Κλεονίκη Δεμίρη: «Ο κόσμος του πολιτισμού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης» - Free Sunday
Κλεονίκη Δεμίρη: «Ο κόσμος του πολιτισμού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης»

Κλεονίκη Δεμίρη: «Ο κόσμος του πολιτισμού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης»

Ο νέος δίσκος της Κλεονίκης Δεμίρη «Μαγική Συνταγή» –από τον οποίο ξεχωρίζει ήδη το πρώτο single, το φωτεινό και αισιόδοξο «Όλα θα πάνε μια χαρά»– κυκλοφόρησε πρόσφατα από το περιοδικό και τις εκδόσεις Μετρονόμος και πρόκειται για μια εμπνευσμένη συνταγή, που φτιάχτηκε με μεράκι, από πολλά διαφορετικά μουσικά υλικά, όπως βαλς, ταγκό, μπόσα νόβα, χασάπικο, τσα-τσα και μπαλάντα. Τα τραγούδια που περιέχονται στη «Μαγική Συνταγή» της «μίλησαν», όπως λέει η ερμηνεύτρια, από το πρώτο άκουσμα κι έτσι αυθόρμητα γεννήθηκε η επιθυμία της να τα τραγουδήσει.

Κυκλοφόρησε φέτος η πρώτη σας ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά. Μιλήστε μας γι’ αυτό το άλμπουμ.

Η «Μαγική Συνταγή» είναι μια συλλογή από τραγούδια που με ενθουσίασαν από την πρώτη ακρόαση. Πολλά χρόνια τώρα δίνω συναυλίες και συνεργάζομαι με αξιόλογους μουσικούς. Ο δίσκος αυτός είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης όλων των συνεργασιών με ταλαντούχους δημιουργούς και μουσικούς τα τελευταία χρόνια. Αγαπημένοι μου συνθέτες και στιχουργοί μού χάρισαν τα τραγούδια τους, αλλά και οι φίλοι μουσικοί που συμμετέχουν σε αυτή τη δουλειά με βοήθησαν και με στήριξαν. Ο Θανάσης Συλιβός –η ψυχή της δισκογραφικής μου εταιρείας «Περιοδικό και Εκδόσεις Μετρονόμος»– πίστεψε σε αυτή τη δουλειά και εμπιστεύτηκε το ένστικτό μου για την επιλογή των τραγουδιών. Στο άλμπουμ συνυπάρχουν δημιουργοί όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, η εμβληματική μορφή της ελληνικής μουσικής, και πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί, όπως η Βιργινία Καραγιώργου, ο Θάνος Ζήσης και η Κατερίνα Καναβούρα. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν δίσκο με διάφορα και διαφορετικά τραγούδια, όπως βαλς, μπαλάντα, τσα-τσα, ταγκό, μπόσα νόβα, ζεϊμπέκικο, χασάπικο κ.ά. Η πρώτη μου προσωπική δισκογραφική δουλειά δεν απέχει πολύ από το πώς επιλέγω τραγούδια για το πρόγραμμα μιας παράστασής μου. Αν παρακολουθήσετε μια συναυλία μου, θα δείτε ότι συνυπάρχουν πολλά είδη μουσικής, όπως ακριβώς και στη «Μαγική Συνταγή». Τη μουσική του δίσκου υπογράφουν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νίκος Πλατύραχος, ο Γιάννος Αιόλου, ο Νίκος Πιτλόγλου, η Βιργινία Καραγιώργου, ο Γιώργος Καγιαλίκος, η Σοφία Καμαγιάννη, που μελοποιεί Κωστή Παλαμά. Τους στίχους υπογράφουν ο Γιάννης Θεοδωράκης, ο Κώστας Φασουλάς, ο Ανδρέας Ταρνανάς, ο Βασίλης Σπανός, η Κατερίνα Καναβούρα, ο Θάνος Ζήσης, ο Μακάριος Σιγάλας και στα δικά τους τραγούδια επίσης έγραψαν στίχους ο Γιώργος Καγιαλίκος και ο Γιάννος Αιόλου. Τους ευχαριστώ όλους για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν και τη χαρά που μου έδωσαν. Αυτό το άλμπουμ, όμως, μου άνοιξε κι έναν άλλον δρόμο, να πειραματιστώ κι εγώ με τον στίχο και τη σύνθεση γράφοντας το «Όλα θα πάνε μια χαρά» και τη μουσική του τραγουδιού «Της ζωής τα τείχη».

Το τραγούδι σας με τίτλο «Όλα θα πάνε μια χαρά» ξεχειλίζει από αισιοδοξία και μοιάζει να είναι μια παρηγοριά σε μέρες καραντίνας και πανδημίας. Πιστεύετε στην αισιοδοξία ως στάση σκέψης;

Ναι, πιστεύω στη θετική σκέψη και είμαι αρκετά αισιόδοξη. Έχω μάθει τα τελευταία χρόνια να αγωνίζομαι και να προσπαθώ να φτιάξω την κάθε μέρα μου. Αντιμετωπίζω σχεδόν τα πάντα πλέον με αισιοδοξία. Αυτή η στάση στη ζωή μου με έχει βοηθήσει πολύ και παίρνω περισσότερη δύναμη να αγωνιστώ για οποιαδήποτε δυσκολία συναντήσω στον δρόμο μου. Είναι ο τρόπος μου να αντιστέκομαι και ειδικά τώρα, που ζούμε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Αν θέλουμε να χαλάσουμε τη μέρα μας, μπορούμε. Αν θέλουμε να τη φτιάξουμε, επίσης μπορούμε. Εμείς διαλέγουμε. Εδώ και καιρό πολλοί φίλοι μού λένε για το «Όλα θα πάνε μια χαρά» ότι είναι ένα τραγούδι που τους φτιάχνει τη διάθεση και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Η ζωή μας έχει δυσκολέψει και δεν ξέρουμε ακόμη πού θα μας βγάλει όλο αυτό που ζούμε. Χρειαζόμαστε ανάσες χαράς για να τα καταφέρουμε και φυσικά χρειαζόμαστε την τέχνη όσο ποτέ.

