Γ. Χατζιδάκις: «Πολύ πιθανό το αρχείο του Χατζιδάκι να καταλήξει στο εξωτερικό» - Free Sunday
Γ. Χατζιδάκις: «Πολύ πιθανό το αρχείο του Χατζιδάκι να καταλήξει στο εξωτερικό»

Γ. Χατζιδάκις: «Πολύ πιθανό το αρχείο του Χατζιδάκι να καταλήξει στο εξωτερικό»

Την ώρα που η συναυλία του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου με έργα του Μάνου Χατζιδάκι στο Ηρώδειο είναι sold out, ο γιος του καταγγέλλει κρατική αδιαφορία για τα έργα του συνθέτη.

Ερωτηθείς -κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου- για την ψηφιοποίηση του αρχείου του Μάνου Χατζιδάκι, δήλωσε ότι ναι μεν όλοι οι κρατικοί φορείς -συμπεριλαμβανομένων και των υπουργών Πολιτισμού της τελευταίας εικοσαετίας αναγνωρίζουν τη σημασία του έργου του, ωστόσο στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτα. «Σε αυτή τη χώρα είμαστε πολύ καλοί στα λόγια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

hatzidakis 2

Και όπως φαίνεται η διάσωση του αρχείου θα έρθει από το εξωτερικό. «Έχει υπάρξει ενδιαφέρον τόσο από Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ», αποκάλυψε ο κ. Χατζιδάκις.

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το έργο «Ελλάς η χώρα των ονείρων». Η μουσική αυτή γράφτηκε για ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ του Wolfrang Mueller –Sehn (1960-1961) που είχε θέμα την Ελλάδα.

«Μια χώρα που δεν τη ζούμε στην πραγματική της διάσταση γι΄αυτό και την ονειρευόμαστε» ανέφερε ο κ. Χατζιδάκις εξηγώντας τον λόγο που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο έργο: «Είναι προτιμότερο να την σκεφτόμαστε στον παρόντα χρόνο ως χώρα ονείρων και όχι ως χώρα δανείων».

hatzidakis 3

Βασική ερμηνεύτρια στο πρώτο μέρος θα είναι η τραγουδίστρια Δήμητρα Σελεμίδου που γνωρίσαμε από την «Τρίτη Έξοδο» της Μικρής Άρκτου.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας αποτελείται από τέσσερις κύκλους τραγουδιών που γράφτηκαν για το θέατρο αλλά στη συνέχεια αυτονομήθηκαν ως ολοκληρωμένα έργα. «Κύκλος με τη κιμωλία», «Παραμύθι Χωρίς όνομα», « Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε» « Οδός Ονείρων».

Κεντρική ερμηνεύτρια θα είναι η Ελεονώρα Ζουγανέλη η οποία χαρακτήρισε τον εαυτό της ως μαθήτρια που πέρασε από όλα τα στάδια καθώς δεν είχε μάθει να καθοδηγείται από έναν μαέστρο (σ.σ. Λουκάς Καρυτινός). «Υπήρξα καλή, μέτρια ανυπόφορη. Είναι ένα βίωμα πιο βαθύ από το συναίσθημα».

Ο Λουκάς Καρυτινός θα διευθύνει το « Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις» και την «Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών».

hatzidakis 4

Η «σχέση» του Γιώργου Χατζιδάκι με την Ελεονώρα Ζουγανέλη και την Δήμητρα Σελεμίδου θα συνεχιστεί την επόμενη τριετία σε παραγωγές που θα γίνουν με έργα του Μάνου Χατζιδάκι σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η έναρξη αυτής της συνεργασίας έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Μάνος Χατζιδάκις
Ελλάς η Χώρα Των Ονείρων & Τραγούδια Από Το Θέατρο
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου
Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί