Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης «Έξω χιονίζει» - Free Sunday
Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης «Έξω χιονίζει»

Είδαμε την πρεμιέρα της παράστασης «Έξω χιονίζει»

 Ένα έργο του Σάκη Σερέφα,  βραβευμένου συγγραφέα, με έργα του να έχουν παιχτεί από το Εθνικό, το Κρατικό Βορείου Ελλάδας, την Πειραματική Σκηνή Τέχνης, το Αμόρε κ.α. πήρε η σκηνοθέτης Μαρία Αιγινίτου και σε συνδιασμό με μια εξαίρετη τριάδα ηθοποιών μας μάγεψε.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η παράσταση πραγματεύεται τις μαρτυρίες έξι νεκρών φαντάρων, που εκατό χρόνια μετά τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, το μέντιουμ Νίνα προσκαλεί.

Τα πρόσωπα αυτά του παρελθόντος, κουβαλούν στους ώμους τους τις διάσπαρτες και συγκεχυμένες μνήμες μιας άλλης εποχής, που σηματοδοτούν μια Θεσσαλονίκη πολυφυλετική και που μας φέρνουν αντιμέτωπους με κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Σε μια πραγματικότητα αντιηρωική, όπου σημαίνοντα σημεία είναι ένα πιάτο με γίδα βραστή, τα φονικά κουνούπια της μαλάριας, το αίμα τριάντα νεκρών φαντάρων σε μια μπανιέρα, ερωτοπαθείς σκηνές που εκτυλίσσονται σε ένα μιούζικ χωλ της πόλης, περιγράφονται και ξεδιπλώνονται με συναισθήματα αντίρροπα ,συγκρουόμενα, παραθέτοντας φευγαλέα και την μεγάλη πυρκαγιά του 1917 στην εν λόγω πόλη.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Ξεκινώντας αντισυμβατικά, όχι με πρόθεση να μειώσω το έργο ή τη σκηνοθεσία, μα δεδομένης της αδυναμίας μου να πιστέψω πως αυτό που ερμηνευτικά είδα ήταν πραγματικό, θέλω να παραθέσω τα εξής…

Τρείς άνθρωποι, κουρδισμένοι σαν Ελβετικό ρολόι, υπό την ευλογία του αλάθητου ενός κάποιου Πάπα του Θεάτρου, με έκαναν να επαναπροσδιορίσω την σημασία της ερμηνευτικής δεινότητας του καλλιτέχνη.

Όμως δεν θα μπορούσα πρώτα και πέραν από όλα να αναφερθώ στην ερμηνεία του Νίκου Καρδώνη που ντρέπομαι να ομολογήσω πως εντός εισαγωγικών αγνοούσα και ο οποίος με έκανε να πιστέψω πως ακόμη, υπάρχουν ηθοποιοί, που μόνον ίσως αυτοί του βωβού, όπως ο Buster Keaton, ή ο Charles Spencer "Charlie" Chaplin, θα μπορούσαν παρόμοιες ερμηνείες να μας χαρίσουν.

Και λέω χαρίσουν, γιατί αυτή η ερμηνεία του Καρδώνη ήταν ένα μεγάλο δώρο προς εμένα μα και όλο το κοινό, που όχι απλώς ενθουσίασε, μα θαρρώ πως εμένα αν μη τι άλλο, με κέρδισε… δια παντός.

Ο Κάρολος Κουν είπε πως… «Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας.»

Κι εδώ αξίζει να διερωτηθεί κανείς, που βρίσκεται αυτό το θεατρικό κεφάλαιο θαμμένο, και πώς ένας άνθρωπος που θα έπρεπε να γεμίζει τα μεγαλύτερα θέατρα, χαρίζοντας στο κοινό εμπειρίες ερμηνείας μοναδικές, αγνοείται από πολλούς «θεατρόφιλους»  και δεν μνημονεύεται τουλάχιστον με τον τρόπο που αρμόζει σε έναν ερμηνευτή αυτού του μεγέθους.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν με τον σπουδαίο Καρδώνη, θα αναφερθώ σε μια φράση του Άντον Τσέχωφ που πιστοποιεί  ότι … « Ένας ηθοποιός πρέπει να φλέγεται εσωτερικά με φαινομενική άνεση εξωτερικά.» Αυτό ακριβώς δηλαδή που παρακολουθήσαμε.

Οι δυο ηθοποιοί που τον συντρόφευαν πολύ καλοί και δίχως στιγμή πτώσης. Ο Στάθης Κόικας εκφραστικότατος, σαν μια μεταφυσική μάσκα, φυσιογνωμία  βγαλμένη έξω από τον χρόνο, ενώ η Ιωάννου Ειρήνη στάθηκε επάξια και αυτή στον ρόλο της.

Σκηνοθετικά η παράσταση ήταν στημένη όμορφα, χωρίς φιοριτούρες, σε ένα σκηνικό λιτό, όπως ακριβώς χρειάζονταν για να το γεμίσουν οι ερμηνείες.

Η μουσική έξυπνη, το θέμα ιδιόμορφο… και  η σημασία του…  κυρίως βγαλμένη από την μαγεία του πρωτοερμηνευτή, που δεν πρέπει να χάσει… πραγματικά κανείς.

Διασκευή- Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου
Επιμέλεια κίνησης: Βρισηίδα Σολώμου
Μουσική: Σωτήρης Καστάνης
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Γιάννης Θεοδωράκης
Ενδυματολογική επιμέλεια: Nina Loretti
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου
Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης
Video: Κώστας Γεραμπίνης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιωάννου Ειρήνη, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας

Σάββατο στις 19:00 και Κυριακή στις 21:30
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά, χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 13 ευρώ, Μειωμένο: 10 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65 ετών), 5 ευρώ (ανέργων)
Θέατρο Επί Κολωνώ / Black Box: Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94,Κολωνός

 Τηλ.: 2105138067