Σπύρος Γραμμένος: «Μου λείπει η άμεση επικοινωνία και το άγγιγμα» - Free Sunday
Σπύρος Γραμμένος: «Μου λείπει η άμεση επικοινωνία και το άγγιγμα»

Σπύρος Γραμμένος: «Μου λείπει η άμεση επικοινωνία και το άγγιγμα»

Ο Σπύρος Γραμμένος ετοιμάζει το νέο του άλμπουμ, με τίτλο «Δισκό σας», αλλά και τη συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Οι ιστορίες του Χόρχε», και έχει να σας κάνει μια πρόταση: να γίνετε συμπαραγωγοί όλης της εργασίας του μέσα από την πλατφόρμα Give&Fund και να λάβετε πρωτότυπα δώρα για την υποστήριξη.

Μιλήστε μας για το νέο σας άλμπουμ με τίτλο «Δισκό σας».

Ο καινούργιος δίσκος είναι μια δουλειά που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Γράψαμε και σβήσαμε πολλά τραγούδια μέχρι να καταλήξουμε στην τελική του μορφή. Το αστείο είναι πως πέρα από τον δίσκο, που βρήκε πολλές δυσκολίες μπροστά του, βρήκαμε κι εμείς άλλες τόσες, αλλά με χιούμορ και πείσμα τις ξεπεράσαμε, μέχρι που ήρθε το πρώτο lockdown και μας κατέστρεψε, μαζί με τα όνειρά μας. Τότε πήραμε την απόφαση να μπούμε στη διαδικασία να ζητήσουμε από τους φίλους και ακροατές μας να γίνουν συμπαραγωγοί.

Γιατί να γίνει κάποιος συμπαραγωγός στον δίσκο σας και πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Το να ξέρεις πως συμμετέχεις σε κάτι από τη δημιουργία του είναι πολύ όμορφο πράγμα. Το να ξέρεις πως βοήθησες κι εσύ για να φτάσει στα αφτιά σου αυτό που ακούς είναι ικανοποίηση. Από την άλλη, να γίνεις συμπαραγωγός γιατί θα δώσεις δύναμη, κουράγιο και χαρά σ’ εμάς.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Μπαίνεις στην πλατφόρμα του www.giveandfund.gr, κλικάρεις στο πρότζεκτ μας, διαλέγεις το ποσό που μπορείς και θες να διαθέσεις και το όνομά σου είναι ήδη σε αυτούς που βοήθησαν για να γίνει αυτός ο δίσκος.

Σπύρος Γραμμένος s min

 

Τα νέα σας τραγούδια είναι στο γνωστό δικό σας ύφος με σάτιρα και περιγραφές;

Είναι τραγούδια που έχω γράψει εγώ, οπότε, ό,τι και να έχει αλλάξει, η αφετηρία τους είναι ίδια. Έχω την εντύπωση πως μπορεί να έχουν κάποια πιο σκοτεινά και πιο εσωτερικά στοιχεία. Ηχητικά, έχουν την υπογραφή του Κώστα Μιχαλού στην παραγωγή, εκτός από ένα κομμάτι, που έχει φτιάξει ο Cayetano.

Όποιος έρθει σε live σας δεν το ξεχνάει ποτέ. Μιλάτε με τον κόσμο, σας πειράζει κι εκείνος, απαγγέλλετε, τραγουδάτε φυσικά. Να υποθέσω ότι είναι αυτό που σας λείπει περισσότερο τις μέρες της καραντίνας;

Μου λείπει γενικά η άμεση επικοινωνία και το άγγιγμα. Είναι πολύ περίεργο όλο αυτό που συμβαίνει. Λειτουργούμε σαν ο διπλανός μας να είναι μολυσμένος. Μου λείπει πολύ να δω τον κόσμο μαζί, αγκαλιασμένο, και μου έχει λείψει πραγματικά να δω χαρούμενο κόσμο. Όλα αυτά συνέβαιναν στις παραστάσεις μας, αλλά και στην καθημερινότητά μας.

Μιλήστε μας και για τα διηγήματα που έχετε έτοιμα. Πώς προέκυψαν;

Οι «Ιστορίες του Χόρχε» είναι μια συλλογή διηγημάτων που όσο ξαφνικά ξεκίνησε να δημιουργείται, κάπως έτσι έκλεισε κι ο κύκλος τους. Είναι καθημερινές ιστορίες μέσα από την κριτική ματιά ενός παιδιού που έχει μεγαλώσει σε κάποιο χωριό της Ελλάδας. Ο Χόρχε βλέπει πίσω από δέντρα, από ξυλόσομπες, τραπέζια καφενείου, καμπαναριά και πλατείες όσα συμβαίνουν και τα σχολιάζει, άλλες φορές από απόσταση και άλλες από μέσα.

Τι απέγινε το «Barber Show» στο YouTube;

Τελείωσε την πρώτη του περίοδο. Δεν νομίζω πως δεν θα ξανακουρέψω σε κάποια εκπομπή, ούτε πως δεν θα κάνω συνεντεύξεις. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ απλά έφτασε σε ένα σημείο όπου νιώσαμε ότι έπρεπε να σταματήσει.

Όταν τελειώσει όλο αυτό το κακό, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θέλετε να κάνετε;

Δεν έχω ιδέα. Θέλω να τελειώσει, να δω τους φίλους μου, να φιληθούμε, να κάνουμε ταξίδια, να κάτσουμε σε καφενεία, να πάμε σε συναυλίες, στη θάλασσα, να μπούμε σε καράβια και να το διασκεδάσουμε. Το πρώτο που θα κάνω θα είναι το πρώτο που θα προλάβω απ’ όλα αυτά.