Εικαστική έκπληξη για τους Άθλιους των Αθηνών - Free Sunday
Εικαστική έκπληξη για τους Άθλιους των Αθηνών

Εικαστική έκπληξη για τους Άθλιους των Αθηνών

Ένα σπουργίτι μαζεύει ψίχουλα μέσα στον δρόμο. Μια εικόνα, ένας πίνακας ζωγραφικής, χίλιες λέξεις. Και πίσω από τις λέξεις, τους συνειρμούς, την οπτικοποίηση της γκρίζας πραγματικότητας, παραμένουν κρυμμένες χιλιάδες ψυχές-οι νέο-Άθλιοι των Αθηνών- οι άστεγοι που πολλαπλασιάστηκαν στα πέτρινα χρόνια της κρίσης, και που μαζεύτηκαν από όλη την επικράτεια για να χαθούν στους απρόσωπους δρόμους της πρωτεύουσας, ξένοι μεταξύ αγνώστων. Καθένας τους κουβαλά κι ένα προσωπικό δράμα, αλλά στη μάχη της καθημερινότητας, οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μόνοι.

Για την στήριξη τους εδώ και 8 χρόνια η εικαστική έκθεση «Εκπληξη» της εικαστικής πλατφόρμας artAz επιστρατεύει τους καλλιτέχνες, γνωστούς και ανερχόμενους, για να υποστηρίξει τους αστέγους της Αθήνας ενισχύοντας το έργο της Οργάνωσης «Κλίμακα». Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες πρωτοβουλίες επιστρατεύουν την τέχνη σε κοινωνικές εκστρατείες, και της δίνουν πρωταγωνιστικό ρόλο για την αποστιγματοποίηση των χρόνιων νοσημάτων με βαρύ ψυχολογικό φορτίο, σαν την ψωρίαση ή για την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού που έχουν πληγεί βάναυσα από την 8ετή οικονομική κρίση. Και πιο ευάλωτη κοινωνική ομάδα από τους νέο-Άθλιους των Αθηνών, δεν υπάρχει.  Η έκθεση Έκπληξη 8 βρίσκεται ήδη στα σκαριά, βάζοντας γι ακόμα μια χρονιά πλάτη στις ανάγκες των αστέγων και όπως επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Αλεξάνδρα Κολλάρου:  «Περισσότεροι από 2000 καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει τα έργα τους αφιλοκερδώς.

Οι καλλιτέχνες δημιουργούν μικρά έργα που διατίθενται σε ενιαία, συμβολική τιμή των 50 ευρώ και τα έσοδα θα ενισχύσουν τις δράσεις της Κλίμακας. Όσα περισσότερα έργα εκτεθούν τόσο μεγαλύτερη η συνεισφορά μας στην Κλίμακα. Ο καθένας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το πρώτο στάδιο της έκθεσης πραγματοποιείται online στο artAZ (www.artaz.gr). Στη σελίδα της έκθεσης βλέπουμε τα έργα και σημειώνουμε τους κωδικούς που μας ενδιαφέρουν. Τα έργα ανανεώνονται καθημερινά, μέχρι τα εγκαίνια της έκθεσης. Από τις 13 έως τις15 Οκτωβρίου  η έκθεση θα μεταφερθεί στον χώρο «ΓΗ Κ44», στο Γκάζι, όπου θα πραγματοποιηθεί και η πώληση των έργων. Έχουμε συγκεντρώσει ήδη περισσότερα από 280 έργα τέχνης και δεχόμαστε συμμετοχές μέχρι την τελευταία στιγμή» λέει η κ. Κολλάρου. Γιατί όμως η έκθεση λέγεται «Έκπληξη»; Γιατί η ταυτότητα του καλλιτέχνη παραμένει μυστική και αποκαλύπτεται μετά την αγορά του έργου. Άλλωστε ο στόχος δεν είναι η προβολή του καλλιτέχνη αλλά η στήριξη συνανθρώπων μας που υποφέρουν….