Μ.Φιορέντζης: Κάθε σκηνοθέτης αφουγκράζεται το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί το όραμα του - Free Sunday
Μ.Φιορέντζης: Κάθε σκηνοθέτης αφουγκράζεται το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί το όραμα του

Μ.Φιορέντζης: Κάθε σκηνοθέτης αφουγκράζεται το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί το όραμα του

 

 

Η περίοδος του Ρομαντισμού στην τέχνη άφησε τις γυναίκες στο περιθώριο όπου ήδη βρίσκονταν, παρέχοντάς τους ελλιπή μόρφωση και τη δυνατότητα να γίνουν μόνο γκουβερνάντες, οικιακές βοηθοί και, στις πιο ευτυχείς περιπτώσεις, δασκάλες. Η γυναίκα-δημιουργός είναι ένα είδος σπάνιο, με τις εξαιρέσεις να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Η Κλάρα Σούμαν υπήρξε ένα παιδί-θαύμα που εξελίχθηκε σε αστέρι της πιανιστικής τέχνης˙ μια λαμπρή εξαίρεση με την τύχη να ζήσει τη φήμη της. Ωστόσο, το πεπρωμένο της, όπως και το όνομά της, συνδέθηκε σαρωτικά με τον αδύναμο ως πιανίστα αλλά μεγαλοφυή ως συνθέτη, Ρόμπερτ Σούμαν.

Πώς βιώνει μια εξαιρετική γυναίκα των μέσων του 19ου αιώνα την καθημερινότητά της με έναν ομότεχνο δημιουργό, ο οποίος την φθονεί ενώ παράλληλα τη λατρεύει; Μπορεί η μητρότητα να αφήσει περιθώριο στην καλλιτεχνική δημιουργία όταν μια γυναίκα μεγαλώνει οκτώ παιδιά; Με τι ψυχικό σθένος αντιμετωπίζει κανείς την κατάρρευση του συντρόφου του; Πώς ξεκουρδίζεται η μηχανή μιας ιδιοφυίας; Μπορεί μια μαριονέτα να ξεπεράσει τον δημιουργό της; Ποιος κινεί τα νήματα της ανθρώπινης δημιουργικότητας;

Σε αυτά και πολλά ακόμη δίνει απαντήσεις η παράσταση Κλάρα Σούμαν, Τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας σε σύλληψη-σκηνοθεσία Μιλτιάδη Φιορέντζη, ο οποίος μας εξηγεί τί τον γοήτευσε στους Σούμαν.

 

Μιλήστε μας για την παράσταση.

Η παράσταση Κλάρα Σούμαν, τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας, είναι μια απόπειρα να φωτιστεί η πολυδιάστατη προσωπικότητα της Κλάρα Σούμαν. Είναι μια παράσταση για ένα πιάνο, μια πιανίστρια, έναν βαρύτονο και δύο ηθοποιούς.  Αφορμή για αυτήν την σκηνική σύνθεση στάθηκε η ίδια η φράση της Κλάρα Σούμαν: η μουσική δίνει ήχο σε όλα αυτά που θα ‘ταν καλύτερο να αποσιωπηθούν. Δύο σύγχρονοι, παράλληλοι μονόλογοι παντρεύονται σκηνικά με τις ανυπέρβλητες μελωδίες του Σούμαν και αποκαλύπτουν τον έρωτα, την ζήλεια, την πίκρα αλλά και τη λατρεία που γέννησε η συμβίωση αυτού του ιστορικού ζεύγους.

Τι σας γοήτευσε στους Σούμαν;

Η έννοια της αμφιθυμίας και της πολικότητας. Η ιδέα ότι ο άνθρωπος που με απελπίζει είναι  ο άνθρωπος που αγαπώ και θαυμάζω απεριόριστα . Πώς γίνεται ο αγαπημένος σου σύντροφος να σου προκαλεί από τη μία αισθήματα μοναξιάς,  απομόνωσης και απελπισίας και από την άλλη να σε κατακλύζει με τρυφερότητα, λατρεία, κατανόηση, και αγάπη. Πρόκειται για ένα δίπολο που γειώνει το ζεύγος Σούμαν από τη σφαίρα του μουσικού μύθου σε αυτήν του ανθρώπινου.

Χωρούν δύο ιδιοφυίες κάτω από την ίδια στέγη;

Το ερώτημα αν χωρούν στο ίδιο σπίτι δύο που αγαπιούνται πολύ και που αγαπούν εξίσου και την τέχνη τους, δεν είμαι σίγουρος αν απαντιέται μονομερώς. Το μόνο σίγουρο είναι πως και οι δύο ωριμάζουν καλλιτεχνικά δίπλα στον ιδιοφυή ομότεχνό τους.  Ούτε η Κλάρα ούτε ο Σούμαν θα ήταν ίδιοι αν δεν είχαν γνωρίσει ο ένας τον άλλον. Αφενός η Κλάρα δίπλα στον Σούμαν απέκτησε πιο ώριμο και εσωτερικό παίξιμο,  και αφετέρου ο Σούμαν, εξαιτίας του τραυματισμού του στο χέρι, δεν θα μπορούσε να ακούσει τις μελωδίες του χωρίς τα χέρια της Κλάρα.

