Φεστιβάλ νέας ελληνικής ψυχεδελικής μουσικής (πρόγραμμα) - Free Sunday
Φεστιβάλ νέας ελληνικής ψυχεδελικής μουσικής (πρόγραμμα)

Φεστιβάλ νέας ελληνικής ψυχεδελικής μουσικής (πρόγραμμα)

Το φετινό ΨΧ είναι μια ειδική εμπλουτισμένη έκδοση του φεστιβάλ με συμπαραγωγούς την ομάδα του Take Over και ένα έξτρα πρόγραμμα εκδηλώσεων να πλαισιώνει το κεντρικό διήμερο μουσικό event.

Το ΨΧ έχει στόχο να προωθήσει και να διαδώσει το νέο ήχο με ψυχεδελικές αναφορές, αλλά και να καταγράψει όλες τις νέες τάσεις που αναδύονται στην εγχώρια μουσική παραγωγή.

Το φετινό φεστιβάλ εντάσσει στο πρόγραμμα του μία σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις εμπνευσμένες από την ψυχεδέλεια, τις οποίες επιμελήθηκε η ομάδα του Take Over (το Συμβούλιο Νέων του Bios) θέλοντας να παρέμβει και να διευρύνει το ΨΧ. Το παράλληλο πρόγραμμα των εκδηλώσεων αυτών θα διαρκέσει από 15-18 Σεπτεμβρίου, θα περιλαμβάνει προβολές, μουσικές και dance performances και θα ανακοινωθεί αναλυτικά από την ομάδα Take Over.

Bazooka
Με σαφώς εξελιγμένο ήχο και με ένα γενναίο βήμα στη γραφή, σε ελληνικό στίχο πλέον, οι εμπνευσμένοι «πιτσιρικάδες» απ’ το Βόλο δεν είναι πια τόσο πιτσιρικάδες ούτε εσωτερική υπόθεση της τοπικής μας σκηνής. Οι ασταμάτητες περιοδείες και οι κυκλοφορίες δίσκων σε όλο τον κόσμο είχαν καταλυτική επίδραση στο σύμπαν των Bazooka, που με τη σειρά του έχει τώρα γίνει πιο σύνθετο και πιο ποιητικό μέσα στη βέβηλη psych-punk γοητεία του. Μην φανταστείτε βήματα προς την «ωριμότητα» ή οποιουδήποτε είδους στροφή προς κάτι έντεχνο, οι Bazooka είναι masters του «άτεχνου ρομαντισμού» και τα νέα τους τραγούδια λένε ένα μεγάλο “fuck you” στον κόσμο, χωρίς αναστολές, χωρίς περικοκλάδες, με τα λόγια τώρα να βγαίνουν κατ’ ευθείαν απ’ το στομάχι και το θόρυβο τους να σκαρώνει αρμονικά παιχνίδια υψηλής αισθητικής και εκφραστικής δύναμης.
https://www.facebook.com/bazookagreece/
http://bazookabzk.bandcamp.com/


Beyond The Blackout
Motorik ρυθμοί, drones, κολλημένες μπασογραμμές, punk ξεσπάσματα: καλώς ήρθατε στο θορυβώδες, φρικαριστικό σύμπαν των Beyond the Blackout. Οι τέσσερις ψυχεδελορόκερ από τη Θεσσαλονίκη γνωρίζουν πώς να εξελίσσουν τα μινιμαλιστικά τους θέματα σε μια ατμόσφαιρα που σε υποβάλλει και ταυτόχρονα σε απογειώνει. Οι κιθάρες τους περνάνε μέσα από αμέτρητα distortion και εφέ, μα στην καρδιά αυτού του σύμπαντος χτυπάει κάτι αληθινό. 
http://beyondtheblackout2.bandcamp.com/releases


Devamp Javu
Devamp javu είναι η ηχητική προβολή του συλλογικού υποσυνείδητου τεσσάρων νεαρών θορυβοποιών. Κωνσταντίνος Κωνιός (Φωνητικά, Κιθάρα) Χρήστος Μπεκίρης (Φωνητικά, Κιθάρα) Χρήστος Μηταράς (Μπάσο) Κώστας Στεργίου (Τύμπανα) .
https://www.facebook.com/devampjavu/


Hand And Leg
Οι Hand and Leg είναι ένα νέο σχήμα από το Ηράκλειο Κρήτης . Το πρώτο τους κομμάτι κυκλοφόρησε από την αμερικάνικη δισκογραφική Slovenly Recordings και απέσπασε θετικές κριτικές. 
https://handandleg.wordpress.com/
https://soundcloud.com/hand-leg

