Μουσική στη Στέγη - Free Sunday
Μουσική στη Στέγη

Μουσική στη Στέγη

Το Ελληνικό Σχέδιο και οι ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ επανέρχονται με μια νέα απόπειρα μεταφοράς σημαντικών κύκλων τραγουδιών για φωνή και πιάνο από το ανθολόγιο της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας. Πρόκειται για τη συνέχεια του επιτυχημένου εγχειρήματος που ξεκίνησε το 2015, όταν η ιδέα των Μετασχηματισμών αντάμωσε το ερώτημα του Διονύση Καψάλη: «Δὲν θὰ ἦταν ὄμορφο νὰ ἀκούσουμε κάποτε καὶ τὰ εἰκοσιτέσσερα τραγούδια τοῦ κύκλου τραγουδημένα σὲ μιὰ κανονικὴ κατὰ τὰ ἄλλα βραδιὰ τῆς ζωῆς μας, χωρὶς τὴν πολλὴ συνάφεια τῆς (δικαίως ἢ ἀδίκως) λεγόμενης σοβαρῆς μουσικῆς καί, πάνω ἀπ᾽ ὅλα, σὰν νὰ μπορούσαν νὰ γίνουν γιὰ λίγο ἑλληνικὰ τραγούδια;» Παρουσιάστηκε λοιπόν το Φεβρουάριο του 2016 το Χειμωνιάτικο ταξίδι, από τη μετάφραση/προσαρμογή των τραγουδιών του κύκλου Winterreise του Franz Schubert, σε στίχους του Γερμανού ρομαντικού ποιητή Wilhelm Müller.

Φέτος, ο Διονύσης Καψάλης μεταφράζει τα ποιήματα του Heinrich Heine από τον κύκλο τραγουδιών Dichterliebe του Robert Schumann για φωνή και πιάνο, με στόχο πάντοτε την αμεσότητα στο περιεχόμενο, την κατανόησή του και τη συγκίνηση που εμπεριέχεται στο κείμενο.

Έτσι, στο πρώτο μέρος της φετινής συναυλίας του κύκλου των Μετασχηματισμών Ο έρωτας του ποιητή - Dichterliebe, στις 22 Ιανουαρίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες Γιώργος Κανάρης (βαρύτονος) και Peter Bortfeldt (πιανίστας) θα ερμηνεύσουν τα 20 τραγούδια του κύκλου Dichterliebe με την αρχική σειρά μελοποίησής τους από τον συνθέτη. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, θα ερμηνεύσουν μια επιλογή τραγουδιών από τον κύκλο Χειμωνιάτικο Ταξίδι (Winterreise) που παρουσιάστηκε στην πρώτη συναυλία με αυτήν την ιδέα.
Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος
O ΕΡΩΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ – Dichterliebe 
Robert Schumann, Heinrich Heine
ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ – Winterreise (επιλογή)
Franz Schubert, Wilhelm Müller
Μετάφραση / απόδοση ποιημάτων: Διονύσης Καψάλης
Προσαρμογή μουσικού κειμένου: Τάσος Ρωσόπουλος
Φωνή: Γιώργος Κανάρης
Πιάνο: Peter Bortfeldt

Επόμενη συναυλία
24 Φεβρουαρίου 2017 | Μικρή Σκηνή | 21:00

Ο κύκλος συναυλιών Μετασχηματισμοί ξεκίνησε ως πείραμα με διάθεση παιχνιδιού, πρόκλησης, δοκιμής, με την ελπίδα να προκύψει κάτι καινούριο, ενδιαφέρον, δυναμικό προς απόλαυση, τέρψη και σκέψη. Το πείραμα και η ιδέα για μετασχηματισμούς εξακολουθούν για δεύτερη χρονιά φέτος. Παρουσιάζονται «μετασχηματισμοί» γνωστών έργων της μουσικής δημιουργίας και, παράλληλα, το Ελληνικό Σχέδιο προχωρά δυναμικά με αναθέσεις νέων. 

http://www.sgt.gr/gre/SPG1752/