Σοφία Μάνου: «Θα ήταν θαυμάσιο αν είχαμε ερμηνεύτριες σαν τη Βέμπο σήμερα» - Free Sunday
Σοφία Μάνου: «Θα ήταν θαυμάσιο αν είχαμε ερμηνεύτριες σαν τη Βέμπο σήμερα»

Σοφία Μάνου: «Θα ήταν θαυμάσιο αν είχαμε ερμηνεύτριες σαν τη Βέμπο σήμερα»

Με αφορμή τα 80 χρόνια από το έπος του ’40 και τα 110 χρόνια από τη γέννηση της Σοφίας Βέμπο, που με τη φωνή και τη φλόγα της έμεινε στην Ιστορία ως «η τραγουδίστρια της νίκης», η Σοφία Μάνου ερμηνεύει μοναδικά δώδεκα από τα συγκλονιστικά τραγούδια της Βέμπο, που εμψύχωσαν τους Έλληνες τη στιγμή της μεγάλης δοκιμασίας, στο άλμπουμ «Σοφία Βέμπο – Η φωνή που νίκησε τον φασισμό». Στο άλμπουμ, που ανάμεσα στα άλλα περιέχει και τα κλασικά τραγούδια «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του», «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά» και «Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου», την ενορχήστρωση υπογράφει ο Ντίνος Γεωργούντζος, με σύγχρονο ήχο, όπου κυριαρχούν τα έγχορδα και οι παιδικές φωνές 350 μελών παιδικών χορωδιών.

Η Σοφία Βέμπο με τα τραγούδια της πολέμησε τον φασισμό. Θα λέγατε ότι είναι ξανά επίκαιρη σήμερα;

Δυστυχώς, εξακολουθούμε να μιλάμε γι’ αυτό το φαινόμενο εν έτει 2020. Ο διάλογος και η αποδοχή του ανθρώπου από τον άνθρωπο εξακολουθούν να μην είναι δεδομένα. Στην εποχή της Βέμπο, ο φασισμός είχε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, που αφορά ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα ίσως και να χαρακτηρίζει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ανθρώπων, θυμίζοντας απλώς τις ιστορικές εκφάνσεις του. Θα έλεγε όμως κανείς πως αλλάζει μορφές πλέον και απλώς χαρακτηρίζεται διαφορετικά. Ο φασισμός είναι μια συγκεκριμένη στάση απέναντι στη διαφορετικότητα και αυτό περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα συμπεριφορών, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και τις πολιτικές θέσεις των ανθρώπων που τον ασπάζονται. Γι’ αυτό ενδεχομένως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο και όχι με παρωπίδες και κλισέ μιας άλλης εποχής.

Untitled design 3 min

 

Θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες που είχαμε ποτέ. Σας φόβισε το ότι θα τραγουδούσατε τα τραγούδια της;

Ομολογουμένως πρόκειται για ένα ιερό τέρας της καλλιτεχνικής σκηνής της χώρας μας. Η Βέμπο πέρασε απ’ όλα τα είδη της ερμηνείας με άνεση και φυσικότητα, παρόλο που δεν είχε τα μέσα και τις δυνατότητες της εποχής μας και έχοντας στις πλάτες της το βάρος ενός φρικτού πολέμου, με μοναδικά όπλα της τη λατρεία στην πατρίδα της και την αγάπη ενός ολόκληρου λαού. Η καριέρα της εκτοξεύτηκε την εποχή που κηρύχτηκε ο πόλεμος και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο γεγονός, δεδομένου ότι είχε ξεκινήσει νωρίτερα τη σταδιοδρομία της στη μουσική, στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Για μένα, αποτελεί μεγάλη πρόκληση η τριβή με το συγκεκριμένο υλικό, διότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μετρήσω τις δυνάμεις μου και να αναθεωρήσω τη στάση μου απέναντι στη δουλειά μου. Σε μια εποχή που εμείς οι τραγουδιστές έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα στα μάτια του κοινού, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε και σημαντικότερες πτυχές της αποστολής μας απέναντι στην κοινωνία και στο έργο μας.

