Γιώργος Μαργαρίτης: «Οι ροκ τύποι είναι λαϊκοί και οι λαϊκοί ροκ» - Free Sunday
Γιώργος Μαργαρίτης: «Οι ροκ τύποι είναι λαϊκοί και οι λαϊκοί ροκ»

Γιώργος Μαργαρίτης: «Οι ροκ τύποι είναι λαϊκοί και οι λαϊκοί ροκ»

Ο Γιώργος Μαργαρίτης «της παρέας και του καλού τραγουδιού» μάς προσκαλεί στη μουσική σκηνή «Σφίγγα», με ένα πρόγραμμα που σμίγει το χθες με το σήμερα του καλού λαϊκού τραγουδιού μας.

Ο Μαργαρίτης έρχεται στη «Σφίγγα» μαζί με τα «πολύτιμά» του και δυνατές εκπλήξεις με εκλεκτούς καλεσμένους. Στην πρεμιέρα, στις 11/12, μαζί του στη σκηνή ο Φοίβος Δεληβοριάς.

 

Τι θα ακούσουμε στη «Σφίγγα»;

Στη μουσική σκηνή «Σφίγγα», και για περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων, θα γιορτάσουμε μαζί το καλό λαϊκό τραγούδι. Εκεί θα ακούσουμε «τα καλύτερα». Ένα τραγούδι να πάρω από κάθε μου δίσκο, θα είναι ένα πρόγραμμα γεμάτο επιτυχίες του τότε, αλλά και του σήμερα.

Στη «Σφίγγα», μαζί με τα «πολύτιμά» μου, θα κάνω και δύο μικρά αφιερώματα που σας τα κρατάω για έκπληξη. Όπως κρατάω για έκπληξη και τις συλλεκτικές μουσικές συνευρέσεις με τους δυνατούς καλεσμένους μου, που θα ανακοινώνονται εν καιρώ. Ποδαρικό στην πρεμιέρα, στις 11/12, θα μας κάνει ο φίλος μου Φοίβος Δεληβοριάς.

Μιλήστε μας για το νέο σας άλμπουμ.

«Εδώ τα καλά τραγούδια» θα λέγεται η νέα μου δισκογραφική δουλειά, που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Σε αυτό το άλμπουμ, που γεννήθηκε εν μέσω πανδημίας, τις μουσικές έχω γράψει εγώ, τους στίχους ο Κώστας Μπαλαχούτης, τις ενορχηστρώσεις έκανε ο Φοίβος Δεληβοριάς και στα φωνητικά είναι η Νεφέλη Φασουλή.

Με τον Φοίβο τραγουδάμε μαζί ένα τραγούδι που λέγεται «Αίνιγμα η γυναίκα», το οποίο κυκλοφόρησε αυτή τη βδομάδα και που θα έχετε την ευκαιρία να το ακούσετε live απ’ τους δυο μας στις 11/12.

Στον δίσκο αυτό, επίσης, έχω πει και ένα τραγούδι με τη Ρένα Μόρφη, που φέρει τον τίτλο «Παιδί βασανισμένο». Φυσικά δεν μπορώ να παραλείψω ότι, στο τραγούδι με τίτλο «Σουτ», η εισαγωγή και το παίξιμο στο δίσκο είναι του πολύ πολύ μεγάλου Χρήστου Νικολόπουλου, που τον ευχαριστώ πολύ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, επίσης, βγήκε το video clip και το τραγούδι με τον Φοίβο σε όλες τις πλατφόρμες, ενώ με το νέο έτος θα κυκλοφορήσει ολόκληρο το άλμπουμ από τη MINOS.

Έχετε παλέψει πολύ στη ζωή σας. Σε χρόνια όχι εύκολα. Ωστόσο, όταν διαβάζω ή βλέπω συνεντεύξεις σας, διακρίνω μια ζεστή περιγραφή για εκείνες τις καταστάσεις. Υπάρχει κάτι που νοσταλγείτε από εκείνα τα δύσκολα χρόνια;

Δεν μπορώ να πω ότι τα νοσταλγώ. Πολλές φορές δεν θέλω καν να τα θυμάμαι. Ήτανε χρόνια μιζέριας. Αλλά και καθαρά. Δεν θα ήμουν αυτός που είμαι σήμερα αν δεν είχα περάσει μέσα από όλα αυτά. Τα θυμάμαι όλα και ξέρω τα χιλιόμετρα και τι πορεία έκανα.

Το «Δεν με νοιάζει» («Δρόμοι του πουθενά», για να είμαστε ακριβείς) σηματοδότησε στην ουσία την αναγέννηση της καριέρας σας. Μπορείτε να μας αποκαλύψετε την ιστορία πίσω από αυτό; Λίγοι ξέρουν πως είναι διασκευή τραγουδιού του Ρόρι Γκάλαχερ.

Το τραγούδι αυτό ήρθε στα χέρια μου γραμμένο σε μια κασέτα με μια κιθαρούλα. Από την αρχή, όταν το άκουσα, μου άρεσε πολύ. Στην πορεία, και παίρνοντας την τελική του μορφή στο στούντιο, είχα τις αμφιβολίες μου γιατί ήταν κάπως έξω απ’ τα νερά μου, αλλά με το που κυκλοφόρησε αγαπήθηκε τόσο πολύ απ’ τον κόσμο, που τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ακόμη οι γενιές εκείνες με ακολουθούνε και το ζητάνε.

Αργήσατε να γίνετε αυτό που λέμε φίρμα. Στα 36 σας, αν διαβάζω σωστά. Σκεφτήκατε μέχρι τότε να εγκαταλείψετε το επάγγελμα;

Στο ότι άργησα να γίνω «φίρμα» έφταιγα εγώ ο ίδιος. Είχα μια δεκαετία πρόβλημα με τον τζόγο, τα έχω πει πολλές φορές. Ποτέ όμως δεν πέρασε απ’ το μυαλό μου να τα εγκαταλείψω. Τι να εγκαταλείψω; Ο καημός μου εμένα μεγάλωνε συνέχεια, έπρεπε να βγει. Και τελικά ήρθε.

Είστε ο κατεξοχήν λαϊκός τραγουδιστής, ωστόσο στη λαϊκή συνείδηση έχετε περάσει ως ένας ροκ τύπος, αν μου επιτρέπεται. Τι είναι ροκ για εσάς;

Το ροκ δεν έχει πατρότητα στην πατρίδα μας. Έχω υπάρξει πολλές φορές γέφυρα για διάφορα είδη μουσικής, όμως ήμουν είμαι και θα είμαι λαϊκός. Οι ροκ τύποι εξάλλου είναι λαϊκοί και οι λαϊκοί ροκ, μην το ψάχνεις.

Info

Κάθε Σάββατο από τις 11 Δεκεμβρίου (για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων) και παραμονές Χριστουγέννων (24/12) και Πρωτοχρονιάς (31/12).

Μουσική σκηνή «Σφίγγα»: Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής.