Νάνσυ Μπούκλη: «Όλα είναι θέμα ανθρώπου και όχι φύλου» - Free Sunday
Νάνσυ Μπούκλη: «Όλα είναι θέμα ανθρώπου και όχι φύλου»

Νάνσυ Μπούκλη: «Όλα είναι θέμα ανθρώπου και όχι φύλου»

 

Μετά τη θερμή ανταπόκριση που συνάντησαν την περασμένη σεζόν, τα «Περιστατικά», σε κείμενα του Δανιήλ Χαρμς, επιστρέφουν κάθε Τετάρτη στο θέατρο Tempus Verum - Εν Αθήναις. Εκεί όπου η Νάνσυ Μπούκλη σκηνοθετεί. Ταυτόχρονα στη σκηνή του Εθνικού υποδύεται τη Σόλβαϊγ στο «Πέερ Γκυντ» του Ίψεν.

Πρωταγωνιστείτε στο «Πέερ Γκυντ» του Ίψεν στο Εθνικό και σκηνοθετείτε στο Tempus Verum τα «Περιστατικά» του Δανιήλ Χαρμς. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε από την ερμηνεία και στη σκηνοθεσία;

Είναι ένας ακόμη τρόπος έκφρασής μου. Από μικρή κατέγραφα εικόνες, λέξεις, στιγμές που με κινούσαν προς κάτι. Ήρθαν, λοιπόν, στα χέρια μου τα «Περιστατικά» και αμέσως κατάλαβα πως με αυτές τις ιστορίες μπορώ να αρχίσω να βάζω κάπου τις σκέψεις μου και όσα έχω μέσα στο κεφάλι μου. Από την άλλη, ως ηθοποιός, απολαμβάνω τη διαδικασία, την πίστη και την εμπιστοσύνη που θα πρέπει να δίνω σε έναν άνθρωπο που κι αυτός αντίστοιχα προσπαθεί να μου μεταδώσει τη δική του ιδέα. Μετά την πρώτη μου εμπειρία ως σκηνοθέτις μπορώ να καταλάβω καλύτερα τη θέση αυτή όντας ηθοποιός σε μια παράσταση.

Και ήταν εύκολο για μια γυναίκα να δηλώσει σκηνοθέτις; Δεν είναι πολλές οι γυναίκες στο ελληνικό θέατρο που αναλαμβάνουν να σκηνοθετήσουν.

Νομίζω πως όλα είναι θέμα ανθρώπου και όχι φύλου. Όλοι είμαστε διαφορετικοί ως άνθρωποι, και μεταξύ μας οι γυναίκες και όλοι. Η θέση της γυναίκας βρίσκεται όπου επιλέγει να είναι κάθε φορά. Και αν θελήσει, μπορεί να τη μετακινήσει ή και να την αλλάξει.

Ο Δανιήλ Χαρμς ήταν ένα από τα πιο καλοκρυμμένα μυστικά της παγκόσμιας λογοτεχνίας (δίχως να το θέλει βέβαια). Πώς τον ανακαλύψατε εσείς και τι ήταν αυτό που σας έκανε να θέλετε να μεταφέρετε στη σκηνή ένα κείμενο του 1938;

Ευτυχώς, το ότι είναι κείμενο του 1938 δεν φαίνεται καθόλου! Ο Χαρμς γράφει τόσο συγκεκριμένα και καθαρά, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σύγχρονος, μοντέρνος. Όλα περιγράφονται χωρίς πολλά λόγια και επιθετικούς προσδιορισμούς, με µια σχεδόν παιδική απλότητα, που σε κάνει να εστιάσεις στη δράση, σε αυτό που συμβαίνει τελικά. Κατά τύχη ανακάλυψα αυτόν τον Ρώσο σουρεαλιστή και τα βρήκαμε αμέσως! Ήταν σαν να υπήρχε από πάντα μέσα στο μυαλό μου.

Στη δεύτερη σεζόν που παίζονται τα «Περιστατικά» ανακαλύψατε κάτι νέο;

Στη γενική πρόβα της δεύτερης χρονιάς κατάλαβα πως οι ιστορίες αυτές, πέρα από τις παράλογες ενέργειες των ηρώων που διαχειρίζονται, μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, έχουν μέσα στην απλότητά τους και μια ιδιαίτερη τρυφερότητα και ευαισθησία.

Παράλληλα παίζατε στο «Πέερ Γκυντ» του Ίψεν στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Μιλήστε μας λίγο για την παράσταση και τον ρόλο σας.

Ήταν μια παράσταση όπου κάθε μέρα ένιωθα όλο και πιο πλούσια μέσα μου. Για τον Πέερ Γκυντ ήμουν η Σόλβαϊγ, που στα νορβηγικά σημαίνει «δρόμος προς τον ήλιο». Νομίζω πως αυτό χαρακτηρίζει και διατρέχει σε όλο το έργο αυτή την κοπέλα. Καταλήγει να είναι κάτι παραπάνω από μια ιδανική σύντροφος. Συμβολικά, είναι η σωτηρία. Μόλις τη συναντά στο τέλος ο Πέερ Γκυντ, «βλέπει». Με την αγάπη της, εκείνος περνάει στην ολοκλήρωση. Τον λούζει το φως. Καταλαβαίνει πως τον εαυτό σου τον βρίσκεις αν πάψεις να τον τοποθετείς στο κέντρο του κόσμου και αν αισθανθείς πως η δική σου ολοκλήρωση περνάει μέσα από το «εσύ», από τις ζωές των άλλων.

Τέλος, την άνοιξη θα σκηνοθετήσετε στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού. Τι να περιμένουμε;

Ο τίτλος της παράστασης είναι «Γ_ ν _ _΄_ _» (διαβάζεται γυνή). Θα εστιάσουμε στη σχέση του γυναικείου φύλου με την αδερφή, τα παιδιά, τον σύζυγο, τον εραστή, τη φίλη, τη μητέρα. Τα κείμενα της παράστασης προέρχονται από το θέατρο, τη λογοτεχνία και το σινεμά. Στη σκηνή θα παρακολουθήσουμε σκηνές από τον «Θείο Βάνια», το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», το «Κουκλόσπιτο», τον «Άμλετ», τη «Λυσιστράτη», τα «Πικρά δάκρυα της Πέτρας Φον Καντ» και πολλά άλλα, μπλεγμένα με προσωπικές ιστορίες των ηθοποιών. Επίσης, θα υπάρχει πρωτότυπη μουσική, την οποία υπογράφει η αδερφή μου, Ελένη Μπούκλη. Χωρίς να επικεντρωθούμε στους χαρακτήρες, θα είναι μια σκηνική σύνθεση στην οποία θα ερευνηθεί η σχέση της γυναίκας ανά τα χρόνια. Με χιούμορ και πάθος!

INFO

Περιστατικά

Κείμενο: Δανιήλ Χαρμς

Μετάφραση: Ροδούλα Παππά

Σκηνοθεσία: Νάνσυ Μπούκλη

Παίζουν: Άννα Χανιώτη, Γρηγόρης Μπαλλάς, Μαριάννα Λιανού

Tempus Verum - Εν Αθήναις

Ιάκχου 19, Γκάζι

Τηλ.: 210 3425170

Κάθε Τετάρτη στις 18:30

Εισιτήρια: €10 (γενική είσοδος)