Η ενορχηστρωτική προσέγγιση του Ντίνου Γεωργούντζου και η συμμετοχή πολλών παιδικών χορωδιών δίνουν έναν εντελώς νέο ήχο στα τραγούδια. Μιλήστε μας για τους συντελεστές αυτής της δουλειάς.

Η «Φωνή που νίκησε τον φασισμό» είναι ένας δίσκος που υμνεί την ελευθερία και την ειρήνη. Δύο έννοιες που, δυστυχώς, στις μέρες μας εξακολουθούν να λείπουν από κάποιους συνανθρώπους μας στα πέρατα της γης. Τα παιδιά, έχοντας καθαρά ένστικτα, θεωρώ πως είναι ο καταλληλότερος σύνδεσμος για τη σωστή αναπαραγωγή αυτών των δύο τόσο σπουδαίων αγαθών. Το ζήτημα της ενορχήστρωσης είναι ίσως το σημαντικότερο όλων σε μια τέτοιου είδους παραγωγή. Η βιομηχανία της μουσικής επιτάσσει την προσαρμογή και την εξέλιξη σε αυτές τις περιπτώσεις, με απαραίτητη τη διατήρηση των βασικών γραμμών αλλά και του ύφους της εποχής. Γι’ αυτό έπρεπε να επιλεγεί κάποιος με μεγάλη εμπειρία στην ελληνική μουσική. Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που συνεργάζομαι με έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ενορχηστρωτές της εποχής μου, τον Ντίνο Γεωργούντζο, και είμαι σίγουρη πως μετά από αυτή τη σύμπραξη θα αισθάνομαι πιο ασφαλής ερμηνευτικά. Στο έργο έλαβαν μέρος περίπου 400 άνθρωποι, εκ των οποίων 350 παιδιά και έφηβοι όλων των ηλικιών. Ολοκληρώσαμε τις ηχογραφήσεις αλλά και τη βιντεοσκόπηση των τραγουδιών λίγο πριν από τον εγκλεισμό όλων μας για την προστασία από τον νέο κορονοϊό την περασμένη άνοιξη. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη για τα παιδιά, τα οποία, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, επέδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό, αλλά και αντοχή σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα.

Θα παρουσιάσετε ζωντανά τα τραγούδια;

Είχαμε προγραμματίσει μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και δύο μεγάλες συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς, με όλα αυτά τα μέτρα ενάντια στον νέο κορονοϊό αναβάλαμε τις προγραμματισμένες συναυλίες για την ερχόμενη χρονιά. Σίγουρα όμως θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε μια παρουσίαση του έργου τους επόμενους μήνες. Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια όλων, συντελεστών και θεατών.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας τραγούδια που έχει πει η Βέμπο;

Η Βέμπο έμεινε στη μνήμη των Ελλήνων με τα τραγούδια της πατρίδας και πιστεύω πως τίποτα δεν γίνεται επιτυχία χωρίς λόγο. Ιδίως σε μια εποχή που δεν υπήρχε καμία υποδομή προώθησης και επικοινωνίας. Σε μια εποχή που η δυναμική των τραγουδιών υποκαθιστούσε τη σημερινή εμπορία και διαφήμιση. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που 80 χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου κάποια τραγούδια έχουν διασωθεί και ακούγονται ακόμα στις παρελάσεις και στις σχολικές γιορτές. Τραγούδια όπως το «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά» και το «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του», αλλά και δεκάδες ερωτικά τραγούδια, είναι χαραγμένα βαθιά στη μνήμη μου αλλά και στο μυαλό μου. Θα ήταν θαυμάσιο αν είχαμε κάποιες ερμηνεύτριες σαν τη Βέμπο στην εποχή μας.