόν περάσει από όλα αυτά ήρθε η ώρα που ένιωσα ότι πρέπει να δημιουργήσω το δικό μου προσωπικό υλικό ώστε να προσδιορίσω τη μουσική μου ταυτότητα. Κάπως έτσι ήρθε λοιπόν η «Κόκκινη βροχή» σε μουσική του Αντώνη Καρατζίκη και στίχους δικούς μου η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα από την MLK. Πρόκειται για ένα τραγούδι με ρομαντικά και λυρικά στοιχεία που όμως έχει μια πολύ σύγχρονη αισθητική και αρκετό δυναμισμό, και το οποίο νιώθω ότι με αντιπροσωπεύει πολύ.

Η παρούσα κρίση που διανύουμε αναμφισβήτητα έχει επηρεάσει και τον τομέα της τέχνης. Ποια είναι η θέση της στην κοινωνία αυτή τη στιγμή, και ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της;

Η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα στους τομείς που επηρεάστηκαν και αυτό θα συνεχίζεται να συμβαίνει είναι και αυτός της τέχνης και μάλιστα στο μέγιστο βαθμό. Δυστυχώς η άμεση επαφή των καλλιτεχνών με τον κοινό είναι πλέον αδύνατη πράγμα που σημαίνει ότι καταλαμβάνει μοιραία πολύ λιγότερο χώρο στις ζωές μας. Όμως ας μην ξεχνάμε ότι παρ’  όλα αυτά υπάρχει στην καθημερινότητα μας γιατί και πάλι θα ακούσουμε μουσική, θα δούμε ταινίες, θα διαβάσουμε βιβλία και γενικά θα αναζητήσουμε την επαφή με αυτήν. Θέλω να πιστεύω ότι όταν όλα περάσουν θα πάρει πίσω το ρόλο που της αρμόζει, όμως αυτό για να γίνει θα πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος των καλλιτεχνών και οικονομικά, τόσο για να μπορούμε να επιβιώνουμε σε αυτόν τον τόσο δύσκολο χώρο όσο και για να δημιουργούνται καινούργια πράγματα διότι και γι’ αυτό είναι απαραίτητοι οι πόροι. Στην παρούσα πολύ δύσκολη πραγματικότητα η τέχνη μπορεί να φαντάζει ως πολυτέλεια όμως η παντελής έλλειψη της θα οδηγούσε σε έναν κόσμο αγνώριστο που κανείς δεν θα τολμούσε να φανταστεί.

Ποια είναι τα μυστικά επιτυχίας ενός καλλιτέχνη; Πόσο συμβάλλει σε αυτό το γεγονός ότι δίνεται στον καθένα μας μια ευκαιρία προβολής μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

Οι καιροί μας είναι δύσκολοι και διότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και οι ευκαιρίες λίγες. Σίγουρα το ταλέντο είναι απαραίτητο ώστε να μπορέσει κάποιος να επιβιώσει στο χώρο αυτό όμως επειδή πολύ θα υποστηρίξουν ότι μπορούν να μετατρέψουν κάποιον σε σπουδαίο καλλιτέχνη έχω να πω αυτό δεν αποκτάται με κανένα μάθημα και καμία στρατηγική, μονάχα αναδεικνύεται. Βέβαια απαραίτητη είναι και η σκληρή δουλειά αλλά και ο καθορισμός του στόχου μας εννοώντας ότι πρέπει να έχουμε βρει τον καλλιτεχνικό μας εαυτό. Τέλος οι καλοί συνεργάτες είναι μια βασική προυπόθεση για να προχωρήσουμε μιας και πίσω από μια επιτυχία κρύβεται μια ολόκληρη ομάδα που συμβάλλει σε αυτό. Το ότι στην εποχή μας δίνεται στον καθένα από εμάς η δυνατότητα να επικοινωνήσει εύκολα την τέχνη του με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μεν δημοκρατικό γιατί όλοι έχουν μια ευκαιρία, όμως δημιουργεί έναν καταιγισμό πληροφοριών ως προς το κοινό, γεγονός που ίσως το κάνει πιο δύσκολο για κάποιον να ξεχωρίσει.

