Μπάμπης Τσέρτος: «Οι μόδες έρχονται και παρέρχονται» - Free Sunday
Μπάμπης Τσέρτος: «Οι μόδες έρχονται και παρέρχονται»

Μπάμπης Τσέρτος: «Οι μόδες έρχονται και παρέρχονται»

Το γνωστό μουσικό στέκι της οδού Πατησίων «Μουσικές Διαδρομές» φιλοξενεί έναν από τους κορυφαίους τραγουδιστές του καλού λαϊκού και ρεμπετικοσμυρναίικου τραγουδιού, τον Μπάμπη Τσέρτο, σ’ ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τις πιο ωραίες στιγμές της ελληνικής λαϊκής μουσικής, με τραγούδια ρεμπέτικα, σμυρναίικα, παραδοσιακά, αρχοντορεμπέτικα, έντεχνα και λαϊκά. Ο άνθρωπος που είναι συνώνυμος με το καλό λαϊκό τραγούδι στην εποχή της πανδημίας συμμετείχε με πάνω από 15 τραγούδια σε δίσκους φίλων και ολοκλήρωσε τέσσερις προσωπικούς δίσκους που θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2022.

 

 

 

Επιστροφή στα αγαπημένα στέκια μετά από την αναγκαστική αποχή λόγω της πανδημίας;

Η επιστροφή αυτή έχει γίνει από τον Οκτώβριο που μας πέρασε, ξεκινώντας με ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Όμως, η επέλαση του τέταρτου κύματος και η μετάλλαξη «Όμικρον» δυσκολεύουν τα πράγματα. Προέχουν, όμως, η υγεία και η ζωή των ανθρώπων. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε με τον χρόνο. Να σημειώσω πως επιστρέψαμε εκεί που είχαμε σταματήσει λόγω της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, στις «Μουσικές Διαδρομές», Πατησίων 208 και Καλλιφρονά. 

Εκτός από τον βασικό πυρήνα των τραγουδιών σας, τι διαφορετικό θα ακούσουμε φέτος στις «Μουσικές Διαδρομές»;

Η γκάμα των τραγουδιών που παίζουμε είναι ευρύτατη, από παραδοσιακά μέχρι νεότερα, με κορμό πάντα το ρεμπέτικο. Άρα η ανανέωσή μας είναι συνεχής και καθημερινή, ανάλογα και με τους ανθρώπους που έχουμε κάθε βράδυ. Το πρόγραμμά μας είναι ευέλικτο, προσαρμοζόμενο κάθε φορά στις δονήσεις και τις συναισθηματικές φορτίσεις ημών και των ανθρώπων που έρχονται να μας ακούσουν.

Στο πλάι σας έχετε την καταξιωμένη Νάντια Καραγιάννη και τον πιο νέο τραγουδιστή Νίκο Καραγιάννη. Πείτε μας για αυτήν τη συνεργασία;

Η Νάντια είναι αδερφή μου και ο Νίκος ο γιος της. Άρα είναι οικογενειακή υπόθεση. Με τη Νάντια τραγουδάμε από μικρά παιδιά. Είναι σπουδαία τραγουδίστρια, πιο έμπειρη από μένα, ξεκίνησε κάποια χρόνια πριν από μένα, με ρεπερτόριο ανεξάντλητο. Θυμάμαι ότι στα πρώτα καινούργια τραγούδια που είπα το 1992, του αείμνηστου Κώστα Καπλάνη, την έβαλα και μου τα τραγούδησε με πολλούς τρόπους για να πάρω ιδέες.

Ο Νίκος, εκτός από πολύ καλός τραγουδιστής, είναι και εξαιρετικός συνθέτης. Η συνεργασία μας είναι πολύ καλή και μας ενώνει και συντονίζει ως μουσικός επιμελητής ο γιος μου, ο Γιάννης. Στην ορχήστρα υπάρχει ο υπέροχος σολίστας του μπουζουκιού Κώστας Ζαριδάκης, φίλος, αδερφός και συνεργάτης χρόνια. Στην κιθάρα ο Νίκος Καινούργιος, από τους καλύτερους κιθαρίστες, παλιός συνεργάτης και φίλος. Τέλος, για πρώτη φορά συνεργάζομαι με τον νέο ταλαντούχο βιολιστή Νίκο Μήλα.

