Ο Τζον Λε Καρέ δεν ταιριάζει στο Σούνιο - Free Sunday
Ο Τζον Λε Καρέ δεν ταιριάζει στο Σούνιο

Ο Τζον Λε Καρέ δεν ταιριάζει στο Σούνιο

Αρνητικά απάντησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιου (ΚΑΣ) στο αίτημα του διάσημου νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ να κάνει στις 12 Απριλίου 2018 γυρίσματα στο Σούνιο για την τηλεοπτικής σειράς μικρής διάρκειας «The Little Drummer Girl» («Η Μικρή Τυμπανίστρια») που γυρίζει για λογαριασμό του BBC.

Σύμφωνα με το ΚΑΣ το βιβλίο του Τζον Λε Καρέ στο οποίο στηρίζεται η ταινία, δεν ταιριάζει στο Σούνιο, για το οποίο ο σκηνοθέτης είχε πει ότι «την πιο ισχυρή εικόνα από οπουδήποτε αλλού».
Το ΚΑΣ απέρριψε το αίτημα επικαλούμενο:

  • τη μεγάλη χρονική διάρκεια από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ,
  • τον μεγάλο αριθμό προσώπων (ως και 120 άνθρωποι θα στέκονταν σε σημεία ελέγχοντας τη ροή των επισκεπτών και σταματώντας την για λίγο όταν χρειαζόταν)
  • τον βαρύ εξοπλισμό που δυσχεραίνει υπέρμετρα τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και μάλιστα σε μια περίοδο αιχμής κατά την οποία καταφτάνουν ως και 1.000 επισκέπτες.

Η μειοψηφία του ΚΑΣ πρότεινε τα γυρίσματα να γίνουν δυο μέρες, εκτός ωραρίου λειτουργίας ή νωρίς το πρωί, οπότε η κίνηση είναι μειωμένη, ενώ υπήρξε και η τοποθέτηση ότι το περιεχόμενο της ταινίας δεν συνάδει με τον χώρο.

Εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει ίσως κάποια ταλαιπωρία για τους επισκέπτες εκείνη την ημέρα, ωστόσο επικαλούμενος εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις, είπε συνήθως ο κόσμος έχει κατανόηση.

 

Επίσης προσφέρθηκε να πληρώσει το εισιτήριο της εισόδου σε όσους θα αποφάσιζαν να αποχωρήσουν και ότι με δικά της μέσα θα ενημέρωνε τους επαγγελματίες και τα ΜΜΕ.

Το ΚΑΣ είχε παλαιότερα εγκρίνει γυρίσματα για την ίδια παραγωγή θα γίνουν στην Ακρόπολη τις βραδινές ώρες οπότε ο αρχαιολογικός χώρος είναι κλειστός, συνεπώς δεν θα υπήρχε θέμα ταλαιπωρίας των επισκεπτών.Η «Μικρή Τυμπανίστρια» είναι ένα κατασκοπικό έργο του γνωστού συγγραφέα Τζον Λε Καρέ, με πρωταγωνιστές έναν Παλαιστίνιο τρομοκράτη, έναν κατάσκοπο των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και μια Αγγλίδα ηθοποιό διπλή πράκτορα.

Η σειρά γυρίζεται για το BBC και η μεταφορά του μυθιστορήματος στη μικρή οθόνη γίνεται από τον Παρκ Τσαν Γουκ ο οποίος έχει κάνει, μεταξύ άλλων, τις ταινίες «Oldboy», «Stoker», «Η Υπηρέτρια», «Η εκδίκηση μιας κυρίας».

Το έργο εκτυλίσσεται και στην Ελλάδα.