Πήγαμε στην πρεμιέρα στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» - Free Sunday
Πήγαμε στην πρεμιέρα στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Πήγαμε στην πρεμιέρα στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν»

 

Μία παράσταση ποιητική, με τον τίτλο  «Ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν» (στο πρωτότυπο «Murder in the Cathedral») του T.S. Eliot που πρωτογράφτηκε  για το Φεστιβάλ του Κατέρμπουρι το 1935, δοσμένη από την μνημειώδη μετάφραση  του  1963 από τον Γιώργο Σεφέρη σε σκηνοθεσία  Ιόλης Ανδρεάδη και Άρη Ασπρούλη  παρακολουθήσαμε, με πρωταγωνιστές την Ρούλα Πατεράκη και τον Γιώργο Νανούρη.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η παράσταση  αναφέρεται  στον Θωμά Μπέκετ, στην Αγγλία του δωδέκατου αιώνα.

Ο Θωμάς Μπέκετ, επιστήθιος φίλος του βασιλιά Ερρίκου του ΄Β, συγκυβερνήτης, πρώην Καγκελάριος και διάσημος της εποχής μπον βιβέρ, εγκαταλείπει ως εκ θαύματος τις ηδονές και τις απολαύσεις τις σάρκας και γίνεται αρχιεπίσκοπος της Καντερβουρίας, υποτάσσοντας τον εαυτό του στην κοσμική βούληση και μπαίνοντας στην υπηρεσία της ανθρώπινης ανάγκης.

Όμως ετούτη του η μετάλλαξη μόνο επιθυμητή από τους οικείους και τον περίγυρο δεν είναι και για τον λόγο αυτό ο πρωταγωνιστής αυτοεξορίζεται στην Γαλλία, απ’ όπου κάποτε επιστρέφει έχοντας  επιφανειακά συμφιλιωθεί με τον βασιλιά.

Όμως μέσα του γνωρίζει καλά πως η επιστροφή του αυτή μόνο αθώα δεν είναι και πως διαμέσω αυτής έχει επισφραγιστεί και το πιστοποιητικό του θανάτου του.

Και πράγματι τις παραμονές της πρωτοχρονιάς του 1170, τέσσερις ιππότες μπαίνουν στον ναό του, όπου προσευχόταν, αφαιρώντας του, δίχως αυτός να προβάλει την παραμικρή αντίσταση… τη ζωή.

Η παράσταση αναφέρεται στο σημείο εκείνο από το οποίο ο Θωμάς Μπέκετ επιστρέφει από την Γαλλία.

Ετούτη είναι και η πραγματική ιστορία του Αγίου Θωμά των καθολικών.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Σε μια ατμόσφαιρα λιτή και κατανυκτική, όπως αρμόζει στην περίσταση, μιας και αυτή περιγράφει τον δρόμο προς την αγιοποίηση ενός ανθρώπου που εγκαταλείπει τα εγκόσμια, μέσα στον Καθεδρικό ναό του Canterbury, στήνεται η παράσταση.

Μπροστά από τρεις εικόνες θρησκευτικού ενδιαφέροντος, (επιζωγραφισμένο γυαλί),

ο Θωμάς Μπέκετ ανακαλύπτει και μας αποκαλύπτει την ουσία της ζωής, την αφοσίωση στον άνθρωπο και την παραίτησή του απ’ το εγώ, μέσα από ένα λόγο καθαρά ποιητικό.

Δια μέσω  μιας σπονδυλωτής δραματουργικής τελετουργίας τριών σημείων ξεδιπλώνεται η παράσταση, παραθέτοντας ενώπιόν μας “Αυτόν που λατρεύει”, και “Αυτόν που λατρεύεται”. Ο πρώτος περιποιείται τον άλλο ,τον ετοιμάζει, τον στολίζει, ενώ ο δεύτερος, αποχαιρετά με απόλυτη στωικότητα τα εγκόσμια, οδηγώντας μας στην τρίτη φάση, ή αλλιώς στην θυσία.

Εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια θυσία, που έχοντας αποβάλλει από επάνω της κάθε διάθεση ηρωοποίησης του πρωταγωνιστή, διαμαρτύρεται αδιαμαρτύρητα κόντρα στην εποχή, θέλοντας να κινητοποιήσει μιαν αντίδραση σιωπηλή μα ουσιαστική απέναντι στην εσωτερική φτώχια και τον εκφυλισμό.

Το εξιλαστήριο θύμα πονά, υποφέρει, ματώνει και παραδίδει τον εαυτό του στην ανθρωπότητα, έχοντας κάνει μια επανάσταση διττή.  Προς τον κόσμο μα και τον ίδιο του τον εαυτό.

Δύσκολες μα όμορφα δοσμένες οι ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές, μα βάζουν βαθειά στην μυσταγωγική ποιητική, όπου διανύουμε τον χρόνο προς τα πίσω, αντλώντας κάτι από το μεγαλείο και την ουσία της θυσίας. Τα στοιχεία της  μουσικής της ένδυσης και των φωτισμών όπως όφειλαν να είναι, λιτά μυσταγωγικά και περιεκτικά.

Μια παράσταση για την οποία φυσικά πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος, μιας και ο ποιητικός λόγος αποζητά την αμέριστη προσοχή του θεατή και την απόλυτη διάθεσή του να ταυτιστεί με αυτόν.

Διαβάστε εδώ συνέντευξη της σκηνοθέτιδας Ιόλης Ανδρεάδη.

Ταυτότητα της παράστασης:

Σύλληψη - Σκηνοθεσία - Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη
Κείμενο μεταγραφής: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Ειδικές Κατασκευές: Περικλής Πραβήτας
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Μουσική - Ηχοτοπίο: Γιάννης Χριστοφίδης
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ
Video trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικητοπούλου
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα
Βοηθός Παραγωγής: Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη

Ερμηνεύουν: Ρούλα Πατεράκη και Γιώργος Νανούρης


Δευτέρα & Τρίτη στις 21.15 | Διάρκεια: 90 λεπτά

Εισιτήρια 15 € γενική είσοδος | 10 € μειωμένο | 8 € Ανέργων


Υπόγειο