Είδαμε την παράσταση «Τι ζούμε;» στο Θέατρο Βέμπο - Free Sunday
Είδαμε την παράσταση «Τι ζούμε;» στο Θέατρο Βέμπο

Είδαμε την παράσταση «Τι ζούμε;» στο Θέατρο Βέμπο

“Μια διαφορετική επιθεώρηση”, που συνέγραψε μέσα σε διάρκεια ενός περίπου έτους, ο Λάμπρος Φισφής και σκηνοθέτησε ο Γιάννης Σαρακατσάνης, όπου και παίζουν σε αυτή, σε συνεργασία με έξι ακόμα κωμικούς παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο κέφι.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένας περίπατος ανάμεσα σε υπερδιογκωμένα υπερτροφοδοτούμενα συμπτώματα, που αφορούν τη σύγχρονη εποχή,(χάριν του κωμικού του πράγματος), που συνδυάζουν με τρόπο ιδιαίτερο την stand-up comedy και την επιθεώρηση, μα που δεν καταπιάνονται με πολιτικά της επικαιρότητας θεάματα-θέματα, μουσικοχορευτικές performances και γελοιοποιήσεις είναι η παράσταση ετούτη.

Με τρόπο χαρακτηριστικά έξυπνο, ο συγγραφέας καταπιάνεται με σύγχρονες νευρώσεις και μας τις παραθέτει με τρόπο ακραία χιουμοριστικό.

Σπονδυλωτή η διάταξη, με τον Φισφή να περιδιαβαίνει στη σκηνή ως εξαίρετος stand up comedian, δένοντας τα μέρη μεταξύ τους και καταλήγοντας στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα ζώδια που επηρεάζουν και καθορίζουν μια δίκη, τα ευτράπελα κατά την διάρκεια δημιουργίας μιας πορνογραφικής ταινίας, μια πτήση που καθορίζεται απ’ το είδος του κόστους του εισιτηρίου, η μόδα της διατροφής και του fitness, οι ιδιότυπες σύγχρονες ανθρώπινες σχέσεις και ο τρόπος διαχείρισής τους, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα γελάσει κανείς.

ΚΡΙΤΙΚΗ

 Η κωμωδία σκοπό δεν έχει να αφηγείται τις πράξεις των φημισμένων και ισχυρών ανθρώπων, αλλά των ταπεινών και καθημερινών υπάρξεων. Επιτυγχάνει το κωμικό αποτέλεσμα δείχνοντας των κοινών ανθρώπων τα ελαττώματα και τις φαυλότητες. Ο Αριστοτέλης θεωρεί ότι «η τάση του γέλιου είναι αγαθή δύναμη, που μπορεί να έχει και γνωστική αξία, όταν με τα έξυπνα αινίγματα και τις απρόσμενες μεταφορές, έστω κι αν τα πράγματα περιγράφονται διαφορετικά απ’ ό,τι είναι, σαν να ‘ναι ψέματα, μας υποχρεώνει στην πραγματικότητα να κοιτάξουμε καλύτερα και μας κάνει να λέμε: ορίστε, έτσι έχουν τα πράγματα κι εγώ δεν το ήξερα»… ή απλώς έκλεινα τα μάτια, θα μπορούσαμε να πούμε κι εμείς.

Ο Λάμπρος Φισφής και ο Γιάννης Σαρακατσάνης, αγγίζοντας με λεπτότητα και όχι εκχυδαϊσμό τις σύγχρονες μικροαστικές φαυλότητες, μας οδηγούν απευθείας στην διέγερση της κυκλοφορίας του αίματος και στην εξάλειψη της δυσπεψίας, μιας και ο άνθρωπος που γελά, αυτό- γιατρεύεται.

Ένα επιτελείο εξαίρετων κωμικών που από την πλευρά του ο καθένας μα και όλοι μαζί συρράβουν το διάδημα του μικροαστικά σύγχρονου τρόπου σκέψης και πυροδοτούν όχι μόνο το γέλιο, μα και την αλήθεια με τρόπο έμμεσο μα αποτελεσματικό.

«Αν θες να πεις στους ανθρώπους την αλήθεια, κάν’ τους να γελάσουν, αλλιώς θα σε σκοτώσουν» μας λέει ο Όσκαρ Γουάιλντ.

Με κείμενα που το καθένα έχει την δική του ιδιαιτερότητα και διαφορετική, μα ποτέ αδιάφορη δύναμη, μα και με την μοναδική ιδιοσυγκρασία του Φισφή, επιτυγχάνεται μια σταθερή και αμετάβλητη ροή, που δεν κουράζει, μα διαδραστικά μεταστρέφει τον θεατή σε συμμετέχοντα.

Άπειρο γέλιο, με ένα τέλος ελαφρώς χορευτικό-μουσικό που ως κείμενο είναι και η μόνη μας ένσταση. Κι αυτό γιατί ενώ θίγει, μοιάζει σαν να προέρχεται από μια παράσταση άλλης ποιότητας. (Ελαφρώς πρόχειρο).

Πέραν όμως τούτου, ο θεατής περνάει δυο πολύ ευχάριστες ώρες.


Κείμενα: Λάμπρος Φισφής
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης
Παίζουν οι κωμικοί: Γιώργος Αγγελόπουλος, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Δημήτρης Μακαλιάς, Αλεξάνδρας Ούστα, Ζήσης Ρούμπος, Γιάννης Σαρακατσάνης, Λάμπρος Φισφής, Ειρήνη Ψυχράμη.
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Καραπούλιου Μαρία
Συμβολή στα κείμενα: Μιχάλης Μαθιουδάκης, Γιάννης Σαρακατσάνης

Θέατρο Βέμπο, Καρόλου 18 Αθήνα, μετρό Μεταξουργείο
Κυριακές στις 21.30, Δευτέρες και Τρίτες στις 21.00!