Operatical: Το classical crossover ντουέτο - Free Sunday
Operatical: Το classical crossover ντουέτο

Operatical: Το classical crossover ντουέτο

Σε ρυθμούς tango οι Operatical επέλεξαν να ενώσουν το οπερατικό τραγούδι με τον σύγχρονο ήχο. H φιλοσοφία τους είναι να δημιουργήσουν ένα μουσικό ταξίδι με πρωτότυπες συνθέσεις και να προσεγγίσουν ερμηνευτικά με έναν ιδιαίτερο και σύγχρονο μουσικοθεατρικό τρόπο διαφορετικές μουσικές κουλτούρες και είδη μουσικής. Τους Operatical απαρτίζουν η σοπράνο Ναδίνα Τζιάτζιου, με διεθνείς διακρίσεις και συμμετοχές σε παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αλλά και μιούζικαλ, και ο τενόρος Θάνος Ζήσης, με πληθώρα συμμετοχών σε παραστάσεις οπερατικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο τους τραγούδι «Pasión» και μας μιλάνε γι’ αυτό ανάμεσα σε άλλα.

Πώς σκεφτήκατε το όνομα Operatical;

Είμαστε και οι δύο τραγουδιστές της όπερας και αυτό σίγουρα χαρακτηρίζει το μουσικό μας σχήμα. Το συγκεκριμένο όνομα, λοιπόν, δίνει το στίγμα της μουσικής μας ταυτότητας και παράλληλα μας δημιουργεί μια όμορφη διάθεση.

Ποια είναι, λοιπόν, η μουσική πρόταση των Operatical; Τραγουδάτε αποσπάσματα από όπερες ή κάτι άλλο;

Η φιλοσοφία των Operatical είναι να συνδυάσουν το οπερατικό ύφος τραγουδιού με τον μοντέρνο ήχο. Δημιουργούμε πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις με επιρροές από διάφορα είδη μουσικής, ενώ οι στίχοι των κομματιών γράφονται σε διάφορες γλώσσες, ανάλογα με το ύφος του κάθε τραγουδιού.

Τι ώθησε δύο λυρικούς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ένα τέτοιο μουσικό σχήμα;

Στόχος μας είναι να φέρουμε το οπερατικό ύφος τραγουδιού πιο κοντά στο ευρύ κοινό. Επίσης, μας αρέσει να αναζητούμε καινούργιους τρόπους μουσικής δημιουργίας και έκφρασης. Το project των Operatical μας δίνει τη δυνατότητα να βιώσουμε την απόλυτη καλλιτεχνική μας ελευθερία, χωρίς συμβάσεις και περιορισμούς.

Τι έχετε κυκλοφορήσει έως τώρα;

Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα singles, με τελείως διαφορετικό μουσικό χαρακτήρα το καθένα και με στίχους σε διαφορετικές γλώσσες. Το τελευταίο και πιο δυναμικό μας κομμάτι είναι το «Pasión», που στα ισπανικά σημαίνει «πάθος». Είναι μια μουσική σύνθεση βαθιά επηρεασμένη από την tango μουσική και με στίχους στην ισπανική γλώσσα. Το βιντεοκλίπ του κομματιού υπάρχει στην επίσημη σελίδα μας στο YouTube, μαζί με τις υπόλοιπες κυκλοφορίες μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Υπάρχουν πολλά νέα κομμάτια που βρίσκονται στο στάδιο της μουσικής παραγωγής. Το επόμενό μας κομμάτι αναμένεται να κυκλοφορήσει την άνοιξη και θα έχει μια πιο καλοκαιρινή διάθεση και αισθητική, όπως και το βιντεοκλίπ που θα το συνοδεύει. Φυσικά θα υπάρξουν και αρκετές ζωντανές εμφανίσεις μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ποια είναι η άποψή σας για τη μουσική στην εποχή μας; Υπάρχει χώρος και προοπτική για κάτι καινούργιο;

Πάντοτε υπάρχει χώρος για κάτι καινούργιο, αρκεί να το οραματιστούμε και να το πιστέψουμε. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε είναι μια ευκαιρία για τον καλλιτεχνικό κόσμο να αναζητήσει νέους τρόπους έκφρασης και να απαλλαγεί από στεγανά και συμβάσεις του παρελθόντος.