Ο κόσμος συνεχίζει να αγαπά τα κλασικά μουσικά στέκια της Αθήνας;

Οι μόδες έρχονται και παρέρχονται, τα κλασικά στέκια με την όμορφη μουσική, το ωραίο φαγητό και την καλλιτεχνική ατμόσφαιρα πάντα θα υπάρχουν και θα αγαπιούνται ως ανάγκη για την ψυχική και πνευματική υγεία μας.

Δισκογραφικά ξέρουμε πως είστε πάρα πολύ ενεργός.

Έτσι είναι, Βοήθησε η πανδημία μέσω της καραντίνας, ίσως και η ηλικία. Έχω συμμετάσχει με πάνω από 15 τραγούδια σε δίσκους φίλων. Έχω ολοκληρώσει ή σχεδόν ολοκληρώσει 4 προσωπικούς δίσκους που θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2022.

Ο πρώτος είναι για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με παλιά και νεότερα τραγούδια. Έχει γράψει στίχους σε 7 από αυτά ο Σπήλιος Ζαχαρόπουλος. Τη χορηγία για την έκδοση έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μέσω της «Πλεύσης Ελευθερίας». Ο δεύτερος είναι με τραγούδια του Νικήτα Βοστάνη, ο τρίτος είναι με τραγούδια που είχε ερμηνεύσει ο μεγάλος του ρεμπέτικου, Γιώργος Κάβουρας, και ο τέταρτος με τραγούδια του αγαπημένου μου Μιχάλη Σουγιούλ.

Θα καταφέρουμε να επανέλθουμε στη ζωή που γνωρίζαμε;

Προφανώς και θα καταφέρουμε, αρκεί να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να αποδεχόμαστε τις προτάσεις των επιστημόνων. Είμαστε τυχεροί που βγήκαν γρήγορα τα εμβόλια και κάποια φάρμακα που ακολουθούν. Ανατρέχοντας στην ιστορία των πανδημιών, θα καταλάβουμε τη διαφορά.

Η μουσική και γενικότερα οι τέχνες βοηθούν, και ειδικά σε αυτήν την περίοδο μπορούν να παίξουν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο;

Ο άνθρωπος, μέσω της τέχνης, ανακαλύπτει πτυχές του εσωτερικού του κόσμου, εκφράζει συναισθήματα και λυτρώνεται από πόνους και δυσκολίες, ειδικά με το τραγούδι. Λέει μία μαντινάδα: «Μοίρα με καταδίκασες μα δε σε υπολογίζω, εσύ μου στέλνεις βάσανα κι εγώ μ’ αυτά γλεντίζω». Άρα, σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι τέχνες είναι απαραίτητες για να ξεπεράσουμε όσο πιο ανώδυνα αυτήν την πρωτόγνωρη για εμάς κατάσταση.

Έπρεπε η Πολιτεία να ενισχύσει περισσότερο τον πολιτισμό;

Ως άνθρωπος που ασχολείται με τον πολιτισμό δεν θα μπορούσα να πω ότι η ενίσχυση ήταν εξαιρετική. Όμως, υπάρχει κάποια κοινωνική ομάδα που σε συνθήκες τέτοιων κρίσεων μπορεί να είναι ευχαριστημένη; Πιθανόν όχι, εκτός από λίγες, εξαιρετικές περιπτώσεις. Για μένα, η Πολιτεία πρέπει να ενισχύσει περισσότερο τον πολιτισμό μέσα στα σχολεία, με δασκάλους των τεχνών.

Τι εύχεστε για το 2022;

Το πρώτο είναι υγεία για όλους. Να ξεπεράσουμε την πανδημία με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Επίσης, να καταλάβουμε όλοι ότι ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης αλλά και των εθνικών θεμάτων στην τόσο ευαίσθητη γεωπολιτική περιοχή που ζούμε. Το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μεγαλύτερη ήττα του Ελληνισμού, μαζί με την Κύπρο, στα νεότερα χρόνια. Ενότητα, σύμπνοια, το κοινό καλό πάνω απ’ όλα, όχι διχασμούς.