Μάριος Λαζ Ιωαννίδης: «Το τέλειο δεν είναι κάτι που υφίσταται στην τέχνη» - Free Sunday
Μάριος Λαζ Ιωαννίδης: «Το τέλειο δεν είναι κάτι που υφίσταται στην τέχνη»

Μάριος Λαζ Ιωαννίδης: «Το τέλειο δεν είναι κάτι που υφίσταται στην τέχνη»

Ο Μάριος Λαζ Ιωαννίδης είναι παραγωγός, τραγουδοποιός, multi-instrumentalist και μηχανικός ήχου. Ο χαρακτηριστικός υβριδικός ήχος του αποτελείται από οργανικά και συνθετικά στοιχεία. Το «Έγχρωμο» είναι το νέο του τραγούδι, που μας ταξιδεύει σε επαφή με τα όνειρα που κάναμε στο παιδικό μας δωμάτιο.

Έχετε σπουδάσει στο περίφημο Berklee της Βοστώνης. Μιλήστε μας για την εμπειρία σας σε ένα από τα πιο φημισμένα κολέγια μουσικής στον κόσμο.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία, με πολύ διάβασμα και μουσική. Ονειρευόμουν από μικρός να σπουδάσω εκεί και μέσω της υποτροφίας που μου δόθηκε από το Berklee College Of Music το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα. Γνώρισα ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, που πραγματικά αγαπούν αυτό που κάνουν. Έμαθα περισσότερα για το work ethic και με έφερε πιο κοντά στην προσωπική μου φωνή. Είχα καθηγητές με μεγάλη εμπειρία και ανθρωπιά. Έχοντας συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο Sting, ο Michael Jackson και ο Prince, είχαν «παιδικό» ενθουσιασμό γι’ αυτό που έκαναν και ήταν δίπλα στον κάθε φοιτητή με πραγματικό ενδιαφέρον. Νιώθω ότι πήρα πληροφορία σε ποσότητα και ποιότητα, την οποία θα επεξεργάζομαι για το υπόλοιπο της ζωής μου.

Ετοιμάζετε το νέο σας ολοκληρωμένο άλμπουμ, από το οποίο έχετε ήδη κυκλοφορήσει κάποια τραγούδια. Τι θέλετε να πείτε με αυτή την κυκλοφορία;

Ένιωσα έντονη ανάγκη να επικοινωνήσω τις εμπειρίες μου και τον τρόπο που σκέφτομαι τους ήχους, τις εικόνες και τα σχήματα. Έχω μαζέψει πάρα πολλά τραγούδια που περιμένουν στο συρτάρι μου και επέλεξα να κάνω αυτό το βήμα.

Τι είναι η μουσική για σας;

Η μουσική για μένα είναι ένα παιχνίδι, ένα πολυδιάστατο σύμπαν, είναι χρώματα, είναι έκφραση και συντροφιά.

Εκτός από συνθέτης και τραγουδιστής, ασχολείστε και με την εικόνα στα βιντεοκλίπ σας, αλλά και με τη μουσική παραγωγή, δουλεύοντας και με άλλους καλλιτέχνες. Λειτουργείτε αλλιώς στα δικά σας τραγούδια και αλλιώς στις συνεργασίες σας;

Θα έλεγα πως ό,τι κάνω το αντιμετωπίζω με μεράκι και μεγάλο προσωπικό ενδιαφέρον, όποιος και να είναι ο ρόλος μου. Απλώς στα δικά μου τραγούδια η αλήθεια είναι ότι είμαι ο πιο απαιτητικός «πελάτης» μου.

Τον τελευταίο χρόνο τι άλλαξε στη δουλειά σας λόγω της πανδημίας;

Σε πιο γενικό επίπεδο, η πανδημία επηρέασε προφανώς το κομμάτι των ζωντανών εμφανίσεων και όλη τη μουσική βιομηχανία και βρεθήκαμε ξαφνικά σε πολύ διαφορετική κατάσταση, αλλά παράλληλα οδήγησε σε προβληματισμό, συγκέντρωση και εσωτερική αναζήτηση.

Τα τελευταία δύο χρόνια, σε ό,τι αφορά το κομμάτι «μουσική», αποφάσισα να ασχοληθώ με τη δική μου μουσική. Επέλεξα να βιοποριστώ από το real estate και με αυτόν τον τρόπο να χρηματοδοτήσω τη μουσική μου. Η πανδημία θα έλεγα πως ενίσχυσε ακόμα περισσότερο αυτό το πλάνο.

Αν μπορούσατε να γράψετε το τέλειο τραγούδι, σαν ποιο θα θέλατε να είναι; Κάποιο που σας αρέσει ιδιαίτερα;

Να πω την αλήθεια, το τέλειο δεν είναι κάτι που υφίσταται στην τέχνη, ούτε και με απασχολεί. Είμαι τελειομανής στη δουλειά μου, αλλά όχι με την έννοια αυτή, της καλλιτεχνικής σύγκρισης. Θα ήθελα να αναπτύξω τη δική μου ηχητική προσωπικότητα και μου αρκεί κάτι που συντονίζεται με αυτά που θέλω να εκφράσω και το έχω δουλέψει όσο κρίνω ότι του χρειάζεται.