Untitled design 1 min

 

Αν μπορούσατε να μου περιγράψετε με λίγες λέξεις τον χαρακτήρα σας, ποιες θα ήταν αυτές;

Τα τραγούδια της «Μαγικής Συνταγής» είναι κατά κάποιον τρόπο ο καθρέφτης μου. Είμαι το «Πάντα κάτι μένει», το «Ακόμα είμαι εδώ», το «Μενεξεδένια τα βουνά», το «Il Sogno», το «Όλα θα πάνε μια χαρά», «Οι δανεικές καρδιές». Είμαι επίμονη και δουλεύω πολύ όταν πιστέψω σε κάτι, μέχρι να το καταφέρω. Χαλαρώνω κάνοντας βόλτες στο κέντρο της Αθήνας και ανακαλύπτοντας νέα μέρη, μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω – είμαι ο πλέον ακατάλληλος άνθρωπος για καραντίνα… Μου αρέσει να αυτοσαρκάζομαι, είμαι υπερβολικά αισιόδοξη, όπως σας είπα, εκνευρίζομαι όταν με πιέζουν, δεν αντέχω την αδικία και προσπαθώ, όσο μπορώ, να εμπιστεύομαι το ένστικτό μου.

Το άλμπουμ σας ονομάζεται «Μαγική Συνταγή». Στη ζωή σας, ποια είναι αυτή;

Να μην το βάζω κάτω με τίποτα! Να αγωνίζομαι, να βάζω συνεχώς νέους στόχους, να ελπίζω, να ονειρεύομαι, να μη στέκομαι στα μικρά και στα ασήμαντα, να προχωρώ μπροστά, να αφήνω πίσω μου ό,τι με μπλοκάρει και δεν με αφήνει να εξελιχθώ, να βρίσκω νέα ενδιαφέροντα, να πειραματίζομαι πάνω σε νέες ιδέες, να χαίρομαι τον ήλιο όταν ξυπνάω το πρωί, να κάνω τους φίλους μου να γελάνε.

Αυτή την περίοδο, που έπεσαν οι ρυθμοί και μειώθηκαν οι δραστηριότητες, αγχωθήκατε ή είδατε την πραγματικότητα διαφορετικά;

Ναι, αγχώθηκα πολύ, ειδικά στην αρχή, και δεν ήξερα τι είναι αυτό που μας συμβαίνει και πώς να συνεχίσω. Σιγά σιγά είπα ότι θα το αντιμετωπίσω και θα προσπαθήσω να αξιοποιήσω τον χρόνο μου δημιουργικά μέχρι να ξεκινήσω πάλι τις συναυλίες μου. Ας μην ξεχνάμε ότι η ζωή έχει ανατροπές, μικρές και μεγάλες, και μπορούν να συμβούν τα πάντα, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Μαζεύω δυνάμεις για τη στιγμή που όλα θα περάσουν και το εύχομαι κάθε μέρα. Νομίζω, έχουμε να διδαχτούμε πολλά από αυτή την κρίση. Με στενοχωρεί πολύ που ο κόσμος του πολιτισμού, και όχι μόνο, δεν μπορεί να δουλέψει και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. Θα αφήσουν τη δουλειά τους αξιόλογοι άνθρωποι της τέχνης, που έχουν προσφέρει πολλά και τους χρειαζόμαστε. Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί.

Έχετε εμφανιστεί σε συναυλίες στο εξωτερικό. Έχετε διαπιστώσει διαφορές σε σχέση με το ελληνικό κοινό;

Είναι το ίδιο ζεστό και συμμετέχει πολύ! Ήταν μεγάλη η χαρά που πήρα όταν είδα από κοντά ότι το ελληνικό τραγούδι αγκαλιάζεται πολύ από το ξένο κοινό. Ένιωσα μια ιδιαίτερη επικοινωνία. Για τους Έλληνες του εξωτερικού, είναι γνωστό ότι διψάνε να ακούσουν ελληνική μουσική και συγκινούνται πολύ. Το έζησα πολλές φορές όταν τραγούδησα εκτός συνόρων. Όμως η έκπληξη για μένα ήταν όταν διαπίστωσα ότι οι Γάλλοι, για παράδειγμα, ψάχνουν την ελληνική μουσική και ακούν τραγούδια που δεν έχουμε φανταστεί ότι τα γνωρίζουν. Το ίδιο συνάντησα και στην Ιορδανία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι όταν τελείωσε μια παράστασή μου στο Αμάν συνεχίσαμε να τραγουδάμε ελληνικά τραγούδια με μια παρέα Ιορδανών στο δείπνο, μέχρι τις πρωινές ώρες. Γνώριζαν πάρα πολλά δικά μας τραγούδια – και παραδοσιακά! Αυτό συμβαίνει φυσικά γιατί και οι μεγάλοι μας συνθέτες έχουν ταξιδέψει την ελληνική μουσική σε ολόκληρο τον κόσμο, με διάφορους τρόπους. Εύχομαι να περάσει σύντομα το κακό όνειρο που ζούμε και να συναντηθούμε ξανά σε συναυλίες, σε παραστάσεις, που τόσο μας λείπουν, αλλά μέχρι τότε πρέπει να στηρίξουμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους μας.