Η Κυριακή Δοξαρά μας μιλάει για την παιδική παράσταση "Αγαλματάκια ακούνητα μέρα ή νύχτα" - Free Sunday
Η Κυριακή Δοξαρά μας μιλάει για την παιδική παράσταση "Αγαλματάκια ακούνητα μέρα ή νύχτα"

Η Κυριακή Δοξαρά μας μιλάει για την παιδική παράσταση "Αγαλματάκια ακούνητα μέρα ή νύχτα"

Από αύριο 4 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 17.00 ανεβαίνει στο θέατρο Radar η παράσταση "Αγαλματάκια ακούνητα μέρα ή νύχτα". Πρόκειται για μια αστυνομική ιστορία αγάπης για μικρούς και μεγάλους με ηθοποιούς και κούκλες που ζωντανεύουν.

Ένα Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται τους επισκέπτες του. Όλοι έχουν έρθει για να δουν το διάσημο άγαλμα της όμορφης Γαλάτειας. Τουρίστες, μπαμπάδες, μαμάδες και ζωηρά παιδιά. Όμως εκείνη τη μέρα το άγαλμα δεν βρίσκεται στο βάθρο του. Έχει εξαφανιστεί. Αμέσως σημαίνει συναγερμός. Ο κόσμος φεύγει, οι πόρτες κλείνουν και ο μυστηριώδης κύριος Επιθεωρητής, που καταφθάνει, δίνει εντολή σε δυο ξεναγούς να φυλάξουν το βράδυ το αναστατωμένο μουσείο. Τι κρύβει όμως η αληθινή ιστορία της Γαλάτειας; Τι ξέρουν γι’ αυτή τα αγγεία του Μουσείου; Θα καταφέρουν οι δύο ξεναγοί να λύσουν το μυστήριο και να τη φέρουν πίσω; Μήπως τελικά όλα γίνονται στο όνομα της αγάπης;

Η νέα παραγωγή για παιδιά του θεάτρου Σκάλα «Αγαλματάκια ακούνητα… μέρα ή νύχτα;» μας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ελληνική μυθολογία και στην ιστορία του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας, μέσα από ένα εντυπωσιακό σκηνικό θέαμα που συνδυάζει κούκλες, θέατρο και σκιές. Η ποίηση συναντά τον ρεαλισμό σε μία παράσταση γεμάτη χιούμορ, μυστήριο, ρομαντισμό και πολλές ανατροπές, που εξοικειώνει τα παιδιά με τη μυθολογία, την τέχνη και την πλούσια ιστορία μας.

Αντικείμενα εμφανίζονται και εξαφανίζονται μαγικά, κούκλες – αγάλματα ύψους ενός μέτρου ζωντανεύουν από τη μία στιγμή στην άλλη και συνομιλούν με τους ηθοποιούς, το σκηνικό μεταλλάσσεται με κινηματογραφικούς ρυθμούς, η μουσική μας ταξιδεύει στην Αρχαία Ελλάδα και το παραμύθι των αγαλμάτων ξεκινά…

Μέσα από τον μοναδικό του τρόπο, που συνδυάζει την τεχνική της «εμψυχωμένης κούκλας» με στοιχεία μιμικής τέχνης και αφηγηματικού θεάτρου, το Θέατρο Σκάλα εκπαιδεύει και ψυχαγωγεί τους μικρούς του θεατές προσφέροντας τους μία εκπληκτική εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη. 

Η Κυριακή Δοξαρά, ιδρύτρια του θεάτρου Σκάλα και δημιουργός της παράστασης μας μιλά για την ιστορία του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας και την εμπνευσμένη παράσταση που αρχίζει από αύριο...

Τι σας γοήτευσε στην ιστορία του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας και βασίσατε το έργο σας πάνω σε αυτή;

Αυτό που μας γοήτευσε στον μύθο του Πυγμαλιωνα και της Γαλάτειας είναι οτι μέσα του κρύβει ένα τρυφερό παραμύθι για την αγάπη και την δημιουργία της τέχνης. Είναι ο μύθος για έναν ταλαντούχο γλύπτη, που αναζητώντας την ιδανική κοπέλα για να ερωτευτεί, καταλήγει να την σμιλέψει με τα ίδια του τα χέρια, όπως ακριβώς επιθυμεί και να φτιάξει από το κρύο μάρμαρο το τέλειο για αυτόν κορίτσι! Την όμορφη Γαλάτεια.

Αυτή όμως η μυθολογική ιστορία μπλέχτηκε τελικά με τα όνειρα μας κι αυτά θέλησαν τη Γαλάτεια, χρόνια μετά, να κινδυνεύει να μείνει για πάντα μόνη και ακίνητη στη προθήκη ενός αρχαιολογικού μουσείου και να ζητά τη βοηθεια των ξεναγών του μουσείου για να λύσει το αίνιγμα της παράξενης εξαφάνισης του αγαπημένου της.