Kid Flicks
Kid Flicks είναι το μουσικό project του παραγωγού και τραγουδοποιού Νίκου Δερβίση. Από το 2011 έως το 2013 έχει κυκλοφορήσει 2 δίσκους μέσω της Inner Ear Records κι ένα EP μέσω της Bad Panda με επιρροές από sunshine pop, world music και abstract hip hop. Οι ηχογραφήσεις έγιναν μέσω macbook σε εντός και εκτός studio συνθήκες με έμφαση στη χρήση samples και τη lo-fi αισθητική. Ενώ εμφανιζόταν μόνος στη σκηνή, από το 2013 συνέταξε ένα ελαστικό σχήμα (1-4 εκτελεστές) από τους πολύ κοντινούς του φίλους, το οποίο αναπτύσσει συνήθεις ποπ φόρμες εστιάζοντας στην σχέση ηλεκτρονικών και samples με drums και κρουστά. Το σχήμα αυτό αποτέλεσε τον δημιουργικό πυρήνα για τον επόμενο ομώνυμο δίσκο του Kid Flicks. Επηρεασμένος από τη σύγχρονη αθηναϊκή καθημερινότητα, την πολυπολιτισμικότητα και την κουλτούρα του ίντερνετ, ο καινούριος δίσκος είναι γεμάτος από uplifting μελωδίες με μελαγχολικούς στίχους, ανατολίτικα και αφρικάνικα κρουστά και μια πληθώρα αρμονικά συντεθειμένων στρωμάτων ήχου.Το Kid Flicks κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή και βινύλιο από τις 23 Ιουλίου μέσω της wordandsound και της Klik Records.
Έχει ήδη αποσπάσει θετικές κριτικές από μέσα όπως τα CBC News, The 405, Impose, DIY, GoldFlakePaint, Мишка και Obscure Sounds.
https://www.facebook.com/kidflicks/
https://soundcloud.com/kidflicks
https://kidflicks.bandcamp.com/

Melt Mountain
Οι Melt Mountain δημιουργήθηκαν στις αρχές του 2014, το πρώτο ομώνυμο τους EP κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά από την Ιnner Ear records . Στους επόμενους μήνες το κουαρτέτο μετείχε στην πολυάσχολη σκηνή της Αθήνας και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ανοίγοντας  συναυλίες αποτελούμενες απο ονόματα όπως τους Moon Duo από το Σαν Φρανσίσκο . Στις αρχές του 2016 ξεκίνησαν να ηχογραφούν  το πρώτο ομώνυμο LP , το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα κυκλοφορήσει στους επόμενους μήνες.
https://www.facebook.com/meltmountain
https://soundcloud.com/meltmountain
http://meltmountain.bandcamp.com/ 

The Backdoor Freaks
Οι BackDoor Freaks αποτελούνται από τους Spir Frelini στα φωνητικά και κιθάρα , Θοδωρή Μπαρλογιάννη στα drums και Άκη Δελαπόρτα στο μπάσο και –δεν- είναι μία μπάντα από την Αθήνα . Ζουν και φτιάχνουν  μουσική στο Πόρτο Ράφτη Αττικής με κύριες τους επιρροές τον ήλιο την θάλασσα και την κατεστραμμένη ψυχοσύνθεση που τους διακατέχει .Η μπάντα σχηματίστηκε τον Μάιο του 2016 και μέχρι στιγμής έχει στο δυναμικό της 8 πρωτότυπες συνθέσεις.
Ο ήχος τους χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό  60’s west coast psychedelia , garage rock n roll , 90’s rock και british pop 
https://www.facebook.com/thebackdoorfreaks


The Voyage Limpid Sound
Οι Voyage Limpid Sound (πήραν το όνομά τους από το στούντιο των Μάουζερ-Περκόνι) είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες μπάντες της Αθήνας. Με ήχο που κυμαίνεται από το μελωδικό μέχρι το ψυχεδελικό ποπ ροκ, οι Voyage ξεχωρίζουν εκτός από τις όμορφα αλλόκοτες μουσικές τους και για την ιδιαιτερότητα των live εμφανίσεων τους. Η πορεία των Voyage Limpid Sound ξεκίνησε από τον Σέργιο Βούδρη πριν από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, ως ένα DIY one man πρότζεκτ. Το 2000 ο Σέργιος κυκλοφορεί μόνος του το νεοψυχεδελικό Electronically Enhanced Dream, ενώ μέχρι το 2008 -οπότε και 
σχηματίστηκε το συγκρότημα με την συμμετοχή κι άλλων μελών- ακολούθησαν ακόμα τέσσερα ανεξάρτητα άλμπουμ. Στο ΨΧ θα παρουσιάσουν υλικό από όλη τους την πορεία, στα πλαίσια της προώθησης του τελευταίου άλπουμ/συλλογής Voyageology.
https://www.facebook.com/thevoyagelimpidsound/
https://soundcloud.com/thevoyagelimpidsound

