Είδαμε το «Αφέντης και Δούλος», στο Νέο Θέατρο της Κατερίνας Βασιλάκου - Free Sunday
Είδαμε το «Αφέντης και Δούλος», στο Νέο Θέατρο της Κατερίνας Βασιλάκου

Είδαμε το «Αφέντης και Δούλος», στο Νέο Θέατρο της Κατερίνας Βασιλάκου

Την αξεπέραστη νουβέλα του  κόμητος Λεβ Νικολάγιεβιτς Τολστόι, θεατρικοποιεί, επιμελείται και σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης και μας την παραθέτει μαζί με τον Δημήτρη Λιγνάδη.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Για μια ακόμη φορά με το χρήμα και το κέρδος ως κίνητρο, ξεδιπλώνεται η παράσταση.

Ο πλούσιος έμπορος Βασίλι Αντρέιτς Μπρεχούνοφ στην Ρώσικη επαρχία , μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα, την εβδόμη Νοεμβρίου του 1870, “ζεύει” στο έλκηθρο τον πιο προκομμένο, ξεμέθυστο και συγκαταβατικό δούλο του, τον μουζίκο Νικήτα, για να τρέξει και να προλάβει να αγοράσει ένα κτήμα, που ως ευκαιρία μεγάλη παρουσιάζεται.

Μια απρόσμενη σφοδρή χιονοθύελλα όμως είναι αυτή που τους εκθέτει στην αγκαλιά του απέραντου κρύου και κατά συνέπεια… του θανάτου.

Ο έμπορος ντυμένος καλά, πασχίζει να σώσει τον εαυτό του εγκαταλείποντας τον ελαφρά ντυμένο και ανυπεράσπιστο δούλο του  μόνο… και δίχως περιθώρια σωτηρίας.

Κι όμως τη στιγμή που ο ίδιος συνειδητοποιεί την αδυναμία του να γλυτώσει, μια αλλαγή μέσα του μέγιστη συντελείται.

Αυτή της αυταπάρνησης.

 

ΚΡΙΤΙΚΗ

Πόσο δύσκολο άραγε είναι το εγχείρημα ενός σκηνοθέτη, να μετατρέψει μια νουβέλα σε θεατρική παράσταση και με ευλάβεια και πίστη απέναντι στο έργο ενός ύψιστου συγγραφέα όπως είναι ο Τολστόι, να μας την παραθέσει;

Θα έλεγε κανείς εξαιρετικά, μιας και οι περιγραφές είναι πολλές και οι διάλογοι περιορισμένοι.

Εδώ ο σκηνοθέτης αποπειράθηκε μέσα από τα συμπλέγματα ηθοποιού-αφηγητή, να μας εντάξει όσο το δυνατόν καλύτερα στο κλίμα της παράστασης.

Ήταν όμως αυτό αρκετό;

Η ατμόσφαιρα λιτή μα κομψά δοσμένη, μας τοποθέτησε στην παγωμένη Ρώσικη επαρχεία να βαδίζουμε αγωνιώντας πλάι στους πρωταγωνιστές προσδοκώντας… προσμένοντας.

Οι φωτισμοί εξαιρετικοί, η μουσική ευγενική απέναντι στο έργο, οι ερμηνείες συμπαθητικές, το τέλος… μια ρήση όχι του Τολστόι μα του Κώστα Μόντη που λέει ”Περίεργο πράγμα η καρδιά. Όσο τη σπαταλάς, τόσο περισσότερη έχεις”… να κλείνει την παράσταση.

Σίγουρα νιώσαμε αγωνία, βρήκαμε ατμόσφαιρα σε αυτή την παράσταση, μα όχι το συντριπτικό, αναντίρρητο μεγαλείο του σπουδαίου συγγραφέα.

 

Η ταυτότητα της παράστασης:

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης
Μουσική: Λόλεκ
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαίρη Τσαγκάρη
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Εικαστική σύλληψη και επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης
Βοηθ. σκηνοθέτη: Δημήτρης Κυπραίος, Αντώνης Κολοβός
Βοηθ. σκηνογράφου: Νατάσα Τσιντικίδη, Σωτήρης Μήτσουλας
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα
Οργάνωση Παραγωγής: Όλγα Μαυροειδή
Παραγωγός: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

Παίζουν: Δημήτρης ΛιγνάδηςΓιώργος Νανούρης

Η διασκευή είναι βασισμένη στο βιβλίο «Αφέντης και υπηρέτης» από τις εκδόσεις Ροές. Η μετάφραση από τα ρωσικά είναι της Σταυρούλας Αργυροπούλου.  

«Αφέντης και Δούλος», Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός, τηλ. 2110132002-5, 2121042777.  Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00, από 5 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου. Τιμές εισιτηρίων: 15 € & 12 € (Φοιτητικό, άνω των 65 ετών, Ανέργων, ΑΜΕΑ). Προπώληση εισιτηρίων: http://www.ticketservices.gr/event/afentis-kai-doylos/