Γιάννης Μαθές: «Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος» - Free Sunday
Γιάννης Μαθές: «Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος»

Γιάννης Μαθές: «Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος»

Τα «Κοχύλια του χειμώνα» είναι ένα τραγούδι για το «περίεργο» καλοκαίρι που ζήσαμε. Τις χαμένες προσδοκίες μας για ξενοιασιά και απόλαυση των πιο απλών πραγμάτων που φέρνει μαζί του το καλοκαίρι. Είναι το νέο τραγούδι του Γιάννη Μαθέ, σε δική του μουσική, και στίχους του συνεργάτη του Μάνου Σαγκρή. Τα «Κοχύλια του χειμώνα» προλογίζουν το επερχόμενο δεύτερο άλμπουμ που ετοιμάζουν οι δύο δημιουργοί, για το τέλος της χρονιάς.

Στο νέο σας τραγούδι «Τα κοχύλια του χειμώνα» περιγράφετε ένα καλοκαίρι ακυρωμένο, χωρίς την ξενοιασιά άλλων χρόνων. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον;

Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος. Θέλω να πιστεύω ότι, ακόμα και μετά από μια ακραία δύσκολη κατάσταση, παραμένουν τα όμορφα και συνεχίζουμε. Αυτό ακριβώς μού μεταφέρει και ο στίχος του τραγουδιού. «Παραμένουνε στο χώμα τα κοχύλια του χειμώνα».

Τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε και αντιμετωπίζετε είναι μόνο επαγγελματικά ή έχουν επίπτωση και στην ψυχολογία σας;

Είμαι μέρος ενός κοινωνικού συνόλου, οπότε δεν γίνεται να μη με επηρεάζει καθετί που προσδιορίζει τόσο ουσιαστικά τη λειτουργία του. Είτε θετικό είτε αρνητικό.

Φέτος συμμετέχετε στη θεατρική παράσταση «Μήδεια» του Μποστ, που θα παρουσιαστεί σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Πόσο διαφορετική είναι η εμπειρία από τη συμμετοχή σας σε έναν πολυπληθή θίασο από την εμπειρία μιας προσωπικής συναυλίας;

Συμμετέχω στη «Μήδεια» ως μουσικός, οπότε η αίσθηση της συναυλίας υπάρχει κατά κάποιον τρόπο σε στιγμές της παράστασης. Η «Μήδεια» εξάλλου είναι και ένα σατιρικό «μιούζικαλ». Μια σημαντική διαφορά από μια προσωπική συναυλία είναι η σύμπραξη των «πρωταγωνιστών». Το ομαδικό παιχνίδι. 

Έχετε συνεργαστεί με κορυφαίους της μουσικής (Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Κατσαρός, Στέφανος Κορκολής, Βίκυ Μοσχολιού, Μαρινέλλα, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Πάριος). Ποια είναι τα σημαντικότερα οφέλη που αποκομίσατε;

Έγινα πολλές φορές συμμέτοχος στο θαύμα της ένωσης του κόσμου με το τραγούδι. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο δώρο για μένα. 

Πέρσι με το τραγούδι «Στέλλα» σχολιάσατε τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης και γυναικοκτονίας, που δυστυχώς παραμένουν επίκαιρα και σήμερα. Από πού ξεκινούν αυτές οι συμπεριφορές των ανδρών και πώς θα αλλάξουν;

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την αρχή αυτών των συμπεριφορών και πώς αυτές θα αλλάξουν. Ο τρόπος πάντως που διαχειρίζεται ο άνθρωπος γενικότερα τη δύναμή του πάνω στον πλανήτη πιστεύω ότι είναι θέμα παιδείας και συνείδησης –ή μη– της θέσης του σε αυτόν.

Συνεργάζεστε μόνιμα τα τελευταία χρόνια με τον στιχουργό Μάνο Σαγκρή και μαζί ετοιμάζετε και το επόμενο άλμπουμ σας. Πείτε μας γι’ αυτό.

Αισθάνομαι πολύ τυχερός που έχω συναντήσει καταρχήν αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο και τόσο ταλαντούχο δημιουργό. Είχαμε αρκετό χρόνο μέσα στην καραντίνα και γράψαμε πολλά από τα τραγούδια του δεύτερου άλμπουμ μας. Σκεφτόμαστε, αν όλα πάνε καλά, τον χειμώνα να προχωρήσουμε στην κυκλοφορία του. Θα υπάρχουν και κάποιες συμμετοχές που περιμένουμε με πολλή χαρά.