Έκθεση Ζωγραφικής της Αναστασίας Φλόκα - Free Sunday
Έκθεση Ζωγραφικής της Αναστασίας Φλόκα

Έκθεση Ζωγραφικής της Αναστασίας Φλόκα

Η γκαλερί του Black Duck φιλοξενεί την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Αναστασίας Φλόκα με θέμα «Η Πόλη είναι Άνθρωπος» από τις 18 έως τις 29 Απριλίου

Η ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Συχνά συμβαίνει οι σημαντικότερες και πιο ενδιαφέρουσες συνεισφορές σε έναν κλάδο όπως η ζωγραφική να έρχονται μέσα από ασυνήθιστες διαδρομές απίθανου χαρακτήρα. Και πολύ συχνά η αναγνώριση του ατόμου και η εκτίμηση της αξίας του έργου του να έρχεται αργά. 

Η Αναστασία Φλόκα είναι ενεργά υπέρ της αυξημένης εγρήγορσης των πολιτών, η οποία εξαλείφει τις ιεραρχικές σχέσεις υπέρ της οικοδόμησης μιας τέλεια συμμετρικής κοινωνίας. Μια ιδέα που σχετίζεται όχι μόνο με τη δομή της πόλης αλλά και με ένα καινοτόμο μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης στο οποίο ο κύριος σκοπός είναι η ικανότητα δημιουργίας ενεργών σχέσεων και η ενίσχυση της συνέργειας μεταξύ των ατόμων.

Ως προέκταση των προλεχθέντων θα μπορούσαμε να διακρίνουμε δύο θεματικές κατηγορίες στην παρούσα ατομική της έκθεση ζωγραφικής, οι οποίες ωστόσο δεν είναι και τόσο διακριτές μεταξύ τους όπως μπορεί εκ πρώτης όψεως να πιστεύει κανείς: την πόλη ως δομημένο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Η πόλη

Καθοδηγούμενη από ένα  ισχυρό ηθικό και κοινωνικό πνεύμα η Αναστασία Φλόκα διερευνά το τοπίο που την περιβάλλει με διάφορες ζωγραφικές μεθόδους αναπαράστασης και εντοπίζει τη λύση στα μοτίβα που απαντώνται επανειλημμένα, που όταν συνδυάζονται μεταξύ τους διαμορφώνουν συστήματα ή "γλώσσες".  Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να σκεφτείς το περιβάλλον διαιρώντας το σε μικρά κομμάτια, αλλά πρέπει να το δεις σαν ένα σύνολο μονάδων που υποστηρίζουν και ενισχύουν το ένα το άλλο σε ένα πολύπλοκο και αλληλεξαρτώμενο σύνολο.

Με έναν ευαίσθητο αλλά και κατασκευαστικά προσεκτικό σχεδιασμό -είναι άλλωστε   έμπειρη γραφίστρια- αποδίδει τα αρχιτεκτονικά στυλ του 20ου αιώνα ως άχρηστες ποικιλίες περίτεχνης γεωμετρίας, ένα είδος κατακερματισμένης, αντικειμενοποιημένης δομής που είναι ασυμβίβαστη με την βιώσιμη μορφή.  Όσο συναρπαστικά και ελπιδοφόρα μπορούν να εμφανιστούν αρχικά αυτά τα κτίρια, στο τέλος μπορούν μόνο να προσθέσουν στην αυξανόμενη καταστροφή που υφίσταται το οικολογικό περιβάλλον.

 

Ο άνθρωπος

Σκεφτείτε κυρίως τις ζωές των ανθρώπων που ζουν στις κατασκευές αυτές, τις αλληλεπιδράσεις και τις καθημερινές ρουτίνες, το διαπροσωπικό τους περιβάλλον.

Η Αναστασία Φλόκα ακολουθεί έναν ρόλο στον οποίο ο ζωγράφος εμπλέκεται σε επεισοδιακή σχέση με το σχέδιο όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Οι μορφές που κατοικούν τους χώρους δείχνουν αμήχανες, δεν μας κοιτάζουν ποτέ, λες και θέλουν έτσι να κρύψουν τη γύμνια τους ή τις ενοχές τους, είναι δε απόλυτα ενσωματωμένες στο περιβάλλον τους, προκύπτουν οργανικά μέσα από αυτό.  Έτσι οι χώροι αποκτούν οργανικότητα και οι άνθρωποι φαίνεται να προκύπτουν από τα ίδια υλικά που είναι κατασκευασμένοι οι χώροι που κατοικούν. Άνθρωπος και περιβάλλον λοιπόν σε μια στενή και αδιαίρετη σχέση αίτιου- αιτιατού.

Τον 20ο αιώνα η κοινωνία μας ήταν κλειδωμένη σε θανάσιμες διαδικασίες που δημιούργησαν το σημερινό μας χτισμένο περιβάλλον. Διαδικασίες, τις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνώριζαν και δεν αμφισβήτησαν. Όποια και αν είναι η απάντηση   πρέπει να επιλέξουμε τώρα ενεργά να οικοδομήσουμε φυσικά, όπου υπάρχουν κατάλληλες κοινωνικές συνδέσεις, που όμως απαιτούν τεράστιους μετασχηματισμούς. Πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τα σπίτια μας με τις ζωές μας μέσω της πραγματοποίησης αλλαγών στην κοινωνία. Είμαστε αυτό που κατοικούμε! Η Αναστασία Φλόκα το γνωρίζει και το αποδίδει πολύ σωστά!

Λουκάς Λουκίδης
Γλύπτης, διδάσκων στην ΑΣΚΤ Αθήνας

Φεβρουάριος 2018

Λίγα λόγια για την Φλόκα Αναστασία

Η Φλόκα Αναστασία  γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το  Vakalo Art & Design College στον  τομέα του Graphic design , ‘’Οπτική Επικοινωνία και Διαφήμιση’’ και εργάστηκε ως υπεύθυνη σχεδιασμού της  Εταιρικής Εικόνας της εταιρίας ΕΚΟ  και των θυγατρικών αυτής,  στα Βαλκάνια και στην Κύπρο. Παράλληλα με την επαγγελματική της καριέρα ως graphic designer δεν άφησε ποτέ τη ζωγραφική !

 

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική  και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος .

        

Εγκαίνια έκθεσης : Τετάρτη 18 Απριλίου  2018 στις 19.30

Διάρκεια έκθεσης : 18 – 28 Απριλίου 2018

Καθημερινές και Σάββατα: 13.00 – 22.00

Κυριακή: 17:00 – 22:00