Χριστιάνα Γαλιάτσου: «Ακόμα και σήμερα υπάρχουν “διαμάντια”» - Free Sunday
Χριστιάνα Γαλιάτσου: «Ακόμα και σήμερα υπάρχουν “διαμάντια”»

Χριστιάνα Γαλιάτσου: «Ακόμα και σήμερα υπάρχουν “διαμάντια”»

Η Χριστιάνα Γαλιάτσου αποφάσισε να αναμετρηθεί ερμηνευτικά με ένα κλασικό τραγούδι, σίγουρα ένα από τα κορυφαία των τεσσάρων τελευταίων δεκαετιών, το «Πρωινό Τσιγάρο», σε στίχους του αλησμόνητου Άλκη Αλκαίου και μουσική του Νότη Μαυρουδή. Η ερμηνεία της, βαθιά εκφραστική, λιτή και απέριττη, με τη συνοδεία στην κιθάρα του σημαντικού σολίστα Γεώργιου Χατζόπουλου, συγκινεί και αγγίζει τον πυρήνα της απώλειας, που πραγματεύεται ο κορυφαίος στιχουργός, για την τόσο πρόωρη απώλεια του Μάνου Λοΐζου.

Έχετε συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες, ανάμεσά τους τον Γιώργο Μαργαρίτη, τον Μανώλη Μητσιά, τον Κώστα Μακεδόνα, τον Γιάννη Πάριο, τη Γλυκερία και τον Δημήτρη Μπάση. Πέρα από τη χαρά της συνεργασίας με τέτοια ονόματα, τι άλλο σας άφησε η δουλειά μαζί τους;

Η συνεργασία μου με αυτούς τους μεγάλους καλλιτέχνες, αλλά και με αρκετούς άλλους, μόνο θετικά είχε να μου δώσει. Συνηθίζω να λέω ότι όσα μου δίδαξαν όλοι τους και ο καθένας ξεχωριστά ήταν πραγματική ευλογία. Ήταν εμπειρίες που ακόμα και σήμερα θυμάμαι και αξιοποιώ, είτε ως καλλιτέχνης είτε ως άνθρωπος. Φρόντισα να έχω τα μάτια και τα αφτιά μου ανοιχτά και να ρουφήξω σαν σφουγγάρι κάθε λέξη τους, κάθε συμβουλή, κάθε στιγμή δίπλα τους.

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε μια επανεκτέλεση στο «Πρωινό Τσιγάρο» του Νότη Μαυρουδή και του Άλκη Αλκαίου. Γιατί το επιλέξατε; Τι σημαίνει το τραγούδι για σας; Έχετε βιώσει μεγάλη απώλεια;

Το «Πρωινό Τσιγάρο» είναι ένα τραγούδι που αγάπησα από την πρώτη στιγμή που το άκουσα, καθώς η μουσική και ο στίχος του με ταξίδεψαν μακριά. Ερμηνεύοντάς το σε πρόβες με τον σολίστα και συνεργάτη Γιώργο Χατζόπουλο, αισθάνθηκα μια βαθιά συγκίνηση και αυτός ήταν ο απλός και ανθρώπινος λόγος που θέλησα να το ηχογραφήσω. Όπως όλοι, έτσι κι εγώ έχω βιώσει απώλειες κάθε είδους, αλλά φρόντισα να τις κάνω τραγούδι, να τις κάνω συναίσθημα και αφορμή καλλιτεχνικής έκφρασης. Η απώλεια μπορεί να πονάει, αλλά πάντοτε αποτελεί ένα πολύ γόνιμο πεδίο έμπνευσης, όπως κι αν το εισπράττει ο κάθε ακροατής.