Πόσο μαγικό μπορεί να είναι ένα μουσείο; Στην Ελλάδα η επίσκεψη σε ένα μουσείο θεωρείται συνήθως βαρετή διαδικασία.

Ένα μουσείο μπορεί να ειναι ο απόλυτα μαγικός χώρος! Αν αφεθεί κανείς , για παράδειγμα, να φανταστεί τον εαυτό του ξεχασμένο μια νύχτα μέσα σε ένα αρχαιολογικό μουσείο, με όλα τα υπέροχα μυστηριώδη γλυπτά κι αγάλματα που βρίσκονται εκεί έτοιμα να του αφηγηθούν τις ιστορίες τους, τότε η φαντασία του μεγαλώνει και η δημιουργική του περιέργεια θέλει να ζήσει μαθαίνοντας δίπλα τους.  Αν ενα μουσείο αποτύχει να "γαργαλήσει" τέτοιου τύπου αντίστοιχες με την ανάλογη θεματική του εκάστοτε μουσείου εικόνες τότε-ναι- μπορεί να γίνει ή να θεωρηθεί βαρετό. Ειναι στο χέρι της οργάνωσης ενος μουσείου να προσεγγίσει άμεσα και βιωματικά τους επισκέπτες του- ιδιαίτερα αν πρόκειται για παιδιά- και να μεταμορφώσει την επίσκεψη τους στους χώρους του από τυπικά εκπαιδευτική σε ουσιαστική εμπειρία.

Η παράστασή σας δεν είναι ούτε κουκλοθέατρο, ούτε παιδικό θέατρο με ηθοποιούς. Είναι μία ιδιαίτερη μίξη αυτών των δύο. Μιλήστε μας λίγο περισσότερο γι’ αυτό.

Στην παράσταση μας το Κουκλοθέατρο και το Θέατρο ειναι οργανικά συνδεδεμένα. Στο σώμα της παραστασης, το καθένα έχει το ρόλο του που βοηθά και ενισχύει τη συνολική ψυχή του έργου. Οι κούκλες, όντας πλάσματα του ονείρου, ζωντανεύουν με εικόνες όσα τα λόγια μοιάζουν φτωχά να περιγράψουν, ενώ οι ηθοποιοί της παράστασης ενώνουν με την αμεσότητα τους το παραμύθι με την αλήθεια, κάνοντας το νοηματικά προσιτό στους μικρούς μας θεατές.

Τα «Αγαλματάκια» έχουν ήδη παρουσιαστεί την περασμένη σεζόν σε κάποια σχολεία. Τι πιστεύετε ότι εντυπωσιάζει περισσότερο τα παιδιά στην παράσταση;

Τα τελευταία χρόνια εχουμε αποφασίσει να παρουσιάζουμε την κάθε νέα μας παράσταση για παιδιά, πριν να παιχτεί στο θέατρο, σε κάποια επιλεγμένα σχολεία. Αυτό μας βοηθάει να βλέπουμε και να νιώθουμε απο κοντά τις αντιδρασεις των παιδιών και να τις αξιοποιούμε στο τελικό δημιουργικό αποτέλεσμα της δουλειάς μας. Βέβαια είναι και μεγαλη απόλαυση τα σχόλια των παιδιών! Στα " Αγαλματάκια"  μαγεύονται από τη σκηνή που το άψυχο μάρμαρο ζωντανεύει για να γεννηθεί απο μέσα του το άγαλμα της όμορφης Γαλάτειας και εντυπωσιαζονται από τις αστυνομικές σκηνές μυστηρίου , τη νύχτα, στο -φαινομενικά - ήσυχο μουσείο...

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Κούκλες, Μουσική Επιμέλεια: Κυριακή Δοξαρά

Σκηνογραφία, Σκηνικά, Γλωσσική Επιμέλεια, Φωτισμοί: Βασίλης Ροδίτης

Ραπτική, Υφασμάτινες κατασκευές: Ελένη Δοξαρά

Τεχνικός Σύμβουλος: Γιώργος Τερζόγλου

Εικαστική επιμέλεια εικόνας: Άννα Αυλωνίτου

Παίζουν: Δήμητρα Καράμπελα, Ευανθία Στεφανοπούλου, Κυριακή Δοξαρά

*Μουσική επένδυση βασισμένη σε ήχους αρχαίων μουσικών οργάνων από συνθέσεις των: Π. Ταμπούρη, G.Pianagua

Πρεμιέρα: 4 Νοεμβρίου 2017

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 5 μ.μ. (για 8 μόνο παραστάσεις)

Διάρκεια: 60 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ

Θέατρο Radar

Πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93 (απέναντι από τη στάση μετρό Άγιος Ιωάννης) Τηλ.: 2109769294.

Καθημερινά Οργανωμένες Παραστάσεις σε σχολεία, θέατρα και πολιτιστικούς φορείς. (Πληροφορίες: 210 4322615, 6978692757, 6974469411, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)