Ζαχαρούλα Κληματσάκη: «Η τέχνη είναι μία και οι μορφές έκφρασής της πολλές» - Free Sunday
Ζαχαρούλα Κληματσάκη: «Η τέχνη είναι μία και οι μορφές έκφρασής της πολλές»

Ζαχαρούλα Κληματσάκη: «Η τέχνη είναι μία και οι μορφές έκφρασής της πολλές»

Πόσο συχνά μπορεί να συμβεί, μία σύγχρονη τραγουδίστρια να βρει τον εαυτό της μέσα στα βάθη της παραδοσιακής μας μουσικής; Να βρει μία δημιουργία σαν να είχε γραφτεί για την ίδια και να έχει την ευτυχία να την τραγουδήσει μέσα από τη σύγχρονη ενορχηστρωτική ματιά του Γιώργου Ντινάκου και μιας σπουδαίας ομάδας μουσικών, μεταξύ των οποίων και του Γιάννη Δίσκου σε πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού το κλαρίνο του δεσπόζει στο τραγούδι; Η Ζαχαρούλα Κληματσάκη «ανακαλύπτει» τη «Ζαχαρούλα», ένα παραδοσιακό τραγούδι που το συναντάμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία, μας την παρουσιάζει και μας προ(σ)καλεί να την τραγουδήσουμε και να την χορέψουμε!

 

 

Πώς μία σύγχρονη τραγουδίστρια αποφασίζει να ασχοληθεί με την παραδοσιακή μουσική;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Χανιά της Κρήτης. Άκουγα από μικρή πολλή παραδοσιακή μουσική. Οι δίσκοι του Ξυλούρη έπαιζαν συνεχώς στο πικάπ και ένα από τα πρώτα τραγούδια που έμαθα να τραγουδάω ήταν το ριζίτικο «Σε ψηλό βουνό». Στην εφηβεία μου έμαθα να χορεύω παραδοσιακούς χορούς. Για πολλά χρόνια συνεργάστηκα στο θέατρο με τον σκηνοθέτη-σκιοπαίκτη Ηλία Καρελλά, που μαζί του κλήθηκα να ερμηνεύσω γνωστές παιδικές ηρωίδες (Πεντάμορφη, Χιονάτη αλλά και Αρετούσα) με τη συνοδεία παραδοσιακών μελωδιών και οργάνων παρέα με την Αρετή Κετιμέ. Όλα αυτά με έκαναν να έρθω πολύ κοντά με τις μουσικές του τόπου μας και να βρίσκω απολύτως φυσιολογική την ένταξή τους στα live μου και στη δισκογραφία μου.

 

Μίλησέ μας για τη «Ζαχαρούλα», το παραδοσιακό τραγούδι που ερμηνεύεις.

Η «Ζαχαρούλα» είναι ένα παραδοσιακό τραγούδι και χορός που βρίσκουμε κυρίως στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Με το που το πρωτοάκουσα, το λάτρεψα και αποφάσισα πως κάποια στιγμή θα το πω κι εγώ με τον δικό μου τρόπο. Βρήκα λοιπόν υπέροχους συνεργάτες (ο Γιώργος Ντινάκος έκανε την ενορχήστρωση) και κάναμε αυτήν τη διασκευή. Είχα τη μεγάλη τύχη να συμμετέχει ο Γιάννης Δίσκος με το κλαρίνο του και στην ηχογράφηση του κομματιού, αλλά και στο βιντεοκλίπ που έφτιαξαν οι αγαπημένοι μου Kiss The Frog (Γιάννης Μαργετουσάκης και Θάνος Λιμπερόπουλος). Είμαι τρομερά χαρούμενη και περήφανη για το αποτέλεσμα και εύχομαι να το αγαπήσει ο κόσμος όσο κι εγώ η ίδια.