Ο Νότης Μαυρουδής εκφράστηκε πολύ θετικά για την ερμηνεία σας. Όταν το ηχογραφούσατε, φοβηθήκατε μήπως δεν του αρέσει;

Θαυμάζοντας τη μεγάλη καλλιτεχνική αξία του Νότη Μαυρούδη, δεν γινόταν να μην έχω άγχος. Πάντα για τους νέους τραγουδιστές υπάρχει η αγωνία να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών μεγάλων καλλιτεχνών που δίνουν την έγκρισή τους για επανεκτέλεση των κομματιών τους. Φαντάζει τετριμμένο και κλισέ, αλλά ο τρόπος με τον οποίο εκφράστηκε για μένα και τη νέα εκδοχή του «Πρωινού Τσιγάρου» μού προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και δάκρυα χαράς. Κρατώ τα εύσημά του ως έναν πολύτιμο σταθμό στη μέχρι τώρα πορεία μου.

Η μητέρα σας υπήρξε επαγγελματίας τραγουδίστρια. Σας ώθησε να γίνετε κι εσείς ή το αποφασίσατε ερήμην της;

Αναμφισβήτητα η μητέρα μου ήταν μεγάλη επιρροή για μένα, καθώς η μουσική ήταν πάντα παρούσα στο σπίτι. Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, στις χαρές, στις λύπες, στις δυσκολίες και στις γιορτές. Νομίζω ότι, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, μας ώθησε στο τραγούδισμα και στη μουσική, καθώς ενθάρρυνε τη συμμετοχή μας σε ωδεία και χορωδίες. Βέβαια, θεωρώ ότι γεννιέσαι και με το «μικρόβιο», αν αναλογιστεί κανείς ότι η αδερφή μου, για παράδειγμα, παρά τις παροτρύνσεις της μητέρας μας, δεν ακολούθησε αυτόν τον δρόμο.

Αν μπορούσατε να ηχογραφήσετε μαζί ένα τραγούδι, ποιο θα ήταν αυτό;

Είναι τόσα πολλά τα τραγούδια που αγαπήσαμε μαζί και τα έχουμε σιγοτραγουδήσει ιδιωτικά, αλλά και τόσα ακόμα που θα ήθελα να ερμηνεύσω μαζί της σε κάποια μουσική σκηνή. Χαίρομαι πολύ όταν τραγουδάμε παρέα. Γεμίζει η ψυχή μου. Ένα τραγούδι που συνηθίζουμε να λέμε παρέα, όταν βρισκόμαστε μαζί μπροστά σε κοινό, είναι το «Όταν σημάνει η ώρα» του Άκη Πάνου.

Τι ετοιμάζετε για τα επόμενα βήματά σας;

Στα άμεσα σχέδιά μου είναι η ολοκλήρωση της προσωπικής δισκογραφικής δουλειάς μου, για την οποία είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ακολουθούν επίσης συναυλίες με σημαντικούς καλλιτέχνες αλλά και προσωπικές εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Νιώθετε άτυχη που ζείτε σε μια εποχή χωρίς τους μεγάλους δημιουργούς του παρελθόντος που έγραψαν τα κλασικά τραγούδια; Είναι εύκολο να βρείτε τραγούδια που να έχουν την ποιότητα του «Πρωινού Τσιγάρου»;

Δεν νιώθω άτυχη, γιατί η διαχρονικότητα αυτών των τραγουδιών σού δίνει τη δυνατότητα να τα τραγουδάς και να επικοινωνείς με τον κόσμο ακόμα και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια. Αντιθέτως, αισθάνομαι τυχερή που μπορώ να ερμηνεύω αυτά τα αριστουργήματα με την έγκριση των ίδιων των δημιουργών, όπως έγινε και με τον κ. Μαυρουδή. Ωστόσο, επειδή λατρεύω την εποχή που το «καλό λαϊκό τραγούδι» μεσουρανούσε, θα ήθελα πολύ να μπορούσα να μπω στη «μηχανή του χρόνου» και να ταξιδέψω σ’ εκείνα τα χρόνια. Όμως, επειδή γίνεται συχνά λόγος για την ποιότητα των σύγχρονων τραγουδιών, θα σας πω ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν «διαμάντια» που εκτιμώ ότι θα μείνουν ανεξίτηλα στη συνείδηση και την καρδιά των ακροατών. Φυσικά, θα δώσει τις απαντήσεις του ο χρόνος και σε αυτό.