Συνέντευξη: Ελένη Καρακάση - Free Sunday
Συνέντευξη: Ελένη Καρακάση

Συνέντευξη: Ελένη Καρακάση

Τι θα ακούσουμε στην Σφίγγα;

Θα ακούσετε τραγούδια που σχετίζονται με τον θάνατο με ποικίλους τρόπους άλλοτε ευθέως, όπως το «Ο ταχυδρόμος πέθανε» των Χατζιδάκι – Γκάτσου ή το «Βασίλεψες αστέρι μου» των Θεοδωράκη – Ρίτσου, κι άλλοτε μέσα από το σχήμα της απώλειας εξαιτίας του θανάτου, όπως το «Με τι καρδιά να σ’ αποχαιρετήσω» των Ξαρχάκου – Γκάτσου ή το «Ποια νύχτα σ’ έκλεψε» των Πλέσσα – Παπαδόπουλου. Δίπλα σε αυτά βάλτε και μία σειρά από τραγούδια του κεφιού, που παραμένουν όμως θανατερά, όπως το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» πάλι των Πλέσσα - Παπαδόπουλου, το «Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα» των Μπιθικώτση – Βίρβου ή το «Να πεθάνεις να πεθάνεις» του Βαμβακάρη. Όλα αυτά τα τραγούδια λοιπόν αποτελούν τον κορμό μίας μουσικής παράστασης γεμάτης χιούμορ, συγκίνησης και κεφιού. Σας περιμένουν αρκετές εκπλήξεις. Θα τον γλεντήσουμε τον θάνατο!

Τα «Θανατερά» είναι τραγούδια που υμνούν ή ξορκίζουν τον θάνατο;

Νομίζω ότι κυρίαρχα η Τέχνη ασχολείται με τον θάνατο παλεύοντας να εξηγήσει κάτι από το ανεξήγητο του. Ο θάνατος είναι σύμφυτος με τη ζωή μας, αλλά στην πραγματικότητα μας υπερβαίνει. Αδυνατούμε να τον κατανοήσουμε ολοκληρωτικά. Με το τραγούδι συγκεκριμένα - και γενικότερα τη μουσική - νομίζω ότι ο άνθρωπος κατά βάση ξορκίζει τον θάνατο ή τον παραδέχεται με τρόπο έντονα λυτρωτικό. Τραγουδάς, βουρκώνεις, λυγίζεις, σηκώνεσαι ξανά, κοιτάζεις τον θάνατο στα ίσα… Είναι μία ιδιαίτερα εξωστρεφής διαδικασία που στο τέλος σε κάνει πάντα να νιώθεις περισσότερο ανακουφισμένος.  
Και πως έγινε η επιλογή των τραγουδιών;
Την επιλογή έκανε ο Δημήτρης Χαλιώτης, που υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια και τα κείμενα της παράστασης. Φυσικά βοήθησα κι εγώ αρκετά κάνοντας προτάσεις και θυμίζοντας του τραγούδια, γιατί είναι πάρα πολλά και γνωστά τα ελληνικά τραγούδια που αναφέρονται στον θάνατο. Τα χάσαμε κι εμείς με το πόσα πολλά είναι. Αρκετά έμειναν απέξω. Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Θα έπρεπε να τραγουδάω μέχρι τις 6 το πρωί. Ίσως αργότερα να κάνουμε το «Τα θανατερά 2». 

Η ζωή, λένε, έχει αξία επειδή κάποτε θα έρθει ο θάνατος. Συμφωνείτε με αυτό;

Το γεγονός ότι όλο αυτό που ζούμε έχει ένα τέλος λειτουργεί σαν μία κινητήριος δύναμη που ωθεί τον καθέναν μας να ζήσει όπως εκείνος επιθυμεί. Ή τουλάχιστον έτσι θα πρέπει να γίνεται. Είναι αυτό που λέει το τραγούδι «Μια ζωή την έχουμε κι αν δεν τη γλεντήσουμε, τι θα καταλάβουμε τι θα καζαντίσουμε…» Το «γλεντήσουμε» ο καθένας το μεταφράζει όπως θέλει. 

Εσείς φοβάστε τον θάνατο;

Τον δικό μου θάνατο ακόμα όχι. Δεν με έχει απασχολήσει έντονα το θέμα.

Ποιοι θα σας συνοδεύσουν στην σκηνή;

Τρεις αγαπημένοι μου φίλοι και εξαιρετικοί καλλιτέχνες. Στο πρώτο live στις 7 Φεβρουαρίου θα μοιραστεί μαζί μου τη σκηνή στο δεύτερο μέρος της παράστασης ο Παναγιώτης Πετράκης, στο δεύτερο live στις 21 Φεβρουαρίου ο Γιάννης Κρητικός με τη λύρα του και στην τρίτη παράσταση στις 28 Φεβρουαρίου ο Μιχάλης Μαρίνος. Τους ευχαριστώ και τους τρεις από καρδιάς που δέχτηκαν να τραγουδήσουν μαζί μου σε αυτό το τόσο ιδιαίτερο concept. 

Μουσική σκηνή Σφίγγα

Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής

(είσοδος στον πεζόδρομο Κιάφας 13)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2114096149, 6987844845

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρίτη 7, 21 & 28 Φεβρουαρίου

Ώρα έναρξης: 21.30

Τιμή εισόδου: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί