Είδαμε την παράσταση «Frida κι άλλο», στο Θέατρο 104 - Free Sunday
Είδαμε την παράσταση «Frida κι άλλο», στο Θέατρο 104

Είδαμε την παράσταση «Frida κι άλλο», στο Θέατρο 104

Μια παράσταση αν μη τι άλλο μοναδική, που σκηνοθέτησε και μας παρουσίασε η ομάδα Fly Theatre (Κατερίνα Δαμβόγλου και Robin Beer), με τα πρωτότυπα κείμενα, διασκευασμένα και άρτια συρραμμένα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Frida Kahlo.

Το ακριβές σημείο που η ανθρώπινη φύση συναπαντάται με το μεταφυσικό για να μας διδάξει το πάθος, τον πειραματισμό, την αδέσμευτη βούληση, τη δύναμη, την κατάργηση της ματαιότητας και εν τέλει την ελευθερία. Την ελευθερία που ξεπερνά την φαινομενική και γεμάτη περιορισμούς πραγματικότητα και ως φορέας εννοιών σπουδαίων… εκτοξεύεται-μας εκτοξεύει στο μέλλον.

Frida Kahlo.

Η γυναίκα, η ζωγράφος από το Μεξικό, η μάρτυρας, το σύμβολο (όσο κι αν αυτό φαντάζει εκ πρώτης απίθανο) της σεξουαλικότητας, η ήρωας, που με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατανίκησε τον πόνο, τον φόβο, τα στερεότυπα… και εν τέλει τον θάνατο, αφήνοντας πίσω της όχι μόνο ένα θαυμαστό έργο, μα και μία πορεία που διδάσκει την πίστη… στην ίδια τη ζωή.

Μια παράσταση ταξίδι ζωής, που σε συνάρτηση με την σύγχρονη τεχνολογία, μας δημιουργεί εικόνες και καταστάσεις κινητικές, μεταφέροντάς μας όχι μόνο στο Μεξικό, μα και σε άλλες χώρες που η Φρίντα ταξίδεψε με τον σύζυγό της Ντιέγο, καταστάσεις που βίωσε άλλοτε σκληρά και άλλοτε λιγότερο ψυχοφθόρα, καθώς και μέσα στο φάσμα όλης της της πραγματικότητας, για να δούμε, να απαθανατίσουμε και εν τέλει να πειστούμε από την σπουδαία αυτή αγωνίστρια της ύπαρξης.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Βαστώντας στα χέρια , ξεδιπλώνοντας και αναγιγνώσκοντας κανείς ένα ποίημα, όχι σαν απλός αναγνώστης, μα ως ένας υποστηρικτής της ζωής, έρχεται έξαφνα σε επαφή με την πραγματικότητα του ποιητή, που σκοπός του είναι να δημιουργήσει εικόνες και να τοποθετήσει μέσα τους τον αναγνώστη (συναισθηματικά και μεταφυσικά), σαν το ποίημα αυτό να ήταν… δημιούργημα δικό του, ωθώντας τον σε απαντήσεις ή και νέα ερωτήματα.

Μέσα στο ποίημα της ζωής της Frida βαδίσαμε εχθές, άλλοτε αργά, τραβώντας-σέρνοντας τα πόδια μας εξαιτίας του ατυχήματος που μας-της συνέβηκε κι άλλοτε πετώντας πέρα και πάνω από τον πόνο, προς μια σκληρή μα καθ’ όλα όμορφη Άνοιξη.

Με την χρήση της εικόνας, του ρυθμού και του ήχου, και με τον απόλυτο συντονισμό της πρωταγωνίστριας με τα τεχνολογικά σκηνικά μέσα που δημιουργεί ο Robin Beer, ανασυντίθενται ο χώρος, οι στιγμές ράβονται συγκινησιακά με την τεχνολογία σχεδιάζοντας το κάθε νέο φόρεμα της Frida, την κάθε της σημαίνουσα στιγμή.

Εντρυφούμε έτσι βαθύτατα στη φράση του Μάρκου Αυρήλιου ότι «η τέχνη της ζωής μοιάζει περισσότερο με την πάλη παρά με το χορό, με την έννοια ότι πρέπει να είσαι έτοιμος και ακλόνητος σε αυτά που συμβαίνουν απροειδοποίητα» και στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό έγινε πράξη.

Φυσικά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε μια καταληκτική φράση του ημερολογίου της που εκφράζει μέσα στην έντασή της, την δύσκολη σωματικά πραγματικότητα που βίωνε και που μας δηλώνει πως αυτή η ζωή είναι αρκετή και «δεν θέλω να ξαναγυρίσω πίσω».

Μα… «δάκρυα, τα προοίμια της τέχνης», μας λέει ο Λουκιανός… κι από αυτά, τον πόνο και τον δύσκολο χαρακτήρα του συζύγου της Ντιέγο… ξεπήδησε όλη αυτή από μέσα της η δημιουργία.

Έτσι, ένα ταξίδι στο χρώμα και στο νου είναι πάντα ένα στιγμιαίο ταξίδι ζωής, ειδικά δε αν αυτό γίνεται με τόση επιδεξιότητα και ερμηνευτική δύναμη.

Μια σπάνια, πρωτόγνωρη παράσταση, που το παλαιό με το νέο όχι απλώς συνυπάρχουν,         μα στοιχειοθετούν με βεβαιότητα μια ζωή τόσο ξεχωριστά δύσκολη και όμορφη συνάμα, που ο κάθε θεατής, φεύγοντας, το λιγότερο που θα μπορούσε να σκεφτεί για τον εαυτό του, είναι πως στη ζωή τα εμπόδια είναι εκείνα και μόνον εκείνα που ο καθένας βάζει στον εαυτό του. Γιατί η μεγάλη τέχνη της ζωής, είναι πρώτα απ’ όλα να μάθει όχι να συμβιβάζεται κανείς, μα ακριβώς να ξεπερνά τους συμβιβασμούς, προς μια άγνωστη ναι, μα πρωτόγνωρη και ανεξάντλητα παθιασμένη πραγματικότητα.

«Frida Κι Άλλο»

Κείμενα/Επεξεργασία Κειμένου: Κατερίνα Δαμβόγλου, Μιράντα Βατικιώτη
Σκηνοθεσία: Fly Theatre (Κατερίνα Δαμβόγλου & Robin Beer)
Δραματουργία: Μιράντα Βατικιώτη
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Ερμίνα Αποστολάκη
Φως/Ήχος: Robin Beer
Φωτογραφίες: Αλίκη Χιωτάκη
Παίζουν: Κατερίνα Δαμβόγλου & Robin Beer

 

Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι-Μετρό Κεραμεικός
Τηλ.: 2103455020