Μιρέλα Πάχου: «Η αγάπη δεν είναι απλά ένα συναίσθημα» - Free Sunday
Μιρέλα Πάχου: «Η αγάπη δεν είναι απλά ένα συναίσθημα»

Μιρέλα Πάχου: «Η αγάπη δεν είναι απλά ένα συναίσθημα»

Η Μιρέλα Πάχου επιστρέφει στον «Σταυρό του Νότου», στις 25 Μαρτίου, για να μοιραστεί ιστορίες γύρω από τα αγαπημένα της τραγούδια και τις συνεργασίες που την καθόρισαν, αλλά και να παρουσιάσει το νέο της single, που έχει τίτλο «Για να γελάω», σε στίχους και μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου. Η Μιρέλα μάς μιλάει για την αγάπη και το μουσικό της DNA.

 

Τι θα ακούσουμε στον «Σταυρό του Νότου Club»;

Νιώθω τεράστια χαρά που επέστρεψα στο Club του «Σταυρού του Νότου». Είναι μια παράσταση που περιλαμβάνει του κόσμου τα τραγούδια. Και swing και νησιώτικα και rock και λαϊκά και τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που μοιράζομαι ιστορίες γύρω από κάποια αγαπημένα τραγούδια αλλά και τις συνεργασίες μου. Η κεντρική ιδέα στις βραδιές αυτές είναι ότι γινόμαστε μία μεγάλη παρέα, τραγουδάμε όλοι μαζί και υποδεχόμαστε στη σκηνή αγαπημένους καλλιτέχνες. Η παράσταση περιλαμβάνει ακόμα χορό επί σκηνής, με χορογραφίες της Βάσιας Γερασίμου. Και υπάρχει ακόμα με το opening act ενός εξαίρετου νέου τραγουδοποιού, του Νίκου Χριστόπουλου. Μαζί μας ο Δημήτρης Σινογιάννης στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Δημήτρης Μουτάφης στο μπάσο και ο Μιχάλης Γαλάνης στα τύμπανα.

Μιλήστε μας για το νέο σας single;

Το νέο μου τραγούδι κυκλοφόρησε πριν από έναν μήνα περίπου από το Ogdoo Music Group και έχει τίτλο «Για να γελάω», σε μουσική και στίχους του αγαπημένου μου φίλου, Γιάννη Χριστοδουλόπουλου. Είναι μια ολόφρεσκη συνεργασία που μου δίνει μεγάλη χαρά. Εκτιμώ πολύ τον Γιάννη, ο οποίος έχει δημιουργήσει το δικό του αποτύπωμα στον χώρο της μουσικής, μουσικός, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής. Το νέο μας τραγούδι το αγάπησα από τη στιγμή που το πρωτοάκουσα. Με κέρδισε με την τρυφερότητα, τη γλύκα και την αισιοδοξία του και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να ακουστεί και να αγαπηθεί από τον κόσμο.

Ένας από τους στίχους του τραγουδιού λέει «Αγάπησε / Όποιος τ’ αντέχει / Θα υπερέχει». Χαρίζει υπεροχή η αγάπη σε όσους αγαπάνε;

Ναι, το πιστεύω. Η αγάπη δεν είναι απλά ένα συναίσθημα, η δύναμή της είναι καταλυτική. Όσο πιο πολύ δίνεις και παίρνεις αγάπη, νιώθεις όλο και πιο ολοκληρωμένος, γίνεσαι όλο και περισσότερο δοτικός και γενναιόδωρος. Είναι η δύναμη της αγάπης –και όχι η αγάπη της δύναμης– που χαρίζει υπεροχή. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αντέχεις να αγαπάς, λέει ο Γιάννης. Και από το σημείο αυτό ξεκινά μια μεγάλη συζήτηση!

Μεγαλώσατε σε μουσική οικογένεια. Είστε κόρη του τραγουδιστή Αγαπητού Πάχου. Ποια συμβουλή του κρατάτε πάντα μέσα σας;

Πράγματι γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με πολλά μουσικά ερεθίσματα και με μουσικό DNA. Ο μπαμπάς μου είναι σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής, είναι το μουσικό μου πρότυπο. Με πήρε από το χέρι στην κυριολεξία και με βοήθησε να εξερευνήσω τον κόσμο της μουσικής. Πάντα με αγάπη και σεβασμό προς όλα τα μουσικά είδη, ανεξάρτητα από το ποιο αγαπάς περισσότερο. Το μεγαλύτερο μάθημα που έχω πάρει από εκείνον είναι να μη βλέπω ποτέ τη μουσική σαν «δουλειά». «Να ασχολείσαι με τη μουσική μόνο για όσο σου δίνει χαρά», μου λέει πάντα.

Εκτός από ερμηνεύτρια είστε και δημιουργός. Ερμηνεύετε με την ίδια χαρά και πάθος ξένους στίχους όσο τους δικούς σας;

Ερμηνεύω με χαρά και πάθος τις λέξεις που μιλούν στην καρδιά μου. Όποιος και να είναι ο δημιουργός τους. Υπάρχουν στίχοι που θα ήθελα πολύ να έχω γράψει εγώ, και άλλοι που με εκφράζουν τόσο, ώστε νομίζω πως γράφτηκαν για μένα. Υπάρχουν λέξεις και φράσεις που αποκτούν άλλη σημασία, ανάλογα με τη στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, νιώθω πως οι στίχοι γίνονται δικοί μου όταν τους τραγουδώ, τους οικειοποιούμαι εντελώς για όσο τουλάχιστον διαρκεί το τραγούδι.

Πώς διαχειρίστηκες τον κορονοϊό και την καραντίνα;

Πέρασα, όπως όλοι μας, από διαφορετικές φάσεις, περισσότερο ή λιγότερο δημιουργικές. Πάντα με εμπιστοσύνη στην επιστήμη και την τεχνολογία και πειθαρχώντας στις οδηγίες των επιδημιολόγων, λοιμωξιολόγων και άλλων επιστημόνων. Δεν χρειάζεται να σταθώ στα αυτονόητα, δηλαδή στο πόσο μου έλειψαν οι συγγενείς και οι φίλοι, οι συναυλίες, τα ταξίδια, οι αγκαλιές και γενικά η καθημερινότητα στην οποία είχα συνηθίσει. Κατά τα άλλα, δεν σταμάτησα να εργάζομαι. Άκουσα πολλή μουσική, έγραψα τραγούδια, είδα ταινίες και σειρές, έκανα γυμναστική και μαγείρεψα αρκετά. Σίγουρα ο Covid μάς άλλαξε, όλοι είμαστε διαφορετικοί, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα ήταν ότι οι σταθερές μας τελικά δεν είναι τόσο σταθερές. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, η κανονικότητα μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή και όλα μπορούν να έρθουν τα πάνω-κάτω.