Δώρος Δημοσθένους: «Όταν τραγουδάς με την καρδιά σου, δεν μπορεί παρά να είσαι ερωτικός» - Free Sunday
Δώρος Δημοσθένους: «Όταν τραγουδάς με την καρδιά σου, δεν μπορεί παρά να είσαι ερωτικός»

Δώρος Δημοσθένους: «Όταν τραγουδάς με την καρδιά σου, δεν μπορεί παρά να είσαι ερωτικός»

Εδώ «Λιλιπούπολη»: Η θρυλική ραδιοφωνική σειρά, που συνδέθηκε με την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Προγράμμα της ΕΡΤ (1976-1980) και μεγάλωσε έως σήμερα γενιές και γενιές, ξαναζωντανεύει στο Ηρώδειο και μας παρασύρει στον κόσμο των αγαπημένων τραγουδιών, σε στίχους της Μαριανίνας Κριεζή, σκηνοθεσία Ρεγγίνας Καπετανάκη και μουσική Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος και Νίκου Χριστοδούλου. Τραγουδούν η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Δώρος Δημοσθένους, η Λένια Ζαφειροπούλου και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Τους συνοδεύουν η παιδική-νεανική χορωδία Rosarte και ορχήστρα από 16 μέλη του μουσικού συνόλου Ventus Εnsemble.

Ο Δώρος Δημοσθένους μάς λέει περισσότερα για το εγχείρημα, ενώ μιλάει και για τη δική του συναυλία στον Κολωνό, στις 5 Ιουλίου.

ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΑΣΚΑΡΗ

 

Συμμετέχετε στις συναυλίες της «Λιλιπούπολης» στο Ηρώδειο. Τι σημαίνει για εσάς αυτό το έργο; Έχετε αναμνήσεις ως ακροατής της «Λιλιπούπολης»;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κύπρο και μικρός δεν είχα την ευκαιρία να ακούσω τα τραγούδια της «Λιλιπούπολης από το ραδιόφωνο, μέχρι το τέλος της εφηβείας που αγόρασα τον δίσκο.

 

Γιατί σήμερα δεν υπάρχει μια αντίστοιχη εκπομπή για παιδιά αλλά και για μεγάλους, με αυτή την ποιότητα και την παιδική αθωότητα;

Μάλλον για τον ίδιο λόγο που γενικά δεν βγαίνουν τραγούδια με την ίδια ευαισθησία και αισθητική. Τότε το κλίμα ήταν γενικά διαφορετικό, υπήρχε μια ποιότητα στα μουσικά ακούσματα, πιο λίγα, πιο ποιοτικά. Η μουσική ήταν κυρίως αισθητική και όχι εμπορευματοποίηση. Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο και δεν υπάρχει μια αντίστοιχη «Λιλιπούπολη» σήμερα.

 

Ποια είναι τα αγαπημένα σας τραγούδια από τη «Λιλιπούπολη»;

Δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποια τραγούδια από τη «Λιλιπούπολη». Τα πιο αγαπημένα μου, που ταιριάζουν στη δική μου ιδιοσυγκρασία, είναι το «Μια βραδιά στο Πόρτο Λίλη» και το «Ρόζα Ροζαλία».

 

Παράλληλα, θα δώσετε και μια δική σας συναυλία στον Κολωνό, στις 5 Ιουλίου. Τι θα περιλαμβάνει;

Τραγούδια για τον έρωτα, ελληνικά και ξένα, από αγαπημένους συνθέτες και στιχουργούς. Μια ακουστική παράσταση με συνεργάτες μου επί σκηνής τρεις εξαίρετους μουσικούς, τον Νεοκλή Νεοφυτίδη στο πιάνο, τον Βασίλη Δρογκάρη στο ακορντεόν και τον Βασίλη Ραψανιώτη στο βιολί.

 

Πώς βιώσατε την καραντίνα τον τελευταίο χρόνο; Με τι συναισθήματα επιστρέφετε στη δράση και στις εμφανίσεις;

Στην πρώτη καραντίνα, πέρσι, πέρασα πολύ ωραία. Όπως οι περισσότεροι φαντάζομαι, περάσαμε χρόνο με την οικογένειά μας, μαγειρέψαμε και φάγαμε ωραία, έμαθα στον γιο μου τα βασικά της κιθάρας, είδα πολλές ταινίες και γενικά ξεκουράστηκα. Η δεύτερη καραντίνα ήταν πιο δύσκολη γιατί κράτησε πολύ και, επιπλέον, ήταν και δύσκολη οικονομικά.

Σας έχουν χαρακτηρίσει «ερωτικό ερμηνευτή» και για το ρεπερτόριο αλλά και για τον τρόπο που τραγουδάτε. Υπάρχει αυτή η διάσταση;

Τα τραγούδια που επιλέγω βγάζουν πάντα συναίσθημα, όπως το νιώθω και το αντιλαμβάνομαι. Όταν τραγουδάς με την καρδιά σου, δεν μπορεί παρά να είσαι ερωτικός.

Αν η «Λιλιπούπολη» εκφράζει έναν ιδανικό κόσμο, εσείς πώς θα περιγράφατε τον δικό σας;

Ένα σπίτι στη θάλασσα με ένα μικρό στούντιο, μια καλή παρέα, ένα ωραίο φαγητό.

INFO

«Εδώ Λιλιπούπολη: Τα τραγούδια»

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Δώρος Δημοσθένους

«Love – Ο έρωτας ταξιδεύει»

Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021, 21:00