Στον λογαριασμό σου στο facebook γράφεις για το τραγούδι: «Με απερίγραπτη χαρά και περηφάνια σας παρουσιάζω τη “Ζαχαρούλα” μου! Μου πήρε αρκετά χρόνια να την αποδεχτώ και να την αγαπήσω, τώρα όμως που μονιάσαμε επιτέλους, νιώθω ήσυχη και σας την παραδίδω, γνωρίζοντας πως θα την αγαπήσετε κι εσείς!». Θες να μας πεις περισσότερα; Τι εννοείς να την «αποδεχτείς»;

Είναι σοκαριστικό να ανακαλύπτεις πως μπορεί να έχεις αφιερώσει τη ζωή σου φροντίζοντας και προσέχοντας τα πάντα γύρω σου, εκτός από τον ίδιο σου τον εαυτό. Και φυσικά, μετά να συνειδητοποιείς πως και όλη αυτή η φροντίδα και η προσοχή ήταν καταδικασμένες να μη λειτουργήσουν ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Ένας δύσκολος χωρισμός στη ζωή μου, που αρχικά μου φάνηκε σαν άδικη τιμωρία αλλά στην πορεία ως το πιο πολύτιμο δώρο, με έκανε να ξεκινήσω ένα πανέμορφο ταξίδι το οποίο έχει να κάνει με τη γνωριμία με την αληθινή μου φύση. Γνωρίζω καθημερινά το ποια είμαι και τι θέλω πραγματικά και με αγάπη, σκληρή δουλειά και μεράκι είμαι συνεπής σε αυτά. Τη «Ζαχαρούλα» λοιπόν την έχω πια σε ψηλή θέση, την κανακεύω, την επαινώ και της τραγουδάω. Και ξέρω πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να το κάνουν και οι άλλοι!

Είσαι μια καλλιτέχνιδα που ασχολείται με πολλά πράγματα εκτός από τη μουσική, όπως με το θέατρο και τον χορό. Οι ερμηνευτικές τέχνες είναι συμπληρωματικές;

Η τέχνη είναι μία και οι μορφές έκφρασής της πολλές. Συνεπώς πάντα υπάρχουν τρόποι να συνδυάζονται αρμονικά και να δίνουν το πιο όμορφο αποτέλεσμα. Βλέπω το κάθε τραγούδι σαν μια ιστορία που καλούμαι να αφηγηθώ και το κάθε live σαν μια θεατρική παράσταση. Προσέχω τα ρούχα, τα μαλλιά, το μακιγιάζ, γιατί μέσα από μια προσεγμένη αισθητική νιώθω ότι φροντίζω και σέβομαι τον θεατή. Ταυτόχρονα, όλες οι θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχω συμμετάσχει έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό τη μουσική, ενώ και το ίδιο το θεατρικό κείμενο έχει έναν ρυθμό από κάτω, που μόνο αν τον ανακαλύψεις θα μπορέσεις να βρεις την αλήθεια που κρύβει. Όσον αφορά τον χορό, ασχολούμαι με το bellydance και κάποιες φορές το εντάσσω σε βιντεοκλίπ ή σε live μου, σαν ένα μικρό δρώμενο που υπογραμμίζει τη μεγάλη αγάπη που τρέφω για την Ανατολή.

Τα καλοκαιρινά σας σχέδια;

Το καλοκαίρι ετοιμάζω κάποια live εντός και εκτός Αθηνών. Φυσικά, οι διακοπές είναι απαραίτητες, οπότε σίγουρα θα περάσω αρκετές μέρες παρέα με αγαπημένα βιβλία σε κάποιες από τις υπέροχες παραλίες μας, προσπαθώντας να κρατήσω απόσταση από τα social media. Παράλληλα, μαζεύω υλικό για τον επερχόμενο δίσκο μου που θα είναι από διαφορετικούς δημιουργούς, ενώ δοκιμάζω κι εγώ δικές μου δημιουργίες στο πιάνο.