Λίνα Ροδοπούλου Κόκκινη βροχή 2 2 min

Θα πειραματιζόσασταν με μουσικά είδη ξένα ως προς το ρεπερτόριο σας; Είναι καλό για έναν καλλιτέχνη να κάνει ανατροπές;

Έχοντας υπηρετήσει πολλά διαφορετικά ακούσματα με την ίδια αγάπη και όρεξη δε φοβάμαι τον πειραματισμό, όμως αυτό με μια βασική προυπόθεση, η οποία είναι κατ ΄ αρχάς να αγαπώ αυτό το οποίο ερμηνεύω, να μου ταιριάζει αλλά και να αντιπροσωπεύει την αισθητική μου. Αυτό το κριτήριο είναι για εμένα οδηγός όσον αφορά τις επιλογές μου. Κατά τη γνώμη μου είναι ωραίο ένας καλλιτέχνης να κάνει ανατροπές, γιατί δείχνει ότι δε φοβάται να τολμά διαφορετικά πράγματα και ότι είναι πολύπλευρος ως προσωπικότητα. Όμως πρέπει να υπάρχει φειδώ στον πειραματισμό, διότι καμιά φορά μπορεί να μας οδηγήσει σε μονοπάτια που δε νιώθουμε άνετα με τον εαυτό μας και αυτό είναι κάτι που γίνεται αμέσως αντιληπτό. Επίσης όταν ένας καλλιτέχνης είναι στη φάση όπου ακόμη δεν είναι σαφής η εικόνα του στο κοινό ίσως θα πρέπει πρώτα να τη συγκεκριμενοποιήσει και όταν επιτευχθεί αυτό μπορεί να προχωρήσει σε πράγματα πιο απρόσμενα.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Σίγουρα όταν επιστρέψουμε στην πολυπόθητη κανονικότητα θα ήθελα να συνεχίσω τις ζωντανές εμφανίσεις μου οι οποίες μου λείπουν πολύ. Προς το παρόν επικοινωνώ την τέχνη μου αλλά και τις σκέψεις μου με όλα τα υπόλοιπα μέσα που μου δίνονται. Θέλω να εκμεταλλευτώ θετικά αυτό το διάστημα ώστε να αναζητήσω ή να δημιουργήσω και άλλο προσωπικό υλικό το οποίο να με εκφράζει. Στόχος μου είναι λοιπόν να ετοιμαστούν καινούργια τραγούδια τα οποία θα μπορέσουν να ηχογραφηθούν όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Λίνα Ροδοπούλου

Κόκκινη βροχή

Σύνθεση: Αντώνης Καρατζίκης

Στίχοι: Λίνα Ροδοπούλου

Ενορχήστρωση: Αντώνης Καρατζίκης

 

Τύμπανα: Κώστας Μυλωνάς

Μπάσο: Απόστολος Καλτσάς

Πιάνο, Μεταλλόφωνο: Αντώνης Καρατζίκης

Ακουστικές Κιθάρες: Γιώργος Κατσαμάκης

Ηλεκτρικές Κιθάρες: Αλέξανδρος Χρυσίδης

 

The Athens Recording Orchestra:

1ο Βιολί: Κωστής Καριτζής

2ο Βιολί: Περικλής Τιμπλαλέξης

Βιόλα: Μαρίνα Σταλιμέρου

Τσέλο: Γιάννης Γιοβάνος

 

Φωνητικά: Δάφνη Νικολάου, Κωνσταντίνος Σαρρής

 

Ηχογράφηση: Sierra Studios

Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Ντιμπέλας

Μίξη & Mastering: Αλέξανδρος Χρυσίδης

Παραγωγή: Αλέξανδρος Χρυσίδης