Είναι η Κλάρα Σούμαν φεμινίστρια;

Η Κλάρα Σούμαν έκανε 8 παιδιά, διέπρεψε ως πιανίστρια, ήρθε αντιμέτωπη με τον πατέρα της, με τις ζήλειες του Σούμαν και τελικά με τον διαταραγμένο ψυχισμό του. Δεν ήταν η μόνη ταλαντούχα γυναίκα πιανίστρια της Γερμανίας, αλλά ήταν η μόνη που συνδύαζε όλες αυτές τις ποιότητες που την έκαναν να αναλάβει αντρικούς ρόλους και θεωρείται η σπουδαιότερη σολίστ της εποχής της. Αδυνατώ να την χαρακτηρίσω με όρους  σύγχρονης γυναικείας χειραφέτησης, αυτό που σίγουρα μπορώ να πω είναι πως ήταν μια πολύ δυνατή γυναίκα.

Στην Στέγη δουλέψατε εντατικά με τον Κονσταντίν Μπογκομόλοφ. Τι μάθατε από αυτόν;

Έμαθα πως μια σπουδαία ποιότητα που οφείλει να έχει κάθε σκηνοθέτης είναι να αφουγκράζεται με όλη του την ψυχή το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί το όραμα του. Και πως αν αυτή η ποιότητα εκλείπει, τότε το καλλιτεχνικό κόστος είναι μεγάλο.

Είναι αυτός που σας οδήγησε στην σκηνοθεσία;

Ο λόγος που επιχείρησα την πρώτη μου σκηνοθεσία είναι μάλλον επειδή τώρα συντονίστηκαν όλοι αυτοί οι παράγοντες της ζωής και με τέτοιο τρόπο, που μού επέτρεψαν να το κάνω.

Τα μελλοντικά σας σχέδια;

Το άμεσο μελλοντικό μου σχέδιο είναι ένα αγαπημένο μου έργο με μια αγαπημένη μου συνεργάτη. Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη. Θα κάνει πρεμιέρα μετά το Πάσχα, στο Σύγχρονο Θέατρο.

                                                                          ~.~

Ο  Μιλτιάδης Φιορέντζης  είναι αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν. Συνέχισε τις σπουδές του στο School of Physical Theatre του Λονδίνου. Συνεργάστηκε με το Θέατρο Άττις και τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στις παραστάσεις  ΑίαςΠέρσες και  Τελευταία μάσκα, συμμετέχοντας σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων, με τον Michel Van der Aa (Το Βιβλίο της Ανησυχίας | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), τον Konstantin Bogomolov (Δαιμονισμένοι | Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), την Ιόλη Ανδρεάδη ( Young Lear | Φεστιβάλ Αθηνών και Οικογένεια Τσέντσι | ΙΜΚ), την Δάφνη Ρόκου (Chatterton | Θέατρο της Οδού Κυκλάδων), τον Κωνσταντίνο Ντέλλα (Insomnia Greca | Δημοτικό Θέατρο Πειραιά), την Σύλβια Λιούλιου (Ο Λάμπρος  | Φεστιβάλ Αθηνών και Ο Πελεκάνος | Bios), τον Αλέξη Ρίγλη (Το φιλί της Γυναίκας Αράχνης, Χαίρετε και αντίο | Θέατρο 104) και την Αθανασία Καραγιαννοπούλου (Ο ύμνος στους Θεούς ας πάει | Θέατρο Τέχνης και Απόπειρες | Θέατρο Ιλίσια). Ιδρυτικό μέλος της ομάδας Σημείο Μηδέν, ερμήνευσε, σε σκηνοθεσία  Σάββα Στρούμπου, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους των έργων: Βόυτσεκ, Η ΜεταμόρφωσηΟι ΔίκαιοιΌπως σας αρέσειΣτη Σωφρονιστική Αποικία.

 

Ερμηνεύουν:

Πιανίστρια: Βικτωρία Κιαζίμη      

Βαρύτονος: Νικόλας Καραγκιαούρης

Ηθοποιοί :    Μαρία Όλγα Αθηναίου

                        Μιλτιάδης Φιορέντζης

                

                                                                         ~.~

Πρεμιέρα : Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

~για λίγες μόνο παραστάσεις~

Δευτέρα & Τρίτη | Ώρα έναρξης  21:00

Τιμές εισιτηρίων : 14€ & 10€

Διάρκεια : 85 λεπτά χωρίς διάλειμμα

 

Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής

Κεφαλληνίας & Κυκλάδων 11, Κυψέλη

Πληροφορίες – Κρατήσεις : 210 8217877