Vagina Lips
Οι Vagina Lips είναι το solo project του Τζίμη Πολιούδη και δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2015 στη Θεσσαλονίκη. Κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2016 το πρώτο του EP με τίτλο Υouth In Chaos από τη ΜοΜι records και τον Αύγουστο του 2016 το full album ATHANASIA.H μουσική του project είναι ένα μίγμα shoegaze, dream pop και post punk. Έχει ήδη εμφανιστεί ζωντανά  σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και δίπλα σε γνωστά ονόματα όπως οι Underground Youth. Αυτή την περίοδο οργανώνει την χειμερινή του περιοδεία στο πλαίσιο προώθησης του νέου του άλμπουμ .  https://www.facebook.com/VAGYNALEEPS/
 http://thevaginalips.tumblr.com/

Wham Jah
Οι Wham Jah έρπουν έξω από τα πλαίσια των κοινών, συνειδητών αντιδράσεων, απότοκων της μουσικής τέλεσης και της αντίληψης του κοινού. Αδάμαστοι, ψυχεδελικοί noise/rave βόμβοι, διαταραγμένοι και ακάθαρτα μπλεγμένοι, δίνουν μορφή σε ένα διονυσιακό, εκστατικό παραλήρημα που αποδεσμεύεται με εγγενή θορυβώδη ενέργεια. Τα πρωτότυπα, σταθερά εύφλεκτα ηχητικά τους όνειρα ενσωματώνουν την αναζωογονητική μουσική τους έκφραση εις βάρος της αποχρωματισμένης μεταλλαγής της ζωής σε απτή κατάσταση.
http://whamjah.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/watch?v=MzXwjnp78Lc&feature=youtu.be


Προβολή ντοκιμαντέρ :  A Band called Death 
Η ταινία αφορά ένα μουσικό γκρουπ από το Detroit στη δεκαετία του 70, τους Death που αποτελείται από τρεις αφροαμερικανούς αδερφούς. Πολύ πριν τους Sex Pistols , τους Bad Brains, ακόμη και τους Ramones, οι Death ξεκίνησαν να παίζουν punk.
Το εγχείρημα τους όμως ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους. Ήταν η εποχή της Motown  στην μαύρη μουσική και ήταν δύσκολο για ένα μαύρο μουσικό γκρουπ να ερμηνεύει rock‘n’roll πολύ περισσότερο δε βέβαια εάν αφορούσε κάτι τόσο πρωτοποριακό και πρωτόλειο όπως ήταν το punk. Από την άλλη το όνομα της μπάντας ήταν κάτι  που προκαλούσε εξίσου προστριβή. Οι υπεύθυνοι των δισκογραφικών εταιριών και οι DJs του ραδιοφώνου  μισούσαν το όνομα το θεωρούσαν αρκετά νιχιλιστικό, ακόμη και η αστυνομία κατέβαζε τις αφίσες των συναυλιών τους επειδή θεωρούσαν ότι τα αδέλφια προσπαθούσαν να ξεκινήσουν συμμορία με το όνομα. Όταν  τους προσφέρθηκε επιτέλους μία συμφωνία για δίσκο με την μοναδική προϋπόθεση να αλλάξουν το όνομα τους, η απάντηση ήταν «όχι που να πάρει ο διάολος». Θεωρούσαν το όνομα του γκρουπ συστατικό στοιχείο της καλλιτεχνικής τους έκφρασης. Όχι σαν κάτι που έδειχνε την σκληρότητα στον ήχο τους , αλλά με μια ποιητική διάθεση για να εξυμνήσουν και να διασκεδάσουν τον θάνατο, με απώτερο σκοπό να γράψουν μια ροκ όπερα για αυτόν.  Αυτά τα γεγονότα στέρησαν από τους Death τη δυνατότητα της ευρύτερης αναγνώρισης και αποδοχής τόσο για το καλλιτεχνικό τους όραμα όσο και για την ποιότητα της μουσικής τους. Έπρεπε να περάσουν τριάντα χρόνια μετά από έντονο ενδιαφέρον των συλλεκτών βινυλίου , ώστε ένας από τους γιους των τριών αδερφών να ξεθάψει από την σοφίτα του σπιτιού τους τα 300 εναπομείναντα 7ιντσα δισκάκια που είχε βγάλει το γκρουπ, και έκλεισε αμέσως συμφωνία με δισκογραφική εταιρεία για την επανακυκλοφόρησή τους, καθώς και μία περιοδεία για το γκρουπ. Στο πλαίσιο της περιοδείας οι Death θα παίξουν στην Αθήνα στο πλαίσιο του We ‘re Loud Festival της Slovenly Recordings.
https://www.youtube.com/watch?v=wuwTUhLR6Jk

Παρασκευή 16 & Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016
BIOS Ρομάντσο – Αναξαγόρα 3-5
Είσοδος: 6 ευρώ ανά ημέρα & 10 ευρώ διήμερο εισιτήριο
Ώρα Προσέλευσης: 20.30

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου
Kid flicks
Vagina Lips
Melt Mountain
The Voyage Limpid Sound
The Backdoor Freaks


Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου
Bazooka
Wham jah 
Beyond the blackout
Devamp javu 
Hand and leg